Vochtig tussen dampopen folie en houten constructie dakkapel

Kaduna

  • #1
Vorige week ontdekte ik bij inspectie van mijn dakkapel van buitenaf dat de zijwangen rot zijn. Ik weet niet precies wanneer de dakkapel geplaatst is maar ik kan me voorstellen dat deze wangen aan vervanging toe zijn omdat ze gewoon 'op' zijn.

Om er zeker van te zijn dat de constructie e.d. verder OK is, heb ik aan de binnenkant twee gipsplaten verwijderd. Ik heb een aantal vragen, hopelijk kunnen jullie me helpen hier de juiste antwoorden bij te vinden ;-)

Opbouw is: Binnen - Gipsplaten - Houten constructie met daartussen glaswol - Damopen folie (?) - Multiplex - Buiten.

1. Na het verwijderen van het isolatiemateriaal is de dampopen folie (blauw) aan de binnenkant vrij vochtig. Is dit normaal? Als ik de specificaties lees online zie ik dat de folie microgeperforeerd is, waardoor er ook vocht doorheen kan komen.
2. Ik zou ook een dampdichte folie verwachten onder de gipsplaten. Klopt het dat die mist, of is die in dit geval niet nodig?
3. Welk materiaal raden jullie aan voor nieuwe wangen?

Ik wil er zeker van zijn dat de rotte zijwangen het resultaat zijn van de weersinvloeden en niet omdat er iets mis is met de folies / opbouw. Het hout van de constructie is overigens nog in prima staat.

WhatsApp Image 2021-01-20 at 16.36.09.jpeg


WhatsApp Image 2021-01-20 at 16.36.09 (1).jpeg


WhatsApp Image 2021-01-20 at 16.36.10.jpeg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Trek alle gipsplaten er maar weer af. Wat ontbreekt is de damprem aan de warme zijde waardoor warme lucht tot bij het koude oppervlak kan komen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Tenzij er na de dampopenlaag een vrije ruimte/spouw zit met de achterkant van de zijwangen en daar moet dan buitenlucht kunnen stromen van onder naar boven.
 

Kaduna

  • #4
Je bedoelt tussen de zijwangen en de dampopenlaag? Daar zit geen spouw tussen. de dampopenlaag zit rechtstreeks op de zijwangen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
@Wgb: Dan nog geldt dat de damp-open folie het koudste oppervlak is. En dus zal vocht uit de woning hierop condenseren. De damp-open folie is minder doorlatend dan de glaswol. En daarmee overtreed je de regel "binnen (damp)dichter dan buiten".
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Nee de achterkanten van de zijwangen zijn het koudst en het vocht zal daarop condenseren. Vandaar de must van ventilatie.
Maar goed Kaduna schrijft dat die er niet is.
 

Kaduna

  • #7
Bedankt voor jullie advies. Als ik het goed begrijp is het nu een kwestie van de dampremmende folie aanbrengen onder de gipsplaten en de boel weer dichtzetten. Dan zal ik in de zomer de wangen vervangen. Hebben jullie hier nog advies voor qua materiaal?

Is er overigens een reden waarom er geen dampremmende folie is aangebracht door degene die het dakkapel heeft geplaatst? Was dat vroeger minder voor de hand liggend bijvoorbeeld?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Ik zou het als een bouwfout beschouwen... of onkunde als de woningeigenaar zelf de isolatie en gipsplaten heeft geplaatst.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
De zijwangen ga je toch vervangen?
De achterkant van wangen of timmerwerk moet altijd van ventilatie zijn voorzien, dus altijd een spouw. Met welk materiaal zijn de wangen van de dakkapel nu afgewerkt?
 

Kaduna

  • #10
De zijwangen ga ik inderdaad vervangen, maar dat wilde ik eigenlijk in het voorjaar gaan doen, dan is op het dak werken toch iets comfortabeler.

Ik weet eerlijk gezegd niet wat voor materiaal het is.. Het is 1 plaat. Ik heb een klein stukje vrij makelijk kunnen afbreken (dat was rot), het lijkt op een smal stuk multiplex. Maar dat weet ik niet zeker.

Hoe zou ik een spouw hier realiseren @Wgb? Want dan doe ik het natuurlijk liever gelijk goed!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Onder en boven ventilatie latten gebruiken. Zelf zet ik de achterkant van het hout ook in de verf.
 

gerhard0

  • #12
Aan binnenzijde dampremmende folie en goede isolatie dan kan de warme vochtige lucht niet condenseren.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
!!!!!!!!
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #14
Tussen de balken heb je maar iets van 6 a 7 cm.
Het enige wat in de buurt komt van goeie isolatie bij die dikte dat zijn PIR platen. Met flex pur bevestigen en aftapen en je bent meteen dampdicht aan de binnenkant.
Als geluid ook belangrijk is dan pir en minerale wol combineren.

Als er in de oude situatie een paar lage latex op zaten en de kieren waren goed afgekit e.d. dat had het dampdicht genoeg geweest kunnen zijn. Maar dat was het dus duidelijk niet. Er had inderdaad folie moeten zitten aan de warme kant.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu