Vochtprobleem in schuur door klinkervloer.

Datron

  • #1
Hallo,

In mijn schuur heb ik vaak last van een heel hoge luchtvochtigheid. Soms meer dan 90%. Dit geeft een muffe en benauwde lucht en ook gereedschappen en machines hebben eronder te lijden. Snel vliegroest etc.

De schuur is ruim 200 m2 groot en met golfplaten belegd. Het is een zadeldak die oploopt van 3 naar max. 5 meter met aan de binnenkant op de gordingen de bekende Dupanel platen met aluminium cachering (4cm PIR). De wanden bekleed met van origine dakplaten PIR(4cm) + 18mm Underlayment.

Voor een schuur/werkplaats dus redelijk geïsoleerd, zodat ik het ook in de winter goed warm kan stoken.

Zoals gezegd is het probleem alleen dat het er vaak heel vochtig is. Ik vermoed zelf dat dit door de vloer komt. Er ligt een betonklinker vloer gewoon op het zand. Deze is vaak in de naden vochtig (donker van kleur) en een beetje afhankelijk van het weer de rest van de klinkers ook. Of minimaal vlekkerig. Ik heb in de hoek van de schuur een stuk dekzeil liggen. Als je deze optilt dan zijn de klinkers helemaal vochtig en ik zou zeggen bijna nat. Dit bevestigd mijn vermoedens. Daarbij zit het grondwater bij ons niet heel erg diep.

Ik ben opzoek naar een creatief idee dat voldoende werkt. Ik zeg bewust voldoende want het hoeft niet perfect te zijn. Het blijft immers een schuur

De echte oplossing zou natuurlijk zijn om de klinkers eruit te gooien, de boel te isoleren, bewapening erin en vervolgens een betonvloer te storten. Dat loopt te veel in de papieren voor me (200 m2).
Ik zit zelf meer de denken een soort coating of impregneermiddel dat ik over de klinkers kan aanbrengen. Dit uiteraard om het optrekkend vocht te weren, zodat het niet meer in de schuur kan verdampen. Beetje afhankelijk van de gebruikte middelen relatief goedkoop en gemakkelijk te doen. Ik heb nogal wat stellingen staan etc. en zit eigenlijk niet zo te wachten op het compleet leeghalen van de schuur.

Wie weet welk middel geschikt is of heeft een ander creatief idee? De voorkeur heeft dus dat de klinkers blijven liggen en ik wil max. een paar honderd euro uitgeven.
Gevel impregneer zou niet geschikt zijn heb ik begrepen. Dit werkt andersom en blijft ook ademen. Ik zoek echt iets dat helemaal afsluit. Ventileren heeft trouwens amper effect en als het al wat doet maar tijdelijk.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Toch is ventileren heel belangrijk.
Het vocht wat er nu in komt, gaat verdampen maar kan nergens heen.
Resultaat is dat alles in de schuur nog vochtiger wordt, dus komt er steeds meer vocht in de schuur.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Vocht condenseert op het koudste oppervlak. Daar ligt ook de oplossing. Een coating gaat dit niet verhelpen.
 

Datron

  • #4
@Peter: Ja eens dat ventileren belangrijk is. Alleen dat helpt niet. Ik heb zelfs maanden lang de lichtplaten aan de binnenzijde (transparante polycarbonaat kanaalplaten van in totaal enkele vierkante meters) deels weggeschoven zodat er ruim voldoende ventilatie ontstond. Je kijkt dan als het ware tegen de onderkant van de golfplaat lichtplaten aan. De ruimte tussen de gordingen is dan open. Daar voel je het " waaien". Golfplaten zelf sluiten immers nooit perfect op elkaar aan.

@Walker: De vloer zal inderdaad het koudste oppervlak zijn. Wellicht versterkt het één het ander ook. Mijn idee is dat vocht wat niet meer in de schuur kan komen, ook niet kan condenseren. Vooral dat dekzeil proefje zegt genoeg lijkt me.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Folie op de klinkers en daar weer een vloer op aanbrengen. Betontegels zijn vaak gratis op te halen. Tegels op folie zouden kunnen gaan schuiven bijvoorbeeld als je een auto naar binnen rijd en op de rem trapt.
 

Datron

  • #6
Nog even een foto van wat ik bedoelde met die lichtplaten. Was misschien een beetje onduidelijk.
Screenshot_20210901-230355_Gallery.jpg


En nog een foto van onder het dekzeil. Lijkt me duidelijk.
Screenshot_20210901-230431_Gallery.jpg


@Wgb: Opzich geen gek idee, maar dan zal alles de schuur uit moeten en gaat de vloer omhoog. Dan kom ik te zitten met de drempels en deuren.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Beste oplossing blijft het isoleren van de vloer. Al het andere is nutteloos.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Een coating op de klinkers gaat ook niet werken want dan komt het vocht wel tussen de naden door.
Maar soms kan de oplossing toch heel eenvoudig zijn als je die maar weet te vinden.
Ik zou als 1e eens kijken hoe het buiten is, daar bedoel ik mee;
- wat gebeurd er als het regent?
- ontstaan er plassen rond de schuur?
- hoe is de waterafvoer geregeld van het dak
- loopt er riool vlak bij en is daar iets mee aan de hand?
- is de bestrating wel op afschot gelegd zodat het water van het pand afloopt?
enz.
Soms kan de oplossing simpel zijn door bijv. dakgoten aan te brengen, een greppel rond het pand te graven of wat rijen stenen rond het pand wat dieper te gaan leggen zodat er een soort goot ontstaat en het water geen kans heeft om daar de grond in te trekken maar wordt afgevoerd verder van het pand af.
Ik was voor een paar jaar bij een klant die van een boerenschuur een autoshowroom had gemaakt en hetzelfde probleem had. Hij heeft als oplossing een flink gat gegraven, daar een dompelpomp in gezet en deze gevoed met zonnepanelen.
Was het een eenmalige uitgave en koste het hem verder geen energie.
 

Datron

  • #9
@Gerrit B: Ja goede punten. Ik heb dat ook bekeken. De schuur heeft goten die netjes afwateren naar een naastliggende sloot. Het blijft dus relatief droog rond de schuur. Een gat graven is bij mij geen optie. Ik wil de tuin en het gazon, ook die van de buren, een beetje netjes houden :wink:
Ik vraag me ook af of dat hier zou helpen. Het grondwater staat echt hoog soms. In de natte periodes vooral in de herfst en winter zit dat op slechts een halve meter. Van het woonhuis 30 meter verderop loopt dan namelijk de koekoek van de kelder vol. Ja die is helaas niet (meer) waterdicht.

De beredenering die ik bij een impergneermideel heb is dat het oppervlak van de naden natuurlijk minimaal is ten opzichte van de klinkers zelf. De klinkers liggen op vochtige grond. Door capillaire werking trek het vocht langs en misschien deels wel door de klinkers naar boven en zullen de klinker aan de bovenzijde nat worden. Als ik dit kan voorkomen door een impergneermideel dan zal dit misschien kunnen helpen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ik zou om een betere indruk te krijgen wat er aan de hand kan zijn de temperatuur en de luchtvochtigheid meten.
Als de binnen-en buitentemperatuur en de luchtvochtigheid ongeveer gelijk zijn kunnen er geen ook problemen zijn. Met ventileren of zaken openzetten kan je dat bereiken. Dekzeil op klinkers zou de luchtvochtigheid moeten zakken.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #11
Klant had dat gat gegraven in zijn showroom, dikke rioolbuis er in laten zakken en daar de pomp in.
Deksel er op en er kwam alleen een slang en een elektrakabel uit.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #12
De oplossing mag:
- niets kosten;
- het is eigenlijk geen optie om de schuur leeg te moeten maken voor een oplossing;
- de vloer mag niet hoger komen te liggen.

Tja, dan houd het snel op. Het vocht komt de schuur waarschijnlijk binnen door de voegen tussen de klinkers. Enige deugdelijke oplossing is dan klinkers eruit en (geïsoleerde) betonvloer erin. Of het vocht accepteren, aangezien al het andere zoals walker ook al aangaf, nutteloos is en dus zonde van het geld.
 

Hharbers

  • #13
Als het niks mag kosten en geen moeite mag zijn om eea leeg te halen blijft er niet veel over dan ventileren

Eén paar dakplaten weg schuiven is geen ventileren. De vochtige lucht moet gaan stromen, door de ruimte en naar buiten, drogere buitenlucht moet naar binnen.

Ik zou op internet 1 of 2 gebruikte centrale (woonhuis) afzuigers met vochtsensor kopen. Aantal buizen langs dak door ruimte met aanzuigventielen zodat je verspreid in ruimte afzuig, Afblazen naar buiten. Afzuigers met vochtsensor staan gereviseerd op marktplaats voor 150 per stuk. Zuigen kunnen tot 325 m3 per uur afzuigen
Ze draaien standaard op laag toerental en gaan sneller draaien als vochtigheid te hoog wordt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu