Combinatie optrekkend en doorslaand vocht en isolatie

JKR

  • #1
Ik heb een huis gekocht van plusminus 100 jaar waarin door het ontbreken van een vochtscherm de vocht vanuit de gemetselde fundering omhoog komt. Dit is merkbaar in alle muren. Tevens zit er in de voorgevel doorslaand vocht door de volsteens muur zonder spouw van plusminus 20cm dik.

Op dit moment laat ik alle muren (binnen en buiten) onderkappen met DPC folie om het optrekkend vocht te stoppen. Echter de wanden met de buren kan ik niet geheel onderkappen omdat ik dan in hun woonkamer uitkom (zijn oudere mensen die niet zo nauw kijken met vocht). Hier wil ik dus nog een voorzetwand plaatsen. Hetzelfde geldt voor de voorgevel waar ook last is van doorslaand vocht. Echter ik wil de voorgevel (en eventueel ook de woningscheidende muren) ook voorzien van isolatie. Maar natuurlijk moet het geheel niet te dik worden. Echter ik wil ook geen gipswanden omdat ik dit half werk vindt (is het misschien niet zo maar ik hou er gewoon niet van). Welke type steen en isolatie raden jullie aan i.v.m. het vocht? En moet ik gebruik maken van een bepaalde folie. En is deze methode hetzelfde voor de voorgevel als de woningscheidende wanden? Een andere belangrijke vraag is natuurlijk of het nog nut heeft om te isoleren. Is bijvoorbeeld een spouw van 3cm zonder isolatie en een binnemuur steen van 7cm ook genoeg wanneer de buiten muur al 20cm dik is.

Alvast bedankt !
 

MvanV

  • #2
Isolatie:
Kunststofsoorten zijn dunner bij eenzelfde isolatie. STeen/glaswol helpen ook tegen geluid.

In plaats van gips kun je ook gipsvezelplaat nemen (rigidur, fermacell e.a), dat is veel harder en steviger.


Een muur waterdicht maken kan ook met impregneren. Maar dat isoleert natuurlijk niet.
Ik zou erg opletten met achteraf folie aanbrengen, je loopt risico op verzakken en scheuren.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Ik zou altijd de spouw isoleren. Het voordeel van een voorzetwand is dat je met dezelfde dikte als het metselwerk ook isolatie erin hebt. Het wordt goedkoper en je kamer blijft groter.

Een goed geïsoleerd huis is comfortabeler en de isolatie verdient zichzelf terug.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu