Vloeropbouw betonvloer bij renovatie jaren 50 huis

UtrechtHJ

  • #1
Op de benedenverdieping (jaren 50) krijgen we een aanbouw en vervangen we direct alle houten en betonvloeren door een geisoleerde betonvloer.
De spouwmuur is geisoleerd (glaswol), vrijwel alle ramen worden vervangen door HR+++, en in het dak heb ik nog 20cm over voor PIR isolatie.

Nu is het dat wordt voorgesteld om met 12cm beton, 10cm resol (Rc 4.9), 8cm dekvloer de vloer op te bouwen.
Maar waar ik ook veel over hoor is om als je een warmtepomp hebt die laag beton mee te nemen in je isolatieschil. (dus isolatie onder het beton) Zodoende heb je minder temperatuurschommelingen en kun je met je warmtepomp op gunstige momenten de vloer koelen of verwarmen.
Wat vinden jullie hier van? Zijn hier bij een renovatie nadelen aan verbonden?

Nu vraag ik me ook af of we niet een enorme koudebrug in de vloer krijgen, beton en dekvloer komt redelijk in contact met fundering en muren, en die zijn natuurlijk ijskoud in de winter. Kun je hier wat mee doen tijdens een verbouwing? Ik heb eens iemand gezien die nog wat centimeters PIR tegen de binnenkant van de fundering plakte zodat de betonvloer niet die daadwerkelijk dan raakte, maar is dat aan te raden?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Is er gecontroleerd of de oude fundering het extra gewicht van een betonvloer aankan? Een fundering is meestal breder dan de muur, dus ook een vloer op zand zal een kracht op de fundering geven.

Ik ben geen fan van isolatie onder de betonvloer. Je moet dan veel meer massa opwarmen. In theorie maakt het niet veel uit als de temperatuur altijd gelijk is binnen, maar ik vermoed dat het in de praktijk wel uitmaakt.

Het beperken van koudebruggen is belangrijk. Daar zal je zeker iets op moeten bedenken. Beste oplossing is het binnenspouwblad en binnenmuren op de nieuwe vloer zetten en/of thermisch onderbreken.
 

Charel

  • #3
Je moet sowieso uw dekvloer van een randisolatie voorzien.
Als je een voeropbouw doet met eerst isolatie op de volle grond dan moet je uiteraard ook al wat daar bovenop komt, of het nu een betonplaat of een gewapende dekvloer is, van randisolatie voorzien.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu