Vocht gevel verdiepingsvloer

robyW

  • #1
Wij woning sinds anderhalf jaar hier. Nu is het zo dat dat vorige winter er een stuk steen is afgebrokkeld waarschijnlijk door vorstschade (verder niets van gemaakt). Daarna zijn er scheuren opgevallen onder het kozijn, waarvan wij denken dat het komt door het wat hardhandig vervangen van het toenmalig houten kozijn naar een kunststof kozijn. Waar wij ons het meest zorgen over maken is nu de vochtophoping in de buitengevel t.h.v. de verdiepingsvloer. Wij zijn bang dat er in de bouw iets niet goed is gegaan waardoor het water niet goed weg kan lopen. (De voorgevel is in zijn geheel al een keer opnieuw opgebouwd ongeveer 14 jaar geleden) Met toen waarschijnlijk dezelfde schade als dat wij nu achter zien gebeuren. Wij hebben binnen overigens geen vochtproblemen. Mijn vraag is hoe kunnen wij zorgen dat dit niet verder gaat? Bijvoorbeeld opnieuw laten voegen of impregneren van de muur?
Hoop dat iemand zou kunnen helpen...

PXL_20240330_111534700.jpg


PXL_20240330_111542305.MP.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Ik zie een verdachte bolling in het houtwerk boven het kozijn... Waarschijnlijk komt er vocht in de spouw, en stroomt dit naar beneden. Zie ook het spoor van vocht links onder het kozijn.
 

robyW

  • #3
Ik zie wat u bedoelt. Wanneer ik er recht onder sta is er echter niets van een bolling waar te nemen. Het zijn kunststof panelen en er is een klein deel dat een vervorming heeft in de plastic laag. Misschien dat dit de foto wat vervormd?
PXL_20240330_111542305.MP~2.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Wat is dit voor een muur. Is er ergens isolatie aangebracht.
Die kunststof planken/panelen wat is het precies.
Is er rekening mee gehouden dat kunststoffen een behoorlijk uitzettingscoëfficiënt kunnen hebben.
 

robyW

  • #5
Er is bij de bouw in '81 volgens tekeningen 30 mm steenwol aangebracht in de spouwmuur, in het bestek te lezen zou hier 50 mm in moeten zitten. Durf ik dus niet met zekerheid te zeggen. Op de tekeningen lijkt de spouw ook volledig gevuld te zijn met isolatie. De kunststof rabbatdelen zijn van vinyplus. Er is voor ons echter geen manier meer om te kijken of er rekening is gehouden met het uitzetten en krimpen van de delen.
Wat ons wel is opgevallen is dat de gevel geen dilatatievoegen heeft, terwijl de vernieuwde voorgevel deze wel heeft. Misschien dat dit een oplossing kan zijn?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Er staat een keurige handleiding op het internet.
Het regenwater loopt van de kunststof bekleding en het is mogelijk dat het door invloed van het weer op de gevel terecht komt. Realiseer je ook dat het weer de laatste tijd iets anders is.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Dat zijn ***lit geveldelen, voorzien van een folie. Wat je ziet is "Verschub'" van de folie. Als je Duits redelijk is kun je met Google eea vinden: "Folienverschub fenster"

Dit is meestal een montagefout.
 

robyW

  • #8
Is de montage fout dan dermate erg dat er vocht in de gevel kan trekken? Of is het wegens het weer? Dan is misschien impregneren een betere optie? Anders is ben ik met nieuwe delen alsnog alle stenen kwijt bij vrieskou
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
robyW schreef:
Is de montage fout dan dermate erg dat er vocht in de gevel kan trekken? Of is het wegens het weer? Dan is misschien impregneren een betere optie? Anders is ben ik met nieuwe delen alsnog alle stenen kwijt bij vrieskou
Achter de bekleding van de gevel daar isolatie aangebracht? De constructie voor de bekleding is op een spouwmuur aangebracht die met 30 of 50 mm met isolatie is gevuld?

Over het algemeen is de oorzaak dat de gevel door het weer niet voldoende droogt.
Vergeet niet dat er van binnenuit ook vocht van binnen naar buiten gaat.
Gewoon nog even bekijken. Komt er zon op die gevel?
 

robyW

  • #10
Gevel is op zuidoosten gericht. Er komt dus in de ochtend uren best wat zon op de gevel. (als deze schijnt uiteraard)
. De gevel is wel in zijn geheel geïsoleerd.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
robyW schreef:
Is de montage fout dan dermate erg dat er vocht in de gevel kan trekken?
Ja, dat kan. Zo te zien is alles veel te strak gemonteerd. Icm donkere kleur en zuid-oost oriëntatie ontstaat opwarming aan de buitenkant welke uitzet, en de binnenkant schuift niet mee. Eea staat nu bol. Daardoor zullen er openingen ontstaan zijn waardoor er water in de constructie komt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Eventuele problemen in de kunststof geveldelen hoeven niet per se de vochtplekken in het metselwerk te verklaren. Wat je kan onderzoeken is hoe de spouwisolatie en spouwvervuiling er uitziet bij en naast de verkleuring.

Maar als er binnen geen problemen zijn, hoef je er op zich niets aan te doen. Dan is het normaal alleen visueel.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
O ja nog even een vraag. Onder het raam zie je een ruime U en in die U is de muur lichter van kleur.
Staat er onder het raam een radiator?
 

robyW

  • #14
Achter het raam zitten twee kamers. Beide hebben een radiator onder het raam en lopen nog een stuk voorbij het raam door naar de zijkanten toe
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Je bent het eens dat daar een zone te zien is die waarschijnlijk droger is.
De muur binnen haaks op de gevel is met het binnenblad verbonden en straalt ook zijn warmte door naar buiten.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #16
Zou de (betonnen) verdiepingsvloer niet ook met het buitenblad verbonden kunnen zijn? Dan krijg je ook thermische bruggen op die plek. Maar bij bouw van 1980 zou je dat eigenlijk niet zo gauw meer verwachten.
 

robyW

  • #17
Het is is een houten verdiepingsvloer, op tekeningen is geen verbinding met het buitenblad te zien. Er is wel duidelijk een droge zone te zien inderdaad onder het raam.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu