Vocht (optrekkend,doorslaand,condens) in uitgegraven garage

Johndeere

 • #1
Goedemorgen,

Sinds een paar dagen heb ik een vochtuitdaging in mijn garage. We hadden het plan om de garage (bouw 2009) te gaan isoleren. Hiervoor hebben we de vloer eerst uitgegraven (50cm tov origineel maar nog steeds hoger als de kruipruimte) en beton gestort (plasticfolie,perspex + 10 cm beton). De halfsteens muren zijn geisoleerd met plastic folie, steenwol, plastic folie, (vochtwerend) spaanplaat en afgewerkt met gipsplaten. Geen spouw dus.

Nu een paar dagen later zien we steeds een vochtige plek op de vloer en tegen de gipswand. We hebben niet het idee dat de plekken groter worden.

Aangezien we nu de binnenkant al hebben afgwerkt kunnen we alleen maar op zoek gaan naar de bron en ook dit zal giswerk zijn. We willen de buitenmuur gaan impregneren dit is niet veel werk en kan zeker geen kwaad.
We zitten alleen met het gedeelte onder de bestratingshoogte en een stuk onder de deur (zie foto voor de diepte en een foto van het ongeisoleerde stuk beton)


Dit onderste gedeelte van de muur kan namelijk last hebben van of optrekkend vocht uit de grond of het kan doorslaand vocht zijn uit de aarde. Ik denk zelf dat het teveel vocht is voor een koudebrug, ook omdat de ruimte nog niet goed verwarmd is geweest en wel goed geventileerd.
De mogelijkheden die we zien is het teren van het gedeelte van de buitenbuur onder de bestratingshoogte. Dit zou dan doorslaand vocht moeten stoppen. En/of een vorm van drainage zodat overvloedig water snel kan worden afgevoerd.
Echter als het optrekkend vocht is weten we niet wat we kunnen gaan doen (injecteren?). Daarnaast weten we niet hoe we het stuk beton onder de deur moeten gaan bewerken zodat we deze kunnen sauzen.Ook omdat de kans op een koudebrug hier het grootst is.

Concreet: hoe bepalen we wat de bron van het vochtprobleem is ? wat kunnen we doen om doorslaand vocht tegen te houden ? wat kunnen we doen om ,in dit specifieke geval, optrekkend vocht tegen te houden ? Hoe kunnen we het ongeisoleerde stuk beton onder de deur afwerken ?

Bedankt alvast.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Hessie

  Specialist Verwarming
  • #2
  Je noemt 'plastic folie' aan de binnen- en buitenkant van het steenwol. Ik hoop toch niet dat je aan beide kanten dezelfde folie hebt gebruikt?

  Aan de warme kant moet dit een dampdichte folie zijn, en aan de koude kant (buiten) een dampopen folie.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Ligt van de garage het oppervlak van de betonnen vloer lager dan de bestating?
  Kan je de bestrating verlagen nee dan zal het niet meevallen om dat waterdicht te krijgen en te houden.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Kan je een detail van die aansluiting tekenen?

  De afwateringsrichting van de bestrating ook even controleren.
   

  Johndeere

  • #5
  Ai, we hebben ons laten adviseren door bouwbedrijf Concordia en die heeft ons folie meegegeven. Het is inderdaad dampdicht aan beide kanten. Hun argument zou zijn omdat we geen spouw hebben dat het anders direct nat zou worden. Wat kunnen nu de consequenties zijn ? Veel codens bij het steenwol ?

  De betonnen vloer ligt verder inderdaad lager als de bestrating zoals je ziet. Dit is de reden dat we denken dat een deel misschien kan worden opgelost door teer aan de buitenmuur te smeren. We kijken op dit moment onder de bestrating om te zien hoe nat het zand nu is, het is inderdaad zo dat de meeste vocht te vinden is in de richting van de afwatering.

  Welk detail van de aansluiting is nodig ?
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
  Is het stukje wand onder de deur geïsoleerd? Het kan ook condens zijn, wat is de luchtvochtigheid en temperatuur in de ruimte?
   

  Bernhard

  • #7
  Water is een vloeistof. Vocht is een gas.
  A vochtige vloer. Oorzaak kan zijn grondwater en of lekkage
  van een regenafvoer.
  B Combinatie van A + condensatie van de waterdamp uit de
  binnenlucht.
  Oplossing:
  A Overlast van grond of regenwater aan de fundering en
  vloer oplossen.
  B Het voorkomen van condensatie kan door het aanbrengen van
  isolatie, ca 10cm, aan de buitenzijde van de
  fundering en vloer. De binnentemperatuur van de vloer
  wordt dan hoger.
  bernhard
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu