Vocht tussen isolatie en folie

Woonkundig

  • #1
We hebben een huis van 1953 waar op het dak geen dampdoorlatende folie zit. Wij dachten: dat doen we mooi in de zomer, laten we nu maar eerst het dak aan de binnenkant isoleren. We hebben aan de binnenzijde van het houten dakbeschot (planken) bouwfolie gedaan, zodat we niet het vocht van buiten in onze isolatie zouden krijgen. Tja, hadden we dat maar niet gedaan want nu is het kletsnat tussen de folie en het dakbeschot. Wat kunnen we (nog) doen? Het hout is al gaan rotten in de tussentijd. Ik ben radeloos.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Alles er weer af halen, en opnieuw beginnen.

Gebruik ook damp open folie tegen de koude kant.
En damp dichte folie aan de warme kant. (binnenkant)

Er is op dit forum al veel geschreven, over isoleren van daken.
Gebruik de zoek functie maar eens, en je zult hier heel veel over vinden.
 

Tiho

  • #3
Binnen helemaal geen folie doen aan de koude kant. Alleen aan de warme kant dampdicht maken. Ook dampopen folie aan de buitenkant is geen must ivm de isolatie.
 

StefanD

  • #4
Die folie hoort er inderdaad niet, maar het is wel vreemd dat het vocht zich juist aan de buitenkant van de folie ophoopt.
Voor zover ik weet komt het meeste vocht van binnen. (Even aannemend dat de dakbedekking in orde is) Kan het zijn dat het vocht aan binnenzijde tegen de folie condenseert en vervolgens tussen naden door naar de andere kant kan sijpelen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Damp-open folie hoort niet strak tegen het dakbeschot te zitten, hou een ruimte aan van minimaal 2 cm tussen folie en dakbeschot, dan kan eventueel vocht via ventilatie verdwijnen, anders blijf het zoals nu tussen folie en dakbeschot "plakken".
Wel damp-open folie aanbrengen tussen dakbeschot en isolatie, anders kan het vocht in de isolatie terecht komen.
Als u isolatie gebruikt met aluminium laag hoeft er geen folie gebruikte worden maar dan moet het goed afgeplakt zijn, dat is vaak lastig, folie heeft dat probleem niet, alleen naden overlappen en afplakken.
 

Kacheltje

  • #6
Fabrikanten van Folies geven wel aan om dompopen folie tegen het dakbeschot van een schuine kap aan te brengen en dat geldt voor zowel binnen als buiten aangebrachte folie.

Waar dat niet strak aanbrengen wel vandaan komt, geen idee.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Waarom dat zo is kun je lezen in de vraag van TS, rotte planken is het gevolg van folie strak tegen dakbeschot.
 

Kacheltje

  • #8
Of de oorzaak daarvan ligt aan de manier van aanbrengen is niets over te zeggen.
Bouwfolie is een heel ander product dan dampopen folie.
Oorzaak van de nattigheid zonder folie zal eerst gevonden moeten worden. Net zo min of het een plat dak is of een schuine kap met pannen.
Waarschijnlijk een schuine kap maar met aangeven om te voorkomen dat vocht van buiten de isolatie binnen komt geeft al een gevoel dat het niet echt waterdicht was. :?

Dat de dampopen folie tegen het dakbeschot is aangebracht gaat daar geen verschil in maken. En nu zit er ouwfolie op die over het algemeen behoorlijk dampremmend is met de kans dat de isolatie alsnog drijfnat kan worden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Gesimuleerd. Binnen 20 gr 50% vocht, buiten -3 gr 80%vocht.
Als je een dampdichte folie tegen het dakbeschot plaatst krijg je geen condens achter die folie. Ook als je een spouw maakt van 20 mm blijft het dakbeschot droog.
Daarentegen als je een dampopenfolie met een 20 mm. ruimte maakt krijg je al heel snel condens op de binnenzijde van het dakbeschot. Deze folie tegen het dakbeschot blijft het droog.
Dus Woonkundig moet wel opgeven wat voor een folie, wat voor een isolatie en welke dikte die heeft.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Waar moet de condens vandaan komen bij gebruik van damp-open folie ?
Het grote gevaar van folie strak tegen het dakbeschot is blijven "plakken" van vocht tussen folie en dakbeschot, dat heeft niets te maken met damp-open folie.
Vocht van buitenaf is hier het grootste gevaar, van binnenuit komt er geen vocht als alles goed aangelegd is.
 

Kacheltje

  • #11
Wel damp-open folie aanbrengen tussen dakbeschot en isolatie, anders kan het vocht in de isolatie terecht komen.
Welk vocht van buiten? vocht door lekage? Mag een dak dan lekken? Condens is het niet zeg je nu zelf. :wink:
 

Woonkundig

  • #12
Bedankt voor de reacties! Ik durf niet te zeggen waar het vocht nu vndaan komt. Omdat het dak (schuin dak) bestaat uit planken van 10 cm breed, denk ik dat het vocht van buiten komt. Want er zitten dan natuurlijk heel veel naden tussen de planken. Het condens/vocht zit namelijk overal onder de folie en dus niet alleen aan de zijkante. Buiten dat bestaat de folie uit 1 deel. Het ziet er als volgt uit: dakpannen, panlatten, houten-planken-dakbeschot (zonder dampkerende/dampdoorlatende folie). Onder het dakbeschot aan de binnenkant koud tegen het dak zit dus de bouwfolie, 17 cm isolatie zonder aluminiumlaag, tengels, folie en als laatste gipsplaten.

Als ik op de forum kijk zie ik nog geen vergelijkbaar probleem. Vandaar dit onderwerp. We willen dit weekend de folie weghalen en aan de buitenkant dampkerende- en dampdoorlatende folie te plaatsen. Op de site van de bekende folie staat dat er een ruimte van 2 cm tussen het dakbeschot en deze folie moet zitten. Onze vraag is moet de folie aan de binnenkant, waar het vocht zich nu ophoopt, weggehaald worden of zal het vocht dan via de dampkerende- en dampdoorlatende folie 'verdwijnen'? Ik ben namelijk bang dat het pvertollige vocht in de isolatie trekt. Mijn man denkt dat het vocht dan eerst wel in de isolatie rtrekt maar dat het uiteindelijk via de dampkerende- en dampdoor,atende folie verdwijnt.

Wie oh wie, weet wat er is gebeurd bij ons en wat moeten we doen?
 

Tiho

  • #13
Dus je vraagt of de bouwfolie weg moet? Dat zou ik doen ja. Je sluit het nog meer af door binnen dampdicht en buiten dampopen te hebben.
 

Woonkundig

  • #14
Oh ja, het dak was vóór het isoleren nog droog. Daar hadden we al naar gekeken.
 

Kacheltje

  • #15
Hier onder een voorbeeld van aanbrengen folie. (hier tegen het dakbeschot)
Ik mis een dampdichte of remmende folie aan de warme zijde binnen. :?:
Kan maar zo zijn dat het vocht ergens een weg heeft gevonden van binnen ergens langs de folie op. Zeker als er aan de warme zijde geen damprem zit krijg je zeker vochtproblemen.



Meer info vind je hier.
 

Woonkundig

  • #16
Aan de buitenzijde missen we dus de dampdoorlatende folie. Aan de warme zijde (dus onder de gipsplaten) zit dampremmende folie.Dus van binnenuit komt er geen vocht, daar is het ook droog.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #17
Als eerste moet je opgeven wat voor folies er zijn aangebracht. Bouwfolie zal je in heel veel kwaliteiten hebben. Deze folie is niet geproduceerd voor dampremmende laag. Al meer geschreven een dampremmende folie van 0,2 mm is geproduceerd op kwaliteit en tolerantie. Wordt speciaal voor dit doel geproduceerd.

Het condens vocht zit onder de folie, tussen de planken en de folie?
Zie je op andere plekken iets van vocht. Bijvoorbeeld op de folie achter de gipsplaat.

Als er op de site van een leverancier staat dat je 2 cm open moet houden moet je dat doen. Je schrijft er niet bij wat de functie is van die folie dampopen-of dicht en het wil niet zeggen dat deze verwerkingsrichtlijn voor alle folie's geld.
 

Kacheltje

  • #18
Even terugkomend op je eerste reactie.
Ik lees dat je een bouwfolie hebt aangebracht tegen het dakbeschot. Bouwfolie is ook een damprem. Aan de binnenkant geef je nu aan een dampremmende folie te hebben aangebracht.
Het gaat wel wat verwarring scheppen zo.
Kun je in een bericht aangeven hoe het zit en met welke materialen?

Mits goed aangebracht kan er alleen vocht tussen de folie en dakbeschot komen als er een daklekage is. En dan spreek ik over een folie die aan de binnenzijde van het dakbeschot is aangebracht.
 

Woonkundig

  • #19
Ik heb het uitgetekend. Hopelijk is het nu duidelijker. We hebben bouwfolie gebruikt. Voor de binnen- en buitenkant. Op de tekening heb ik de folie in rood en paars getekend. Let op, dit zijn allebei dezelfde folie. Ik neem aan dat bouwfolie gewoon dampremmend is, dus Kacheltje, het was niet mijn bedoeling om verwarring te scheppen. Allebeide folies zijn dan dampremmend. Onder de gipsplaten is het droog, het vocht zit echt tussen het dakbeschot en de folie. Niet tussen de isolatie en gips.
 

Kacheltje

  • #20
Wat niet goed is dat je aan beide kanten dezelfde folie hebt toegepast.
En welke bouwfolie? Je hebt flinterdunne folie soorten en dikke soorten.
De hele dunne soorten houden nauwelijks damp tegen.
Goed gezien valt enkel te zeggen dat de opbouw nu niet klopt. Of dit de oorzaak is van het probleem kan best. Maar om daar klakkeloos vanuit te gaan? Je zal het toch moeten aanpassen en dan kun je het even vrij houden om te zien of er lekage van buiten is. Het zal toch even moeten drogen voordat je opnieuw begint met het juist verwerken van de isolatie.

Droogt het op en blijft het droog dan kun je beginnen met de herstel. Houdt dan de richtlijnen aan die de fabrikant opgeeft. met de doorsnede die ik aangaf zou je geen problemen mogen krijgen met vocht.

Vaak is het lastig om in de hoeken te komen van een schuin dak.(aansluiting op je buitengevel) Als daar wat open blijft staan is het mogelijk dat dat problemen gaat geven, vochtige lucht krijgt daar de kans om achter je isolatie te komen, let daar goed op en werk het daar ook goed af. Misschien is dat nu ook het geval.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu