Optrekkend/doorslaand vocht

Rschalken

  • #1
Ik heb pas mijn muren laten stucen (vroeger tegels) en nu komt aan de onderzijde (20 cm) een natte strook! Dit is het geval bij een enkelsteense buitenmuur. Nu is mijn vraag of dit optrekkend vocht is of doorslaand vocht? Hoe kan ik dit bepalen. Aan de buitenzijde zit ook (mos) op de onderste laag stenen.

Is bij doorslaand vocht impregneren van de buitenmuur al genoeg om dit tegen te gaan? En wat kan je het beste tegen optrekkende vocht doen? Kan iemand me helpen?
 

Pepjo

  • #2
Is het geen vocht dat condenseert tegen een koude strook ?

Als het dat niet is dan is het waarschijnlijk optrekkend vocht, tenzij je geen regengoot hebt en de regen die van je dak valt opspat tegen je buitenmuur.

Wat je hier tegen kunt doen : de muur laten injecteren zodat er een ondoordringbare laag onstaat, de muur om en om in laten slijpen en er loodslabben in laten zetten.

Eventueel de grond rond je huis afgraven en de muur impregneren onder het maaiveld en dan maar hopen dat het niet door de voet van je fundering trekt.
 

Rschalken

  • #3
Dit is een plat dak dus zit er geen goot aan! Het is wel zo dat de onderste voeg van de muur bijna helemaal weg is! Zou dit de oorzaak kunnen zijn. En als ik deze opnieuw voeg en impregneer zou dat dan kunnen helpen?

Ik heb ook wel eens gehoord dat je kan zien of het doorslaand/optrekkend is door in een steen te boren en dan kon je zien aan het boorsel of het doorslaand/optrekkend is?
 

Pepjo

  • #4
Je kunt aan het boorsel alleen zien of het nat of droog is, niet waar het vocht vandaan komt. :D
 

Rschalken

  • #5
Nu blijkt deze muur toch een spouw te hebben!

Is dit dan meteen optrekkend vocht of kan een koude strook (wat is dit precies?) een 20 cm natte strook veroorzaken (denk ook nog aan de voegen die er niet meer waren en het mos aan de buitenkant)?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Er kunnen ook resten van cement en/of puin in de spouw zitten waardoor het vocht doorslaat.
Dat er geen voegen meer in zitten is natuurlijk aan de eerste voorwaarde voor vochtdoorslag voldaan.
 

Chathanky

  • #7
Als je open stootvoegen hebt tbv. ventilatie en afwatering van de spouw kunnen deze ook verstopt vervuild of met der tijd onder het straatwerk verdwijnen.
Een puntje om even te controleren misschien?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu