Vloerverwarming vraag

Calenta

Specialist Verwarming
  • #21
Het lijkt wel een herhaling van een eerder topic :P

kijk eens op het topic gestart door Hejoki, staat een paar regels onder dit topic. Daar wordt onze werkwijze nogmaals door een paar ervaren heren bevestigd. :-|

Calenta :cool:
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #22
Degooyer schreef:
@Luc: jij krijgt die klachten ook niet te zien of te horen, omdat de uiteindelijke bewoners van een nieuwe woning veelal niet eens weten waar die vloerverwarming vandaan komt.
Maar ik kan je wel vertellen dat er veel klachten zijn van nieuwbouwwoningen waar bij de bouw vloerverwarming is gelegd op afstanden van 15 of zelfs meer cm..
je schijnt een aardige glazen bol te hebben, dat jij weet wie de klachten krijgt en hoeveel klachten het zijn.
maar schijnbaar hebben we een "expert" op vvw gebied, en zou ik graag wat documentatie zien, waar in staat dat het door de fabrikant verboden is, om meer dan 100 meter slang per groep te gebruiken, en dat de afstand echt 10cm moet zijn.


groeten b
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #23
Niemand heeft het hier over een verbod.
Een advies geven gebeurt op basis van ervaring en kennis die iemand heeft opgedaan, jij hebt andere ervaringen maar dat is geen reden anderen ter verantwoording te roepen.
 

Luc23

  • #24
Gebruiken jullie maar allemaal overdreven veel materiaal en de duurste verdelers en appendages. Is het bij jullie soms crisis?
Wij weten niet waar we eerst moeten lopen omdat het zo druk is. Maar dat is natuurlijk omdat we alles verkeerd doen. Als je zoveel woningen per jaar maak en er zijn problemen mee dan blijf je als bedrijf natuurlijk je fout herhalen. Aannemers zijn hier dan ook heel blij mee en blijven jaren met dezelfde installateur werken.
Geloof jij het?

Dat er word bezuinigd. JA dat doet elke installateur en heb je in deze tijd geen werk meer. Dat we met goedkope troep werken en installaties maken die niet correct zijn. Absoluut niet.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #25
Jan ik roep niemand ter verantwoording, ik vraag alleen aan degooyer, waar hij het vandaan haald, dat het alleen goed is op zijn manier.
de manier die ik aangaf word aangedaan als prutswerk, maar de fabrikant schrijft het voor. dus zou ik graag een bron zien, dat het niet op die manier mag.
em jan er is wel degelijk gezegd in dit topic, dat er geen langere slanglengte dan 100 meter gebruikt mag worden

groeten b
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #26
Ach kom op zeg :x

dat welles en nietes geouwehoer.

Iedereen heeft iets van waarheid gezegd en het ene is niet altijd beter dan het andere. Zelfs de fabrikanten zijn het niet met elkaar eens over de juiste manier, vergelijk maar eens een paar ( even googelen ) en je zult zien dat iedereen verschillende hoh en maximale leiding lengten voorschrijft.

Zoals ik al eerder zei, het zal mij een worst wezen :mrgreen:

collegiale groet,

Calenta :cool:
 

Aks

  • #27
Als ik nog even wat mag zeggen over de lengte van de slangen.

het is het belangrijkst dat de groepen ongeveer de zelfde lengte krijgen.
geen groep van 50 meter en een van 110 meter.
dan kun je beter 2 van 80 meter maken.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #28
Jullie kunnen kibbelen wat je wilt, maar laten wij nou maar kwaliteit leveren met goede materialen en goede verdelers.
We wachten de klachten n.a.v. het "anders" (verkeerd mag je dus niet zeggen, ieder heeft dus zijn eigen kwaltietsnormen, mindere kwaliteit is ook een norm) legt, wel weer af als het straks kouder wordt.

Terug naar de steller van de vraag: hij is er denk ik met al die "adviezen" nog neit uit. Ik adviseer hem in ieder geval wat geduld te hebben en zoals al eerder: 4 groepen voor 60 M2 is aan de krappe kant dus verwacht neit al te veel.
Pas in ieder geval geen grote temperatuursverlagingen toe, als je al heel lang moet wachten tot jhe een paar graden verwarmd hebt. Houd alles op één temperatuur en je zult merken dat het wel comfortabel kan zijn (maar ja: die 4 groepen voor 60 M2........ik zou het niet geadviseerd hebben)
 

Cris-99

  • #29
Hey,
Ik denk lekker veel antwoorden op de maandagmorgen....hahaha. Maargoed ik begrijp dus idd dat het eigenlijk net niet als hoofdverwarming kan dienen. Maargoed het ligt er nu eenmaal in dus ik moet het er maar met doen.

Maar wat zijn nu eigenlijk normale temperaturen om te handhaven (is natuurlijk persoonsgebonden maargoed) met vloerverwarming?
En wat is hierbij een normaal verbruik in GJ per jaar?

Verder de 2 beveiligingen ben ik al uit: rechts is een klep die verbonden staat met thermostaat binnen dus als het binnen op temp is slaat die in.
boven icm met kastje onder de pomp is op de aanvoertemp als die boven 45gr komt slaat die in (helaas is 45gr onhaalbaar met alle 4 de groepen open maargoed).

Rest wel nog de vraag of het zin heeft om de aanvoer en retour omhoog te zetten om zo 42gr in de vloer te pompen ipv 40gr of is dat verschil te verwaarlozen en gaat me dat alleen maar meer kosten?

Voor de discussie over de groepen moet ik wel zeggen de 1e aanvoer en retourleiding is duidelijk warmeris als de 2e, en de 2e weer als de 3e, en 3e weer warmer als de 4e. Lijkt me eigenlijk dat alles even warm moet worden toch? de vloer wordt overigesn wel overal warm.

Probleem is een beetje in de winter, als ik hem op de 20gr wil houden(hoger krijg ik hem niet, maar 20 vind ik wel aangename temp) moet hij dag en nacht draaien en dat gaat me erg veel kosten ben ik bang.
 

Cris-99

  • #30
Hahaha, net even met essent gebeld over de retourtemp. Krijg ik daar weer zo'n doos aan de lijn die me even zegt:
de retour kunt u zelf niet instellen (zit toch echt een thermostaatknop op). U kunt wel de aanvoer instellen en die moet tussen de 60 en 90gr staan.
Kheb duidelijk aangegeven dat het om een stadsverwarming verdeler gaat. Dus daar wordt ik ook niet veel wijzer van....(zoals verwacht)
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #31
Nou, nog één advies dan: onluchten!
Als een paar van de vier groepen warm worden en anderen niet duidt dat meestal op lucht in de leidingen: per groep onluchten zou wel eens de oplossing kunnen zijn. Hoe eenvoudig kan het soms zijn........
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #32
@Cris Het woord "kosten" komt hier regelmatig naar voren. Als je het met zo´n installatie warm wilt maken/houden, dan zou je de temepratuur echt constant op een vast niveau moeten houden, anders kom je gegarandeerd voor hoge kosten te staan. Ik houd zelf de temepratuur zomer en winter, dag en nacht op 20 graden en dat bevalt goed en de kosten zijn , sinds we vloerverwarming hebben, lager dan stoken m.b.v. radiatoren)
Op temperatuur houden is voordeliger dan iedere keer maar weer opwarmen en afkoelen van de vloer. Als er tegels op liggen kun je de aanvoertemperatuur best op 40 tot ca 45 graden zetten. Het is vaak een kwestie van uitproberen en dus......geduld!!
Ik ken maar één remedie tegen de hoge stookkosten: zet je kamertemperatuur op ca 10 graden C.........stoken kost nu eenmaal geld. Maar nogmaals, verwacht van 4 groepen op 60M2 geen wonderen.
 

Cris-99

  • #33
Jah maar dat is in het geval van voldoende capaciteit maar aangezien ik die eigenlijk niet heb, en als ik hem constant laat staan op 20gr de installatie ook gewoon constant aan het verwarmen is ligt mijn verbruik dan vele malen hoger. Ik hou gewoon de 2 a 3gr verlaging aan dan valt het wel mee.
Dat van het ontluchten: maar de vloer wordt wel gewoon overal warm, ligt dat niet gewoon aan de afstand van de groepen m.a.w. groep 1 ligt vlakbij de installatie en groep 4 ligt heel ver van de installatie, en dat daarom groep 1 warmer wordt als 4?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #34
Als de groepen ongeveer gelijk in lengte zijn (maar dat is niet te bekijken) zou de verwarming ook gelijkmatig moeten zijn. Dan maakt het nagenoeg niets uit waar ze in de te verwarmen ruimte liggen.
De afstand tussen de buizen is wel degelijk van invloed op de ongelijkmatigheid van verwarming van de vloer. (kan best zo zijn dat de buizen niet overal op gelijke afstand van elkaar in de vloer liggen: er is echt veel bagger op de markt.......oei, dat zou ik dus niet mogen zeggen.....)
Ik geef je alleen maar mijn advies, o.a. gebaseerd op het aanleggen van vele honderden vloerverwarmingen per jaar en mijn eigen ervaring met de vloerverwarming thuis. En zo voed ik de monteurs ook op: liever kwaliteit dan gezeik achteraf omdat de vloer niet goed opwarmt en men in de kou zit.
Terug naar de klant om een "probleem" op te sporen is vele malen duurder dan in één keer een goede installatie afleveren: dat is nog beter voor je naam ook......
Aan hetgeen je nu al hebt verteld en laten zien op de foto, kan ik hier echt niet spreken van een kwalitatief goede vloerverwarming anders had je die problemen echt niet gehad (nogmaals: ik zou zoiets niet willen afleveren) Nu is het enkel zaak met lapmiddelen te proberen om er nog iets van te maken: die buizen in de vloer kun je niet meer vervangen en die vormen juist een heel belangrijke schakel in het geheel.
Dus liever bij die oppervlakte iets meer groepen dan minder groepen met heel lange lengten buis.

Nachtverlaging veroorzaakt een verhoogd energieverbruik. Daar zijn veel vaklieden en energiemaatschappijen het inmiddels wel over eens, maar ook op dit punt verschillen de meningen nog wel eens.
Als de vloer eenmaal is opgewarmd tot het gewenste niveau, zal het duidelijk minder energie kosten om deze op temepratuur te houden en dan is het echt geen probleem als de ketel 's nachts even aan gaat.........

Ik vergelijk het altijd met een auto (maar ook daarover is "men" het niet altijd met mij eens.......(om op dit forum namen te noem blijkt gevaarlijk: men voelt zich direct aangesproken......)

Op de snelweg verbruikt een auto bij 120 KM veel minder energie dan hetgeen je verbruikt bij het steeds maar optrekken en remmen in de stad.
Zo ook met de verwarming: je stopt veel energie in het op temperatuur brengen van vloer/ruimte en zou dan die temperatuur zo constant mogelijk moeten houden om minder energie te verbruiken (3 graden verschil vind ik zelf te veel !!)
 

Cris-99

  • #35
Mensen,
Gisteren uitvoerig eens even aan het testen geweest. groep 3 en 4 werd de retour niet warm. Maar als ik 1 en 2 dichtzet. Dan wordt 3 wel warm en 4 nog steeds niet. Als ik dan 1,2 en 3 dichtzet. Pas dan wordt de retour van 4 lauw. Vervolgens ook even ontlucht maar kwam geen lucht uit. Vervolgens de beveiliging er even afgehaald en de aanvoer temp eens door laten lopen naar 60gr, maar zelf dan blijft groep 4 de retour lauw (met de overige 3 dicht). Naar mijn inziens is groep 4 gewoon te lang en koelt hij teveel af. En groep 3 eigenlijk ook iets te lang. Wel viel me op dat ik tijdens het testen en de vloerverwarming intussen een uur of 7 aanstond de temp in de kamer wel was gestegen naar 22gr.

Wat ik nu nog kan proberen is groep 1 en 2 half open te zetten, en dan hopen dat 3 en 4 ook wat warmer worden.
PS ook wel grappig als ik de pomp lager zet (stand 1) de aanvoertemp een paar graden omhoog gaat (waarschijn omdat hij minder hard het koude water van de retour aanzuigt), maar van de andere kant hij pomp nu wel het water minder hard de grond in.
 

Cris-99

  • #36
Maar komt er denk op neer, gewoon net wat de gooyer zegt: Stoken, want mijn verbruik van afgelopen jaar was ook wel abnormaal laag.
En anders heb ik ook nog radiator aansluitingen dus mocht ik het niet redden, sluit ik gewoon een radiator aan.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #37
@chris, hoe heb j eontlucht? op de ontluchter op de verdeler? dat ga je niet redden.
je zal echt de slangen per groep van je verdeler moeten halen, en dan aan een kant, een waterslang maken, en vullen tot aan de andere kant er er geen lucht meer uitkomt. dit per groep herhalen. dan pas heb je de slangen luchtvrij.

groeten b
 

Cris-99

  • #38
Het ontluchten heb ik alle groepen dichtgezet (aanvoer en retour) behalve groep 4 en vervolgens de hoofdretour ook dichtgezet (balfix). En dus alleen over groep 4 laten lopen en ontlucht. Tot ik warm water eruit kreeg en toen was het water rond lijkt mij. Overigens ik kan hem nergens bijvullen. Dus ben er vanuit gegaan dat de ketel dat automatisch doet (stadsverwarming).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu