Vochtprobleem overgang bestaande bouw naar aanbouw

Pietros

  • #1
Ik heb een huis (bouwjaar 1998) in 2008 gekocht. De vorige bewoners hebben in 2003 een aanbouw laten realiseren. Ik wil nu vloerverwarming gaan aanleggen op de gehele beneden-verdieping an daarna gaan afwerken met een gietvloer. Ik heb een gedeelte van de vloer verwijderd om te onderzoeken wat ik tegen ga komen.

In dat onderzoek ben ik op onderstaande probleem gestuit. Vocht dat uit de voormalige spouw van de voormalige buitenmuur lijkt te komen. Op de foto zie je aan de linkerkant de bestaande bouw en aan de rechterkant de aanbouw. In het midden staat dus de voormalige muur.
Ik heb de planken die ik er uit heb gehaald, op de kop ernaast gelegd. Je ziet op die planken een afdruk van het vochtprobleem.
Vloer opbouw.png

Een gedeelte uit de bouwtekening heb ik ook toegevoegd.
Bouwtekening.png

Zoals je kunt zien is de bouwtekening bij de aanbouw niet gevolgd. De opbouw is anders dan op de tekening aangegeven staat. Het probleem lijkt niet te zitten in de aanbouw, maar in de manier waarop de spouw ruimte van het gedeelte van de muur dat nog staat is afgewerkt.

Hoe kan ik het beste deze ruimte aanpakken dusdanig dat ik geen optrekkend vocht meer heb uit die spouw ruimte? Ik denk er aan de resterende delen van de binnen- en buitenmuur beide weg te hakken en dan isolatie toevoegen en afdekken met beton? Hoe kan ik deze isolatie het beste opbouwen?
- Eerst dampdoorlatende folie, dan 10cm drukvaste EPS of PIR en daarna dampdichte folie? En dan afgieten met cement-dekvloer?

Een andere vraag: in de aangebouwde vloer is 12cm cement-dekvloer gelegd op 8cm tempex. Zou dat nog verbeterd moeten worden?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Condens door een koudebrug lijkt mij hier aannemelijker dan lekkage. In het detail zie je duidelijk dat de vorstrand van de betonvloer ongeïsoleerd "op staal", dus op een zandpakket, ligt. Ook de oude muur loopt vanuit de randfundering ongeïsoleerd omhoog. Logisch dat dat niet goed gaat.
 

Charel

  • #3
Bovendien is er ook geen waterkering aanwezig en dat lijkt mij het grootste probleem.
Vroeger zat er een waterkering in die muur net boven het niveau van de binnenvloer. Die is nu verdwenen met de afbraak van de muur en had men opnieuw moeten voorzien onder de vloer die nu over het fundament heen loopt.
Om nu zowel de koudebrug het warmteverlies als het optrekkend vocht uit te sluiten zou je van het fundament nog een laag steen moeten weghalen om daarna isolatie en waterkering te kunnen voorzien. onder de overbruggende vloer.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
de oude spouwmuur zal lager weggehaalt moeten worden zodat de isolatie en folie betonvloer van de aanbouw doorloopt tot aan de bestaande vloer met hier een dillitatievoeg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Charel schreef:
Vroeger zat er een waterkering in die muur net boven het niveau van de binnenvloer.
Help mij even: Wat zou het in de huidige situatie doel van die waterkering geweest moeten zijn? Welk water moet hier gekeerd worden? Er is immers na de doorbraak geen sprake meer van vocht wat van boven uit de spouw kan komen.
 

Pietros

  • #6
Hieronder nog een foto vanuit de originele muur gemaakt (eerst oude voormalige binnenmuur, dan de spouw en dan de oude voormalige buitenmuur). Ik zie uit de oude buitenmuur wel een folie steken (die krijg ik er niet uitegtrokken). Ik neem aan dat die folie bedoeld was om vochtoptrekken te voorkomen.

Ik heb met een infra-rood metertje gemeten dat de oude buitenmuur 1,5'C kouder is dan de rest.

Ik denk dat het inderdaad nodig is de muurconstructie dieper weg te halen en deze met isolatie weer opnieuw op te bouwen tot aan de bestaande vloer en dan de dilatatievoeg.

Is het ook verstandig die 12 cm dikke cementvloer volledig te verwijderen en opnieuw op te bouwen? Hoe zou die opbouw er uit moeten zien?


Detail oude muur.png
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Charel schreef:
Bovendien is er ook geen waterkering aanwezig en dat lijkt mij het grootste probleem.
Belgen zijn helemaal idolaat van een waterkering.
 

Charel

  • #8
Walker schreef:
Help mij even: Wat zou het in de huidige situatie doel van die waterkering geweest moeten zijn? Welk water moet hier gekeerd worden? Er is immers na de doorbraak geen sprake meer van vocht wat van boven uit de spouw kan komen.
Zulke waterkeringen hebben normaal een dubbel doel: enerzijds om water dat eventueel in de spouw terechtkomt (condensatievocht, doortrekkend vocht) af te voeren naar buiten via open stootvoegjes en anderzijds om het opstijgend grondwater te stoppen.
Het eerste is hier niet meer van toepassing maar het tweede wel.
 

Charel

  • #9
Wgb schreef:
Belgen zijn helemaal idolaat van een waterkering.
Dat heeft niets met nationaliteit of met idolatie te maken maar met werken volgens de regels.
Dat er tussen het fundament en de verdere opbouw altijd een waterkering moet worden voorzien geldt in Nederland minstens even zeer als in België.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #10
Als er iets van dpc folie in de muur zat, zou dat toch hoger hebben gezeten en sowieso verdwenen bij het uitbreken van de muur? Waar de buitenmuur zat is bijna altijd in meer of mindere mate een koudebrug. Vaak merk je er niks van omdat de hele vloeropbouw inclusief isolatie zeker 30 cm diep gaat en de grond midden onder het huis niet snel heel koud wordt.
 
Laatst bewerkt:

Rogeeke1

  • #11
Als je 12 cm vloer eruit haalt win je 12 centimer ruimte. Daarna kun je je verwaming bijvoorbeeld op noppenplaten leggen en dan afgieten eventueel.

Lijkt mij een stuk prettiger dan tientallen meters specie infrezen.

Verder weet ik persoonlijk niet of er iets in die specievloer zit qua afvoer of elektra. Ik denk persoonlijk niet maar ik kan het mis hebben.

Het voordeel van de specievloer eruit halen is dat je ook even goed het beton kunt inspecteren op vocht of andere aandachtspunten.

Ook zou u de betonvloer kunnen impregneren om deze waterdichte eigenschappen te geven voordat u vloerverwarming legt of een nieuwe specievloer smeert/ stort etcetera.
 
Laatst bewerkt:

Pietros

  • #12
Ik heb de spouw muur inmiddels verder bekeken. Op de foto kijk je op de koude en natte (voormalige) buitenmuur. Dit is dus de binnenkant van de spouw.
De folie zit niet tussen de muur, maar is er met cement met een vouw tegen 'aangeplakt'. In die vouw is het nu vochtig.

De tegenoverliggen muur (voormalige binnenmuur) is netjes droog.

Wat kan ik nu het beste doen om dit weer dicht te maken zonder dat er nog vocht naar boven komt?

Vloer opbouw 3.png
 

Charel

  • #13
Koud en nat zeg je. Dus zoals ik eerder al vermoedde zit je met zowel een koudebrug als een vochtbrug.
Heel simpel op te lossen zoals ik in reactie 3 aangaf. Je moet een laag stenen van dat fundament weghalen zodat je in de plaats daarvan een waterkeringsfolie en een isolatielaag kunt aanbrengen terwijl je nog voldoende ruimte overhoud voor de vloerafwerking.
Het vocht was dus een combinatie van opstijgend vocht en condensatievocht.
 

Pietros

  • #14
Probleem is dat op de funderingsmuur een zeer harde betonbalk (met stenen) ligt. Ik heb geprobeerd deze weg te bikken, maar dat was nauwelijks mogelijk. De cement-dekvloer op de oude vloer is slechts 3cm. Daar moet dus 4cm bij op. Daarmee komt op de betonnen balk dus nog 7 cm dekvloer. (de beton-balk ligt gelijk met de betonvloer van de oude woning). Is het mogelijk een oplossing om een vochtwerende folie op de betonbalk te leggen en daarop de vloerverwarming en dan de cement-dekvloer?
 

Charel

  • #15
Dat is zeker mogelijk en dan heb je tenminste het vochtprobleem, wat het grootste probleem is, al opgelost.
Zo mogelijk zou ik dan nog een extra dunne isolatieplaat met een hoge isolatiewaarde hier boven op aanbrengen.
Maar goed, als het niet gaat dan gaat het niet en dan is het misschien een troost dat een ondergronds fundament midden onder de woning ook minder koud is dan een fundament aan de buitenkant van de woning. De temperatuur ervan zal nooit onder de 12° zakken.
 
Laatst bewerkt:

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #16
Een met @Charel, ik gaf dat in post 10 ook aan, midden onder de woning heb je niet zo snel problemen met thermische brug. Er zijn talloze aan- en uitbouwen waarbij de voormalige buitenmuur binnenmuur is geworden. Als er niks anders kan zou ik er gewoon een strook dpc folie tussen leggen of zo. En had je toen er nog een vloer lag eigenlijk problemen? Als er straks vloerverwarming ligt heb je die dan zeker niet meer...
 

Pietros

  • #17
Ik heb een enorm hoge vochtigheid in huis. Op de eerste foto zie je ook de vocht-afdruk op de planken. Als ik de lucht-ontvochter niet aanzet, dan heb ik binnen de kortste keren overal schimmel.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #18
Beste blijft wat in post 13 is gezegd. Folie en isolatie. Maar kan goed zijn dat folie en een dekvloer met tegels met vloerverwarming het ook oplost. Hout is erg gevoelig voor schommelingen in vocht / temperatuur. Gietvloer weet ik niet wat dat evt zou doen.
 

Pietros

  • #19
Het wordt een gietvloer. Vandaar dat ik graag het vochtprobleem fundamenteel wil oplossen.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #20
Als je op safe wil spelen misschien toch maar een specialist inschakelen die eventueel die balk wegslijpt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu