Vocht en schimmel vorming in huis

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik heb een koop woning van 1976. Het huis heeft spouwmuren.
Het geval is dat op de plekken waar ik bijvoorbeeld een kast tegen de buitenmuur heb staan er schimmel en vocht problemen komen achter de kast of wat ik dan ook tegen de muur plaats. Dit is beneden het geval maar ook op de slaapkamer. En dit gebeurd alleen met de buitenmuur.

De muur waar het om gaat is een holle muur zonder isolatie. Er zit dus alleen lucht in de spouw.
Ik heb mechanische ventilatie in huis en die is er voor de 2 slaapkamers boven en de douche.

Verder is er een mannetje van de nuon eens langsgeweest voor een energie label voor het huis en die heeft kleine gaatjes in de muur geboord. Deze gaatjes zijn niet dicht gemaakt. Is dit een probleem?

Wat kan ik hier aan doen? Moet er ventilatie komen voor de spouw?
 
Eerst de luchtvochtigheid en de temperatuur in die ruimte meten.
Die gedeeltes muur worden niet warm genoeg meer en blijven te lang op de grens te koud en daardoor worden iets te vochtig.
Is het een grote muur en er is geld om te isoleren kan dat ook.

Het kan niet veel kwaad maar het is wel erg slordig wel gaatjes boren en niet meer dicht maken. Zeker een contract met de spouwvuller deze maakt ze gratis dicht. :lol:
Laat je er niets aan doen wel zelf dicht maken. Wespen en andere zitten graag in een spouw.
 
Vocht nestelt graag tussen kasten en de muur. Om die reden zou je een kast ook altijd een paar cm los van de muur moeten zetten.

Breng ventilatie in de spouw aan , door het openboren van de stootvoegen. Onder en boven alle ramen.

Verder zal je luchtvochtigeheid in huis misschien aan de hoge kant zijn. Ondanks je mechanische ventilatie kan ik me eigenlijk niet voorstellen dat hij onder de 60% blijft.
 
De RV is te hoog en de temperatuur van de muur te laag. De waterdamp
condenseert op de muur en veroorzaakt schimmel.
De oplossing is meer ventileren en de temperatuur in de kamer verhogen.
Het isoleren van de spouw zorgt dat de temperatuur aan de binnenzijde van de muur hoger wordt en dan zal er er geen condensatie optreden. mvgrBernhard
 
Er zit een grens aan de ventilatie van de spouw, hoe meer ventilatie hoe kouder de spouw en daarmee ook de binnenmuur, gevolg is nog meer condens op de binnenmuur.
Ventileer de spouw maar niet teveel, normaal gesproken is de standaard aangebrachte ventilatie van de spouw voldoende en moet deze zeker niet meer geventileerd worden.
 
Ik heb de temperaturen en vochtigheid gemeten boven en beneden.
boven 15c en 56% vochtigheid en beneden is dat 19c met 55% vochtigheid.

De spouw heeft nu geen ventilatie. de enige wanden die dat wel hebben zijn degene voor en achter huis onder de ramen. Dit zijn iets dunnere spouw muren.

Binnen hebben we wel ongeveer 2 cm afstand tussen kast en muur. En dan nog schimmel plekken.

Is spouw isolatie hiervoor de beste optie?
 
Het is toch altijd lastig zoiets op afstand te beoordelen. Als ik jou was, zou ik een onafhankelijk deskundige vragen de boel goed te bekijken. Dat kost je wat geld, maar levert je waardevol advies op.
 
Jouw getallen lijken mij niet abnormaal. Maar het is een moment opname.
Die schimmel krijgt de meeste kans in de winter als de verschillen tussen binnen en buiten groter zijn.
Ik kan me voorstellen, toen het koud was dat je anders leefde de boel meer dicht hield, minder ventilatie waardoor de relatieve luchtvochtigheid omhoog gaat.
Boven lag je dauwpunt op dat moment op 6,3 gr. en beneden op 9,7 gr.

Zou je een periode 65% vocht hebben dan ligt het dauwpunt op 12,3 gr. en die oppervlakte temperatuur heb je snel als het binnen 19gr. is.

De kasten moeten wel op poten staan dan werkt het verwarmen van de muur het beste. Van onder gesloten zal die werking nihil zijn.
 
Wat ook een mogelijkheid is, is dat bij jou specie in de spouw is gekukeld en onderin de spouw een koudebrugje vormt. Zodat vocht en koude zich van buitenblad naar binnenblad kan bewegen. Kan soms heel veel zijn.

Denk dat de eerste stap toch moet zijn de ventilatie in de spouw op gang te brengen ben ik bang. Aangezien de waarden normaal zijn voor deze tijd van het jaar. Maar i.d.d. zoals geopperd :Hoe zijn ze in de zomer.

Probeer indiens mogelijk de kast even ergens anders te parkeren. Kan nooit kwaad. Is lastig en vervelend.
 
Het probleem is de koudebrug en het feit dat de lucht achter de kast of wat er ook staat stil staat. Hierdoor vind er onvoldoende circulatie plaats en ontstaat de schimmelvorming.

Het is de moeite waard om tussen de kast en de muur een stuk isolatieplaat te plaatsen. Hierdoor zal er nog wel schimmel op de wand slaan maar dit slaat niet door naar de kast en/of andere spullen die er tegen de wand staan.
Een andere oplossing zou kunnen zijn het toepassen van het "schrijvers systeem" wat in de spouwmuur aangebracht kan worden
 
Ik neem aan dat de poster de isolatieplaat methode niet echt gelukkiger maakt. Ik denk dat je het zelf ook niet zo zou oplossen. Alleen al vanwege de stank.

Verplaats de kast evt naar een binnenmuur.
 
Meer ventilateren in de woning! En dan niet continu een beetje, maar een paar keer per dag "spuien" door de ramen helemaal open te zetten, en na 5 minuten weer dichtdoen. Hierdoor blijven de wanden warm en verlies je het minst aan energie.

Oudere woningen kun je iets beter isoleren door spouwmuurvulling, al zal het rendement afhangen van de breedte van de spouw.
 
Als je daar terplekke een gat boort is het boorgruis dan nat? Als dat het geval is is het optrekkend vocht. Dat is een veel voorkomend probleem door een bouwfout die het ontbreken van een sperlaag heet.

Dat kan je wegkrijgen in sommige gevallen door de spouw meer te ventileren, of laten indruppelen met een chemische sper.
 
Misschien is het het handigste om de muur na te laten isoleren.

Ongeïsoleerd zijn je muren altijd koude plekken waar condens zich nestelt en er schimmel kan optreden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan