Vloer isoleren - kunnen er vochtproblemen ontstaan?

J'88

  • #1
Op dit moment zijn wij druk bezig ons huis te verbouwen. Een onderdeel hiervan is dat wij graag ook de vloer van onderen willen isoleren. Nu staat er op het internet, waaronder dit forum, enorm veel informatie over dit onderwerp, maar ik heb toch nog een aantal vragen.

De situatie. Ik heb een kruipruimte van zo'n halve meter hoog. De helft van de vloer bestaat uit hout, het andere gedeelte uit beton. De kruipruimte is kurkdroog en ik geloof niet dat hier ooit water in heeft gestaan.

Er wordt veel gesproken over vochtproblemen die kunnen ontstaan nadat de vloer geïsoleerd is. Er zouden zelfs hier en daar gaten gemaakt kunnen worden om het vocht kwijt te raken. Is dit regelmatig het geval? Wat voor 'ontluchtingsgaten' hebben we het dan over? In de spouwmuur?

Wat voor soort isolatie adviseren jullie? Maakt dit uit qua beton en hout? Of kan beide hetzelfde zijn. Persoonlijk spreken luchtkussens mij enorm aan, maar wellicht zijn er betere of gelijke oplossingen voor de situatie die ik schets.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Die ontluchtingsgaten zijn naar buiten toe.

Ik weet niet of het risico op vochtproblemen groter wordt na isolatie. Volgens mij nog niet van gehoord. Maar licht ventileren van de kruipruimte is altijd aan te raden. Ook bv. ivm. radongas.

Ga je het isoleren laten doen? Laat diverse bedrijven maar vertellen wat hun voordelen zijn. Bedenk voor jezelf alvast de gewenste isolatiewaarde.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik verbaas mij er ook over. En nogal veel wordt er geschreven.
Hoe moet ik dat lezen dat er vocht problemen zijn ontstaan nadat een vloer is geisoleerd. Hoe is het uitgevoerd?
Meestal ontstaat vocht als je aan de warme kant van een vloer, muur of dakbeschot de isolatie aanbrengt.
Wordt de isolatie aan de onderzijde van de vloer aangebracht is dit de koude kant. Zou dus uitgesloten moeten zijn!
 

J'88

  • #4
Ik wilde het isoleren zelf uit gaan voeren. In verband met subsidie wil ik minimaal een isolatiewaarde van 2,5.

Het verhaal van Wgb lijkt mij qua vocht logisch inderdaad. Denk dat dit niet een groot probleem zal vormen.

Ik denk dat ik voor de isolatie van de houtenvloer toch kies voor gewoon rollen glaswol tussen de balken. Met 120mm bereik ja al een isolatiewaarde van 3,0 en is wel zo gemakkelijk in het aanbrengen.

Voor het betonnen deel glaswolplaten van ook zo'n 120mm. Tenzij er hier hele andere adviezen gegeven worden? Volgens mij maakt het niet zo heel veel uit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu