Kieren in funderingsmuur: vochtprobleem

otje1984

  • #1
Ik heb last van water in de kruipruimte (betonnen bak) bij hevige regenbuien. Uiteindelijk besloten om de gehele fundering uit te graven om te kijken waar het probleem vandaan komt. Het zou doorsijpelend water kunnen zijn door de bakstenen/voegen van de funderingsmuur en de betonplaat (ik overweeg dit als tweede stap nog waterdicht maken met bitumen, nu ik het toch open heb liggen). Maar het primaire probleem lijkt te komen van de kieren die tussen de funderingsmuur en de (betonnen?) bouwblokken zitten. Dit valt onder het maaiveld. Op deze betonrand staat het kozijn.

Heeft iemand ervaring met deze bouwblokken en een vermoeden hoe dit op de metsel-muur gemonteerd is? Na het uitgraven ben ik mij ook een beetje zorgen gaan maken over de stabiliteit van het kozijn. De mortel die je op de foto's ziet, zit niet geheel onder de betonnen blokken, maar het lijkt er enkel mee dichtgesmeerd. Op sommige plekken kan ik het er zo tussenuit trekken. De kieren die zijn volgens mij ontstaan van houtblokjes die er tijdens de bouw tussen zijn gebruikt. Hoe staat het kozijn normaal gesproken op de gemetselde muur? Toch niet enkel op houtblokjes?! Zit hier normaal gesproken nog een constructie onder, of leunen de betonnen blokken enkel op het mortel en de paar blokjes die nog over zijn (er zitten ook een paar kunststof blokjes tussen).

Kan iemand mij adviseren:
  1. Hoe ik zorg dat het kozijn op termijn niet gaat verzakken (zonder het geheel af te breken)?
  2. Hoe ik deze rand goed waterdicht kan krijgen?

tmp-1710672269513_1080x1920.jpg tmp-1710672269648_1080x1920.jpg tmp-1710672269807_1080x1920.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Dat is een kantplank.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
otje1984 schreef:
Hoe ik deze rand goed waterdicht kan krijgen?
Deze rand is dat de onderste balk van het kozijn. Zo ja heeft deze een druiplip.
Zorg dat een gebouw zoveel mogelijk wordt ontworpen dat er geen water naar binnen kan komen. Altijd ervoor zorgen dat het water van de constructie loopt. Als daar een goede druiplip zit niets aan doen.
 
Laatst bewerkt:

otje1984

  • #4
Dank je wel @Rola, dat helpt mij wat verder zoeken. Over de bevestiging van een kantplank vind ik het volgende:
Hoe wordt een kantplank bevestigd?


Een kantplank wordt rechtop in de mortel geplaatst en vervolgens mechanisch bevestigd. Het is ook mogelijk om een kantplank te verlijmen. Verlijmen of monteren kan met verschillende materialen:


  • Cementspecie
  • Tegellijm op de cementen ondergrond
  • PUR-lijm
  • Monteren met pluggen of schroeven. Voorboren is in dit geval nodig.
Als je deze foto ziet, hoe heb jij het vermoeden dat hij bevestigd is? Wat ik in mijn berichtje zei lijkt het of de cementspecie alleen maar tegen de buitenkant gesmeerd is
 

otje1984

  • #5
@Wgb : waarop doel jij mbt de druiplip? Klopt het dat je het dan hebt over de groene lijn in onderstaande afbeelding? Ik was trouwens van plan om in deze naad nog een klein streepje kit aan te brengen om eventuele tocht tussen kozijn en kantplank te voorkomen. Maar wellicht is dat onverstandig?

Het voornaamste probleem van lekkage zit waarschijnlijk bij de rode lijnen. Daar 'kijk' je zo de spouw van de fundering binnen.

Schermafbeelding 2024-03-17 123726.png
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
dat zijn kantplanken die dilataties horen daar gewoon.
het kozijn zit vast aan het binnenblad.

Er zit een betonnen vloer in jouw kruipruimte?
 

otje1984

  • #7
@Boertje125 , dank je wel. Is het heel onverstandig om die dilitaties te vullen met mortel of kit? Ik wil geen tocht meer langs de kantplaten richting mijn spouw meer hebben, omdat dit ook in mijn huis komt. Zie ook de tweede foto in mijn eerste post waar je ziet dat kantplaten zijn afgekort.

De kruipruimte van deze aanbouw heeft inderdaad een betonnen vloer, waardoor het ingeregende water heel langzaam 'weg tocht'
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
otje1984 schreef:
@Wgb : waarop doel jij mbt de druiplip? Klopt het dat je het dan hebt over de groene lijn in onderstaande afbeelding? Ik was trouwens van plan om in deze naad nog een klein streepje kit aan te brengen om eventuele tocht tussen kozijn en kantplank te voorkomen. Maar wellicht is dat onverstandig?
Inderdaad die balk moet van een druiplip zijn voorzien. Water loopt kleeft aan een horizontaal vlak en dat gaat meestal richting de binnenzijde van de woning. Rechter schets.
Dat is heel onverstandig. Zorg dat je winddicht werkt. Dat doe je aan de binnenkant van een kozijn. Er is ook nog een warmtestroom daar zit een hoeveelheid vocht in en deze moet je niet blokkeren aan de koude kant van een kozijn.
Vul jij die kier met kit zal de droging, dus de kier tussen kozijn en steen veel minder zijn. Mijn mening is aan de binnenzijde zorg je ervoor dat het winddicht is. Vocht wat van binnen naar buiten gaat kan via de kier naar buiten stromen. Zet je daar kit blokkeer je dat en hout zal dus minder kunnen drogen.

Druiplip kozijn 2.jpg
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #9
een kitvoeg met rijgvulling is prima in die voegen
al is een open stootvoeg helemaal niet fout
de tochtdichting hoort niet op die plek te gebeuren
.
 

otje1984

  • #10
Dank je wel voor het meedenken

Heeft iemand een idee hoe ik die kier tussen de kantplank en metselwerk dicht krijg tegen instromend water onder het maaiveld? Ik las dat bij constructie de kantplanken met een wig omhoog gehouden worden en dan worden ondersabelen met mortel

Dit is hier met houten wiggen gebeurd die vervolgens weg gerot zijn. Ik overweeg om de loszittende mortel weg te tikken (verzakt de plank dan)? En het vervolgens met nieuw mortel te ondersabelen. Ik kan er natuurlijk eerst kunststof wiggen tussen zetten, maar dan zitten die weer in de weg voor de mortel
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
1

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu