Vocht onder de portiektrap

Leduc5059

  • #1
Onze appartementenblok (1926) bestaat uit 3 woonlagen met een portiek naar 4 bovenwoningen en er zijn twee benedenwoningen waar de portiektrap schuin door de voorkamertjes loopt. Onder deze trap en aan de zijwanden van de trap staat de schimmel op de binnenmuren :cry: .

We hebben er al van alles aan gedaan, doch tot dusver helpt het niet.
De fundering, tot 1 meter in het portiek hebben we laten injecteren, dus optrekkend vocht is het niet. De zijwanden in het portiek impregneren durf ik niet uit angst het vocht op te sluiten, dus rest de binnenkant afsluiten, maar waarmee en hoe ??? :?:
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Vocht bestrijding van buiten af is zinloos.

Het eerste wat je moet doen is een temperatuur en hygrometer ophangen. Dan weet je iets.
Die woningen zijn gebouwd in de tijd dat alleen in de huiskamer een kachel stond.
In dat kamertje zal inmiddels wel iets van verwarming zijn gekomen.
 

Leduc5059

  • #3
Is inderdaad inmiddel een radiator aanwezig en staat ook een droger te draaien. :lol: Maar we zouden graag iets op de muren willen doen dat niet met een paar weken al weer onde de schimmel zit. :roll:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Je moet niet het symptoom bestrijden maar de oorzaak.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Welk soort droger, een condensdroger of eentje met afvoer naar buiten ?
 

Bouwknots

  • #6
Is er voldoende ventilatie aanwezig? Die droger, waar laat ie de warme vochtige lucht?
 

Leduc5059

  • #7
Het is een luchtdroger met een watertank van 7 liter. In het raam zit een ventilatiestrook die altijd open staat net als de deur naar de hal.
Het probleem is dat tussen de traptreden van het portiek en de achterkant ( de kant in het kamertje ) blijkbaar iets vocht vasthoud dat langzaam binnen ontsnapt en verdampt. We moeten dus iets verzinnen dat binnen tegen de stucklaag kan worden gesmeert of zoiets, waarmee het vocht niet meer naar binnen kan.
 

Bouwknots

  • #8
Misschien een vreemde vraag maar weet je zeker dat er geen (water) aan- of afvoerleiding in de muur of het probleemgebied zit?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Dus een condensdroger als ik het goed begrijp.
Die vereist veel ventilatie en die ventilatie is meestal niet voldoende in hoeken en onder schuine kanten, de condens slaat daar neer op de koudste plekken en veroorzaakt de schimmel.
Een droger met de afvoer naar buiten heeft dat probleem niet.
 

Leduc5059

  • #10
Heren fijn dat meedenken.
Jan, het gaat hier niet om een wasdroger, maar een luchtdroger die vocht uit de lucht haalt en de relatieve luchtvochtigheid verlaagt.
En Bouwknots, er zitten definitief geen waterleidingen of afvoeren door deze muren. Niet zo'n gekke vraag trouwens, want in de oudere bouw liepen de loden waterleidingen wel vaker onder de trap door naar 1 en 2 hoog.
Het is echt het doorslaan van de steensportiekmuur en vastzittend vocht in het onderste deel achter de traptreden. Het is een open portiek dat met de opening op het noorden ligt.
Misschien toch iets van plastic er tegen aanzetten met iets van rachels en gipsplaat. Nadeel is dat het kleine kamertje weer iets kleiner wordt, maar dan wel droog is. :roll:
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Leduc5059 schreef:
We moeten dus iets verzinnen dat binnen tegen de stucklaag kan worden gesmeert of zoiets, waarmee het vocht niet meer naar binnen kan.
Als het je lukt zo'n product te ontwikkelen zit je voor de rest van je leven goed. :wink:
Ik zal je een tip geven het vocht komt niet van buiten naar binnen maar gaat van binnen naar buiten. Het kan maar schelen. :wink:
 

Leduc5059

  • #12
Wgb, Het hele huis is droog, ook de kelder die we onder de woonkamer hebben uitgegraven en thans als slaapkamer en berging gebruiken. Alleen de hoek onder de trap en de muur van het portiek zijn vochtig.
Als jij gelijk hebt zou dat alleen kunnen doordat deze wanden kouder zijn en dus condens aantrekken zoals al eerder aangegeven. Maar 's zomers heb ik het zelfde probleem en dan is deze m uur niet kouder dan de rest van de kamer.
Dus denk ik toch dat het door de muur komt, of ik zie hier iets over het hoofd. :oops:
 

Bouwknots

  • #13
Dan zou ik toch de muur aan de buitenzijde impregneren. Het vocht opsluiten doe je volgens mij niet want het komt er immers aan de binnenzijde uit.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Maar 's zomers heb ik het zelfde probleem en dan is deze m uur niet kouder dan de rest van de kamer.
Dat zou me verbazen met een open portiek op het noorden, de muur hoeft maar een paar graden kouder te zijn om er condens op te krijgen.

Komt er veel regen op de muur van het portiek ?
Dan impregneren.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Leduc5059 schreef:
Dus denk ik toch dat het door de muur komt, of ik zie hier iets over het hoofd. :oops:
Temperatuur-en hygrometer is het enige wat je op het juiste spoor kan zetten. Meten is weten gissen is missen.
Herken de spiegel in de douche. Totaal beslagen. In de douche daalt de luchtvochtigheid. Je krijgt boven zicht maar onder is de spiegel nog steeds beslagen. Of je op een oppervlak wel of geen condens gaat krijgen is zeer kritisch.
 

Leduc5059

  • #16
Wgb gaf aan: temperatuur-en hygrometer is het enige wat je op het juiste spoor kan zetten. Meten is weten gissen is missen.[/quote]
Ik ga er mee aan de slag. Heb nog een weerstation liggen met temp en hygrometer, dus wie weet. In elk geval bedankt voor de hint. :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu