Aantal vragen omtrent leggen van vloerverwarming

bstonez

  • #1
Goede avond,

Ben van plan om over 2 weken voor het eerst zelf vloerverwarming te leggen en dat was ik van plan door de meerlagenbuis op draad netten te binden dmv tiewraps. Kan ik de gegalvaniseerde draadnetten gewoon met de slijptol op maat maken of krijg ik dan door de loop van tijd last van roestvorming door mijn tegels heen?

Daarnaast heb ik nog een aantal andere vragen over het leggen:
1. Kan ik het beste de slangen direct aansluiten op de verdeler of nog even los laten en eerst afpersen op lekken?
2. Wanneer is gebruikelijk om de slangen af te persen? Na het leggen of na het afsmeren van de zandcementvloer?
3. Is het belangrijk dat er water in de slangen zit tijdens het smeren van de zandcementvloer?
4. Kan ik de verdeler met aangesloten slangen in 1x op druk zetten zodat ik alle groepen tegelijk kan testen op lekkage of moet dit lus voor lus gebeuren?
5. Op de bovenverdieping heb ik nog radiators. Kan de verder gewoon als radiator in het zelfde circuit aangesloten worden? Of moet ik hier aparte leidingen vanuit de ketel naartoe door leggen?

Ik had begrepen dat je over het algemeen begint met de retour en dan 20cm afstand houd van de muur en dat de toevoer dan 10cm langs de (koude) muren komt te lopen. Zijn er nog andere punten onder het mom van "je moet het maar even weten" voor iemand die de eerste keer vloerverwaeming wil gaan leggen?

Alvast bedankt, dit forum wordt zeer gewaardeerd voor alle kennis die ik er doormiddel van heb opgedaan :D
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
slangen meteen per groep aansluiten op de verdeler en dan meteen op tekening ongeveer aangeven waar deze groep ligt met totale lengte erbij (liefst rond de 60mtr bij 16mm slang)
dit doe je bij alle groepen en dan stuk voor stuk doorspoelen totdat de lucht eruit is, dan alle groepafsluiters openen en de gehele verdeler op druk zetten en laten.
draadstaalmatten kun je op maat knippen of slijpen.
hoh 10 is prima om te leggen, eventueel bij grote raampartijen of deuren een groepje hoh 5 cm leggen.
liever een paar groepen meer leggen dan hele grote lange groepen maken.
 
  • Like
Waarderingen: bstonez

Bernhard

  • #3
Beter een droogbouwsysteem installeren.
Super snelle opwarming van de vloer, de slangen liggen aan de bovenzijde van de vloer.
Geen of veel minder warmteopslag in de massa van de vloer.
Bij toepassing van een warmtepomp is een vloerverwarming met een droogbouwsysteem een must.
 
  • Like
Waarderingen: bstonez

bstonez

  • #4
@Marcn.88 : bedankt voor je terugkoppeling. Ik moet ca 60m2 leggen dus dan zou ik uitkomen op een verdeler met 12 groepen? Ik las dat de maximale slanglengte per groep ca 100m is. Bij hoh 10cm zou je dan per groep 10m2 kunnen leggen en zou ik dus 6 groepen nodig hebben dacht ik?

@Bernhard : ik heb de constructievloer al ca 10cm onder peil laten storten. Ik was van plan om hier nog eps op te leggen en dan de vloerverwarmingsslangen op gegalvaniseerde draadnetten te tiewrappen en die te laten afsmeren met zandcement waarop ik tegels leg. Ik heb ook gelezen dat er een bepaalde dikte boven op de slang nodig is om een gelijkmatige warmte afgifte te bereiken?
 

Bernhard

  • #5
Ik heb ook gelezen dat er een bepaalde dikte boven op de slang nodig is om een gelijkmatige warmte afgifte te bereiken?
Dat is niet juist.
Met de tegels direct op de slangen heb je de beste warmteoverdracht.
Met deze methode is het regelen van de kamerthemperatuur super snel.
Met een cementdekvloer zal de een aanpassing van de kamerthemperatuur heel lang duren.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #6
als er met hoge temperatuur gestookt wordt dus bijvoorbeeld cv ketel of stadsverwarming dan is 100mtr per groep geen probleem maar met het oog op de toekomst zullen we naar laag temperatuur verwarming gaan (bijvoorbeeld een warmtepomp) waarbij de aanvoer niet 70 graden is maar een graad of 30, dan werkt uw menginjectieverdeler met pomp niet meer en zal er een ltv verdeler moeten worden geplaatst met pomp.
dit alles zorgt ervoor dat er met groepen van 100mtr + een te grote delta t krijgt waardoor er niet meer fatsoenlijk verwarmt kan worden.
de aanvoer is immers maximaal 35 graden deze is na een mtr of 50 a 60 zover afgekoeld dat deze gelijk is aan de vloer temperatuur met comfort en tochtklachten als gevolg.
bespaar dus alstublieft niet op een paar groepen vvw en kijk goed naar wat de gewenste aanvoertemperatuur en delta t moet zijn over de installatie (ook voor de toekomst)
 

bstonez

  • #7
@Bernhard : bedankt voor te terugkoppeling, helder verhaal. Ik weet alleen even niet of ik alles nu nog zo last minute 180 graden om moet gooien...

@Marcn.88 : ook een helder verhaal. Kan ik mij ergens verder inlezen of zijn er online tools om de delta t icm de aanvoertemperatuur te berekenen?

Bedankt heren!!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu