Voorkomen van vochtproblemen bij na-isolatie hellend dak

lvankampen001

  • #1
Huidige situatie
Mijn huis is gebouwd in 1993 en is geisoleerd naar de standaarden van destijds. Mijn dakisolatie bestaat uit een dakpaneel van EPS aan beide kanten afgewerkt met een (houten?) plaat. Volgens de bouwtekening is de Rc waarde 2,5m2.K/W. Het dak is aan de binnenzijde alleen afgewerkt met gipsplaten.

dakisolatie.jpg


Na-isolatie
Ik wil het dak extra isoleren door aan de binnenzijde 17cm glaswol te plaatsen en daarna opnieuw af te werken met gipsplaten.
In verschillende artikelen lees ik dat je bij na-isoleren moet uitkijken voor vochtproblemen en dat er een maximum is aan de extra isolatie die je aan kunt brengen (max. 50% van bestaande Rc).

Vragen
Kan ik mijn dak op deze manier extra isoleren zonder dat ik een vochtprobleem creeer?
Is er een maximum aan de extra isolatie die ik toe mag voegen
Moet ik een folie gebruiken en zo ja, heb ik een dampopen of een dampremmende folie nodig en waar moet ik die plaatsen?

Met vriendelijke groet,
Leen
 

S3Sen

  • #2
Ik heb een vergelijkbare situatie thuis.

De binnenste (warme zijde) houten plaat is voorzien van een folie die dampdichter is dan de buitenste (koude zijde) plaat bij de pannen. Je zult dus de binnenste plaat moeten voorzien van sleuven/perforaties of geheel verwijderen voordat je nieuwe isolatie aanbrengt. Je verzwakt het dak wel als je de hele plaat weghaalt, dus je zult denk ik iets van balkhout aan moeten brengen ter plaatse van de plaatnaden en misschien ook ter plaatse van de tengels.

Vervolgens kun je de isolatie en een dampremmende folie aanbrengen aan de binnenkant (warme zijde) en vervolgens afwerken met gipsplaten. Je maakt het dan eigenlijk zo dat de oude en nieuwe isolatie samen gaan werken, dus je hoeft geen rekening te houden met een maximum nieuw aan te brengen isolatie.
 

lvankampen001

  • #3
@S3Sen: Dankjewel voor je heldere uitleg. Ik begrijp dat ik extra isolatie niet zonder meer aan kan brengen. Ik ga nog eens goed nadenken of ik dan hier mee verder wil.
mvg. Leen
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #4
Er zijn op het forum veel van deze vragen; kijk daar nog eens naar. Het korte antwoord: het kan als je aan de binnenkant klimaatfolie toepast.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu