Verschil tussen hout vocht en schimmel

ybjlus

  • #1
Ik ben ons dak aan het renoveren en het dakbeschot heeft veel lekkage gehad door de jaren heen. Langs de muur heeft water gelopen en dat heeft z'n sporen achtergelaten.

Zijn dit vocht problemen en kan ik dit laten zitten? Er komt namelijk onderdak folie overheen en nieuwe pannen. Uiteraard met de nodige versterkingen.

Of zijn dit schimmels en moet het er echt allemaal uit?

20220422_100939.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Is dit een zolder zonder verwarming nog eens goed testen hoe hard de planken zijn.
Vocht is een lastig begrip. Vocht ontstaan door de warmtestroom van binnen naar buiten of is het regen van buiten naar binnen.
Zover mijn ervaring is, die schimmel verdwijnt als die plekken nooit meer vochtig worden of een bepaalde periode volledig droog blijven.
 

ybjlus

  • #3
Hebben dit huis net gekocht en het is in ieder geval een gedeelte regen. Het sijpelde naar binnen langs de schoorsteen.
Het kan ook nog damp zijn, aangezien er op het dakbeschot dakleer zat. Aan de binnenkant zat wat steenwol.

Het hout is nog prima hard, alle rotte stukken haal ik sowieso weg. Het is me meer te doen of dit niet verder kan "groeien" en het nieuwe hout kan aantasten.

De nieuwe situatie wordt aangelegd zoals het hoort zeg maar. Damp open, dakbeschot, isolatie, dampremmend.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Zover ik weet geen vocht geen groei. Let op lekkages die zo weinig zijn dat deze door regen niet te voorschijn komen omdat het hout het water absorbeert. Die situatie zou de groei in stand kunnen houden.
Dus als de pannen eraf zijn even goed opletten.
 

ybjlus

  • #5
Buitenkant wordt volledig vervangen, dus straks weer waterdicht.

Hier nog een foto van de nok trouwens.

20220422_141757.jpg
 

EelcoK

  • #6
Schimmels gaan dood als er geen vocht of vochtige lucht meer bij komt. schimmelgroei ontstaat bij ca >80% luchtvochtigheid. Als er bitumen overheen zat met isolatie er onder zonder damprem aan de binnenzijde, dan komt de vochtige binnenlucht ongehinderd bij je dakbeschot, koelt af (waardoor de RV van de lucht in die zone tijdens koud weer omhoog gaat tot boven 80%). Ook zonder condensvorming opstaan dan condities voor schimmelvorming. maar door die bitumen er over gaat de vochtige lucht in dampvorm door naar je bitumen en condenseert daar bij koud weer. Soms condenseert het ook al op het hout zelf. Al met al goed dat je de opbouw corrigeert naar dampdicht, isolatie, dakbeschot, dampopen folie dakpannen :) Dan lost dit probleem op.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu