Vloerverwarming traag icm modulerende ketel

liviu2004

  • #21
Boven klopt met een modulerende kamerthermostaat. Modulerende controllers werkt wat anders. Voor zo veel ik zien met mijn zonneregeling systeem.
 

Nono123

  • #22
Ronny schreef:
Ik ben best benieuwd naar je antwoord, mocht je er een kennen.
Dat zou dan een gat in de markt kunnen zijn als ik je theorie volg.

Helaas voor u,
Dat gat is al opgevuld door bijvoorbeeld:
1. Tado (uit de openingspost)
2. Evo home
Bovenstaande zoneregelingen sturen de ketel via Opentherm aan.

Voor nummer 3 en de rest, verwijs ik u naar www.google.com.


Helaas blijven de onderstaande vragen nog steeds onbeantwoord:

Hopelijk kunt u hier wat linkjes posten (van niet commerciële websites) die u theorie over zuiniger stoken, met een aan/uit thermostaat, ondersteunen?

Kunt u aantonen dat een ketelwatertemperatuur van 60 a 70graden, zuiniger in gebruik is bij een HR ketel, dan het door u genoemde voorbeeld, waar maar een ketelwatertemp. van 35 a 40gr nodig is ?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

liviu2004

  • #23
Nono, laten we het alsjeblieft leuk houden op dit forum. Bloed druk een betje naar beneden, we moeten zo goed mogelijk helpen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #24
@Nono123,
Dit is een klusforum dat bedoeld is om mensen te helpen met huis, tuin en keukenproblemen.
Jij bent bezig met alleen discussies te voeren die steeds op hetzelfde neerkomen en die vrijwel zeker niet gevolgd worden door onze leden.
Ik wil je vragen je deelname aan het forum beperkt te houden tot het beantwoorden van vragen van klussers en dat liefst met weinig woorden.






 
  • Like
Waarderingen: De loodgieter en Degooyer

Nono123

  • #25
Beste Jan,

Ik hoop dat u mij toestaat op uw bovenstaande bericht nog 1x uitgebreid te reageren?

Eerst maar even voorstellen.
Ik ben nu ruim 40 jaar werkzaam in de installatietechniek, en ben momenteel werkzaam als assessor bij VakmanschapCO. Daarnaast geef ik trainingen, om installateurs voor te bereiden op het praktijkexamen vakmanschapCO, en ben betrokken bij een nog op te zetten cursus, voor de certificering "waterzijdig inregelen", wat al wel verplicht is, maar nog niet wordt gehandhaafd.
In tegenstelling wat er hier op het forum wordt beweert, heb Ik geen commerciële belangen bij de antwoorden die ik hier op het forum geef.


Jan schreef:
Dit is een klusforum dat bedoeld is om mensen te helpen met huis, tuin en keukenproblemen.
Ik mag werkelijk hopen dat dit forum ook bedoeld is om de mensen hier, te helpen hun energierekening te verlagen. Niet geheel onbelangrijk lijkt mij, met de huidige energieprijzen, die de pan uit rijzen.


Jan schreef:
Jij bent bezig met alleen discussies te voeren die steeds op hetzelfde neerkomen en die vrijwel zeker niet gevolgd worden door onze leden.
Mijn excuses hiervoor, maar de reden daarvan is dat natuurkundige wetten nou eenmaal niet veranderen, en u kunt een paar van de vaste beantwoorders hier op het forum, van hetzelfde betichten, maar wel met het verschil dat mijn antwoorden wel onderbouwd zijn, en het angstig stil blijft als ik een onderbouwing vraag. (Wat zou daar nou de reden van kunnen zijn?)
Ik begrijp ook wel, dat het af en toe een lastige materie is, maar het kan toch niet zo zijn dat als er moeilijke woorden worden gebruikt, dit allemaal als onzin wordt afgedaan?


On topic:
Vloerverwarming is LTV, en bij uitstek geschikt moet met lage ketelwatertemperatuur, en dus een hoog rendement, te werken.
Het advies om een moduleerde kamerthermostaat te vervangen door een aan/uit regeling, in combinatie een hoge ketelwatertemperatuur is werkelijk kolder.
En heeft niets te maken met optimaal instellen van de stooklijn, zoals tegenwoordig geëist door herziende EPDB.

Ik ben mij er terdege van bewust dat ik hier op het forum te gast ben, en als mijn bijdragen niet worden gewaardeerd, is het natuurlijk uw goed recht mij van uw forum te verbannen.
Maar zolang dat nog niet is gebeurd, zal ik op mijn manier, met mijn kennis, een bijdrage proberen te blijven leveren, mensen te helpen hun energierekening te verlagen, i.p.v. te verhogen.
 

Klussen.

  • #26
@Nono

Ik waardeer de inhoudelijke en onderbouwende kant van jouw reacties zeer. Ik wil ook graag weten waarom iets wel of niet handig is. Hoe de processen werken.
Er zijn echter (veel) klussers die gewoon willen weten hoe ze hun probleem het beste op kunnen lossen. Voor het hoe en waarom hebben ze geen tijd of interesse.
Ik denk dat jij deze mensen helpt om niet klakkeloos tips en adviezen van anderen op te volgen.
Dit kan echter ook zonder die tips en adviezen (en adviseur) neer te maaien. ;)

Gewoon wat jij zou doen en waarom. Vervolgens is het aan de probleemeigenaar om zijn keus te maken.

Ga vooral door want ik vind jou een waardevolle adviseur.
 
  • Like
Waarderingen: BeeJee78, Degooyer en Jan

BeeJee78

  • #27
Bedankt voor alle reacties. Ik heb 'm nu toch maar aan/uit geïnstalleerd. De aanvoertemperatuur stond op 50 en die laat ik zo.
Ik zal het verbruik monitoren, ben benieuwd of het veel verschil maakt.
 
  • Like
Waarderingen: Nono123

Bert pit

  • #28
Om een hoog rendement uit je ketel te halen, moet deze zoveel mogelijk condenseren. Dat wordt veroorzaakt door de retourtemperatuur. Hoe lager de retour hoe beter de ketel condenseert en hoe hoger het rendement. Welk protocol je daarvoor gebruikt maakt niet uit.
 
  • Like
Waarderingen: Nono123

Bert pit

  • #29
Het rendement van de ketel wordt bepaald door de retour temperatuur. Het maakt niet uit met welk protocol / regeling je dat doet.
 
  • Like
Waarderingen: Nono123

Ronny

Specialist Verwarming
  • #30
Jawel, daar zijn de meningen over verdeeld :-)
 

Nono123

  • #31
Maar dat is alleen hier op het klusforum ;-)
De rest van het wereld, is het toch redelijk met Dhr Bert Pit eens.
 
  • Like
Waarderingen: Lange Herman

Antwoordzoeker

  • #32
@ Nono123
Met veel interesse las ik uw reacties. Ook ik loop tegen het probleem aan dat mijn vloerverwarming te traag reageert door het feit dat ik een mengverdeler heb, een modulerende Nefit CV ketel die op buitentemp reageert. Ik heb mijn aanvoer temp tot max 50 gezet, en een bepaalde stooklijn gekozen. Ik gebruik geen radiatoren, CV is puur voor vloerverwarming.
Door dit systeem reageert zal de temp in de VW-kring altijd lager zijn als de aanvoer door de ketel. En dus moet de ketel hoger.

Mijn vraag:
Ik overweeg de overstap naar een open systeem (dus zonder circ.pomp), direct aangesloten op CV. Ik hoop daarmee dat de CV een lagere aanvoer kan houden, terwijl tegelijkertijd warmer water de VW in gaat.
1) Kan ik mijn huidige Therminon 5000 verdeler ombouwen (dus de pomp, thermostaatkraan en voetventiel er tussen uit halen, en de aan- en afvoer van de CV rechtstreeks op de blokken aansluiten)?
2) Werkt in dat geval het binnenwerk als een gewone open verdeler, of, is het verstandiger een nieuwe open verdeler aan te schaffen?
3) Gaat buitentemp regeling + moduleren + direct in vloerverwarming samen?
4) Is het verstandig om een extra pomp op aanvoer te plaatsen (ik heb 9 groepen, ca 75 m, 16x2mm) of voldoet normaliter de CV-pomp?

Alvast dank voor uw (en anderen) reacties.
 

Nono123

  • #33
@ Antwoordzoeker
Ik denk dat het verstandig is, om even een eigen topic te openen, en vermeld dat gelijk even het type ketel dat u heeft.
En misschien heeft u ook wat gegevens van uw gasverbruik, op een koude winterdag of wintermaand?
En een foto van de verdeler?
 

Antwoordzoeker

  • #34
Zie nieuw topic:
Overstappen van mengverdeler naar gesloten verdeler (zonder pomp)
 

Malkovichy

  • #35
Ik zie dat dit interessante draadje al een tijdje geleden is. Maar mijn vraag lijkt hierop aan te sluiten. Hopelijk kan iemand mij verder helpen.

Het probleem is als volgt: ik heb vvw met pomp en radiatoren. Een Remeha Avanta Ace (cw5) ketel met modulerende E-twist thermostaat. Aanvoer ketel 55, thermostaat verdeler op 40gr.
Als ik de thermostaat omhoog zet, gaat de ketel een aantal uren warmte geven totdat de vloer warm genoeg is en de thermostaat temperatuur behaald wordt. Prima dus .

Het gaat echter mis als de temperatuur in de uren die volgen langzaam zakt. Op gegeven moment nadert die (langzaam want goed geïsoleerd) het setpoint en geeft de thermostaat opdracht aan de ketel om te gaan verwarmen. Dat gebeurt dan maar heel kort, ongeveer slechts 5 minuten. De warmte die het geeft is verwaarloosbaar en bereikt de vloer eigenlijk niet echt. Het is te kort en de menging helpt natuurlijk ook niet.
De temperatuur in de woonkamer zakt steeds verder en ondertussen blijft de thermostaat de opdracht naar de ketel geven. Dit gebeurt soms wel 15-20x met 1,5 M3 gas tot gevolg. Uiteindelijk als de temperatuur echt te laag wordt, dan blijft de ketel wel branden. En dan lukt het pas om de woonkamer op temperatuur te krijgen.
Wat gaat hier mis? Is de thermostaat niet goed? Of moet ik ipv met een modulerende thermostaat te werken voor een een aan/uit thermostaat kiezen?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #36
Aansluiten is niet de bedoeling.
Knop en plak je vraag in een nieuw topic.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu