Voegen trasraam

Harm80

  • #1
Hoi,

net boven de fundering van mijn steensmuur / trasraam zijn de voegen wat uitgehold met lekkage als gevolg. De lekkage heb ik al aan de binnenkant van de muur hersteld / dichtgesmeerd. Ik heb nu buiten de grond afgegraven tot de fundering en nu wil ik het voegwerk uitkappen en opnieuw voegen. Ik vraag mij af wat voor mortel ik hiervoor het beste kan gebruiken? Ons huis komt uit 1926 en in de omschrijving staat dat er 1 deel portlandcement, 1 deel kalk en 3 delen zand werden gebruikt voor het trasraam.

Is er nog verschil tussen voegmortel en metselmortel? Ik zou denken dat het trasraam niet apart gevoegd is, en dat het dus 'vol en zat' is gemetseld. Als mijn idee juist is, dan zou ik denk ik een metselsmortel (en niet een voegmortel) nodig hebben.

Zijn er kant en klaar mortels voor dit doel? Ik zou het liefst zelf mengen, maar als ik bijv. 3 zakken (cement, metselzand, kalk) a 25 kg per stuk moet kopen vind ik dat wat veel voor een klein hoekje dat ik opnieuw wil voegen. Het gaat om een klein stukje muur.
 
Laatst bewerkt:

Wim van Diedenhoven

  • #2
Er is kant en klare voegcement of Cebo 4 in 1, om te vioegen.
 

MvanV

  • #3
Een trasraam werd vroeger gemetseld met specie met tras er in. Dat is vulkanische as waar de voegen waterdicht van werden.
Dat wordt als zodanig niet meer gebruikt. Kant en klaar voegcement is tegenwoordig altijd wat minder watergeleidend. Er zijn toeslagmiddelen te koop om het nog waterdichter te maken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu