Vloerverwarming niet egaal warm en zeer traag

Jackal01

 • #1
Hallo,

Systeem info:
Betreft een nieuwbouwwoning uit 2013 met een Combi Ketel Intergas Kompakt HRE 28/24 CW4 (met een buitenvoeler) en een vloerverwarming met een unit van WTH RUH-N met 3 groepen.
De slangen zijn hart op hart afstand 150mm met een totale lengte 245 meter. De oppervlakte beneden is rond de 40 m2. Op de bovenverdieping staan radiatoren.
De druk op het VV systeem is 2 bar. In de ketel 1.5 bar. De ketel staat op 70 graden. De VV thermostaat staat op 40 met de pomp op constante druk curve. Beide meters geven ook ongeveer 40 graden aan. Er zit nog een Drukgecompenseerde regel- en inregelafsluiter voor modulerende regeling knop boven op de vloerverwarming unit, deze staat geheel open.
De thermostaat is van Honeywell Round Modulation.

Probleem:

De vloerverwarming warmt zeer traag op, rond de 48 uur. Bepaalde gedeelten worden goed warm, maar de keuken in het geheel niet. De groep van de keuken loopt ook in de gang, het vreemde is dat de gang wel warm is. Terwijl deze aan het einde van de keukengroep zit. De oranje knoppen zijn geheel geopend, en de achterste slangen worden warm. De voorste (onder de oranje knoppen) niet. De buizen van A en R zijn warm.

Heb al geprobeerd per groep te verwarmen, dus andere groepen dicht. Ook diverse keren ontlucht. Zag dat er wel wat aanslag was op twee slangen (achterste), en met de verwarming uit zag ik hele kleine druppeltjes bij de wartels. Bij verwarmen is dat weg (waarschijnlijk verdamping), er is geen drukverlies. Als de thermostaat in de woonkamer op 22 staat, is dat zeer moeilijk (onmogelijk bij koud weer) te halen. De ketel spring steeds aan, maar weinig effect.. De radiatoren boven open- of dicht draaien heeft geen effect (als bypass). Kan alleen dus geen bypass vinden (is dat mogelijk iets?). Heb het vermoeden dat er ergens iets volledig verkeerd zit....Mogelijk kan iemand tips of advies geven. Alvast dank!

thumbnail_Image.jpg vloerverwarming.png
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jackal01

  • #2
  Er is overigens maar 1 honeywell thermostaat (alleen woonkamer)
   
  Laatst bewerkt:

  De loodgieter

  Vaste beantwoorder
  • #3
  je bijpass is waarscheinlijk je TA ventiel die met de rooie knop. boven op deze knop staan standen kijk eens wat voor stand deze staat?
  Persoonlijk en ik denk dat vele het met me eens zullen zijn vloerverwarming op 150 mm is bijverwarming geen hoofdverwarming.
  40 m2 zouden normaliter minimaal 5 groepen dienen te zijn en voor een toekomstige warmtepomp tussen de 7 en 9 groepen.
  Denk dat er met de nieuwbouw iets fout is gegaan.
   

  Jackal01

  • #4
  Alvast super bedankt voor uw antwoord. Het rode ventiel stond op 1.0
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Auto-Geen

  • #5
  Wat is de diameter van de blauwe vloerverwarming slang. Ziet er uit als 14 mm.
   

  Jackal01

  • #6
  De diameter is 16mm
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Jackal01

  • #7
  De loodgieter schreef:
  je bijpass is waarscheinlijk je TA ventiel die met de rooie knop. boven op deze knop staan standen kijk eens wat voor stand deze staat?
  Persoonlijk en ik denk dat vele het met me eens zullen zijn vloerverwarming op 150 mm is bijverwarming geen hoofdverwarming.
  40 m2 zouden normaliter minimaal 5 groepen dienen te zijn en voor een toekomstige warmtepomp tussen de 7 en 9 groepen.
  Denk dat er met de nieuwbouw iets fout is gegaan.
  thumbnail_Image-1.jpg
   

  XanderH

  Specialist Elektra
  • #8
  Heeft het in de afgelopen 8 jaar ooit wel goed gewerkt? Of spelen de problemen sinds het begin al?

  Werkt de pomp wel?

  Hoe is de vloer afgewerkt? In de keuken anders dan in de gang?
   

  Jackal01

  • #9
  Voor zover ik weet is de VV thermostaat ooit een keer stuk geweest. Waardoor het systeem te warm werd, met als gevolg dat de beveiliging regelmatig aan sprong. Deze is vervangen. De keukenvloer is nooit warm geweest, dus dat probleem is vanaf het begin al aanwezig. Toenmalige bewoners, hebben daar wel melding van gemaakt, maar is nooit echt opgelost. Opvallend was, dat juist andere delen, eigenlijk te warm werden, voor het gevoel. De vloer betreft een gelijmde tegelvloer, geschikt voor vloerverwarming. Dat is op de gehele benedenverdieping.
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Auto-Geen

  • #10
  Als de kranen met de oranje doppen koud zijn en de retour temperatuurmeter geeft 40 graden aan is de primaire flow groter dan de secundaire flow. Onder de oranje doppen zit een oranje gekartelde ring om de voorinstelling in te stellen. Totale slag is 2x rond. Probeer hiermee en de pompinstelling de flow te verhogen.
   
  • Like
  Waarderingen: XanderH

  Jackal01

  • #11
  Bedankt ga ik direct doen!
   

  Jackal01

  • #12
  Ik heb de kartel schroefjes ietsje aangedraaid. Tegen de klok in neem ik aan voor open? De temperatuur gaat nu idd verschillen ipv een zeer warme retour. Ongeveer 25 graden retour en de aanvoer is rond de 40 nu. Er stroomde dus flink te warm water terug?
  Heb ook het idee dat de TA regeling ventiel niet goed staat. Maar daar is volgens mij meetapperatuur voor nodig
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Jackal01

  • #13
  Inderdaad is de retour iets gezakt door het draaien van de schroefjes. Er viel mij nog iets op. De gang is meestal behoorlijk warm maar de keuken niet echt (is 1 groep volgens de tekening). Terwijl het warme water toch eerst door de keuken moet stromen en daarna naar de gang. Zal het verkeerd om aangesloten zijn, en heeft dat mogelijk invloed?
   

  Auto-Geen

  • #14
  Groep 13.03 is hal/keuken en de rechtse slang is de aanvoer en loopt eerst naar de hal. Retour en aanvoer wisselen.
   

  Jackal01

  • #15
  Bedankt, probleem is opgelost!. Denk wel dat e.a. goed ingeregeld moet worden. Is de TA kraan (boven de retour) uitsluitend te regelen met meetapparatuur? Heb het vermoeden dat de flow, debiet e.d. door het vele (rommelen) niet juist ingesteld zijn.

  download.jpg
   

  De loodgieter

  Vaste beantwoorder
  • #16
  Kijk even op staan instelgegevens van je afsluiter
   

  Jackal01

  • #17
  Helaas nog niet opgelost (kost toch meer tijd bij VV). De leidingen zaten wel goed. Als ik alleen 13.3 Keuken/Hal open zet (de overige groepen dicht) gebeurd het volgende: Het retour blok op de verdeler gaat zeer warm worden (60 graden), terwijl de retour slang koud blijft. Dit duurt ongeveer 5 minuten dan zakt de temperatuur op het retourblok weer terug naar 40 graden (nog erg warm). De retour leiding blijft geheel koud. Zou het kraan binnenwerk (oranje) van 13.3 stuk zijn? Het is vreemd dat het warme water direct terug het retour blok instroomt. Of toch een lek..... Alle info is welkom! alvast dank! De overige groepen doen het wel gewoon goed.
   

  Jackal01

  • #18
  Het lijkt alsof de menging niet juist gebeurd. Maar alleen bij 1 groep
   

  Jackal01

  • #19
  Er zit onder het oranje kapje van groep 13.3 een inbus met de cijfers 1 t/m 5 erop. Lijkt erop dat deze in een andere stand staat dan de overige groepen. Het pinnetje is in te drukken en komt terug met weerstand. Het veel te warm opwarmen van de retourbalk is op te heffen door de andere groepen aan te zetten, of de pomp uit te zetten. Kan ik (zonder schade) aan deze inbus draaien met een sleutel, zou daar mogelijk iets vast zitten? alvast dank!
   

  Jackal01

  • #20
  Alles is opgelost! Groep zat vol met lucht en kalk vanaf de nieuwbouw. Nooit goed ontlucht dus. Alles is doorgespoeld. Het maakt kennelijk niet uit hoe de waterstroom richting in de slangen precies is , alleen was de hal nu eerst warm en daarna de keuken (is maar wat je wenst). Doordat de groep helemaal verstopt zat begonnen te slangen ook te lekken bij de aanvoer, zeker bij afkoeling(water zoekt zijn weg). Je kunt er dus niet van uitgaan dat alles luchtbel en vuil vrij is. Dit is nu allemaal opgelost. Moet wel een bypass bij, want een radiator boven aan is niet optimaal. De TA kraan is nooit ingeregeld, dat komt ooit nog wel een keer!
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu