Vloerverwarming warmt extreem traag op (niet warm genoeg?!)

Martijn84

 • #1
Hi,

In onze woning hebben we vloerverwarming als hoofdverwarming. Het duurt ontzettend lang voordat de vloer is opgewarmd. Nu hebben we een houten vloer (multiplanken 9+4mm, rc waarde 0,09), dus het zal altijd wat langer duren dan als je pakweg tegels hebt. Maar dan nog. Afgelopen winter stond de ketel vaak 8-10 uur non stop te loeien om de kamer met 0,5 graad op te warmen/warm te houden. In deze periode pasten we ook geen nachtverlaging toe, uit ervaring (obv metingen per dag/uur) weet ik dat dat, als het erg koud, is tot een nauwelijks lager verbruik leidt terwijl je wel comfort inlevert. Sinds enkele weken passen we de nachtverlaging wel weer toe. Thermostaat staat overdag op 19,5 graad. S nachts koelt het af tot ca. 18-19 graden. Ketel heeft de volgende dag, ook met dit relatief zachte weer, zeker 4-6 uur nodig om ruimte op gewenste 19,5 graad te krijgen. De vloer - gemeten met infrarood thermometer - koelt s nachts af tot ca. 20 graden oppervlaktetemp en bereikt na 4-6 uur verwarmen een temp van ca. 23 graden (waarmee gewenste kamertemp dus wordt bereikt). Ik vind dit heel erg lang. Van veel mensen hoor ik dat temperatuurstijging ca. 1 graden per uur moet kunnen zijn. Dat haal ik bij lange na niet. Zal dus deels komen door houten vloer maar dan nog.

Watertemp CV ketel (Intergas HR 36) staat op 60 graden aanvoer. Modulerende thermostaat (Honeywell touch modulation) vraagt echter maar 45 (ingestelde minimum op ketel), omdat te overbruggen afstand (max 1,5 graad) klein is. Thermostaatknop op verdeler vvw heb ik verhoogd naar 45 graden aanvoer. Had het idee dat het op 35 graden nog langer duurde voordat vloer warm was. Houten vloer kan dit ook aan, want die mag tot 28 graden oppervlaktetemo worden (hij wordt over het algemeen dus 23 en als ketel eens heel lang aanstaat - in de winter - max 25).

Ik heb zelf het idee dat water dat vanuit verdeler de vvw wordt ingepompt niet warm genoeg is. Thermostaatknop staat dus op 45 graden (ventiel staat ook echt zo ver open), echter metertje op vvw verdeler (zie foto) geeft nooit meer dan 30 graden aan. Dit is toch de temperatuur van water dat daadwerkelijk de vloer in gaat? Of geeft metertje de temperatuur ergens anders van weer? Slangen voelen ook niet echt warm aan (voor zover je dat goed kan voelen). Mogelijk is verdeler dan defect (of is daar een maximumtemp ingesteld).

Wat denken jullie?

Alvast dank voor het meedenken.

Groeten, Martijn 

Obelix2

Specialist Witgoed
 • #2
Hoe oud is de installatie?
 

Martijn84

 • #3
Nieuwbouwwoning....inmiddels 2 jaar...
 

Obelix2

Specialist Witgoed
 • #4
Volgens mij heb je 10 jaar garantie op de installatie. Dus niet zelf gaan rommelen. Haal de installateur er bij. En laat het controleren
 

Martijn84

 • #5
Ok dank.

Klopt het wel dat dat temperatuurmetertje op de verdeler (zie foto) min of meer dezelfde temperatuur moet aangeven als waar de thermostaatknop op staat? In mijn geval dus 45 graden.

Gr
 

Obelix2

Specialist Witgoed
 • #6
Je thermostaat laat jou "ongeveer" zien wat de inkomende water temp. Moet zijn. Thermostaten kunnen afwijken. .
De meter laat de mengwater temp. Zien
 

Martijn84

 • #7
En dat mengwater (met bij benadering de door de meter aangegeven temperatuur) gaat dan de vloer in?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
 • #8
Yes
 

Bernhard

 • #9
De toevoer van warmte vanaf de ketel naar de vloerset wordt bepaald door de watertemperatuur en het aantal liters per uur.
Het lijkt erop dat de hoeveelheid water naar de vloerset veel te klein is. Een andere mogelijkheid is dat er onvoldoende isolatie direct onder de slangen is aangebracht. Voor het opwarmen van de vloer en de kamer moet dan veel warmte worden toegevoerd.
mvgr bernhard
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
 • #10
Niet ergens een radiator waar al het water doorheen vliegt, zodat het warme water niet in de vloer terecht komt?
Heb je een bypass ventiel, en zo ja op welke waarde staat die ingesteld?
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
 • #11
Maak eens een foto van al de afgaande slangen van de verdeler.
Hier kun je vaak aan zien of de groepen wel meelopen ja of nee
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu