Vloerverwarming - radiator hal niet warm / boven beetje warm

Fistula80

 • #1
Hallo allemaal,

We zijn onlangs verhuisd naar een woning uit 1995. Beneden is vloerverwarming. Die werkt goed; in de woonkamer is het comfortabel.
Alle aansluitingen zijn gesitueerd in de hal. Naast de vloerwarminginstallatie hangt ook een radiator. Die wordt helemaal niet warm; ook al staat de radiatorknop helemaal open.

Tweede dingetje is dat de radiatoren boven (slaapkamers + badkamer) wel enigszins warm worden, maar eigenlijk lauw. Heel warm wordt het niet. Dat is voor de slaapkamer niet zo erg, maar voor de badkamer is het wel prettig als de radiator daar goed functioneert. Wat zou dit kunnen zijn? Ontluchten e.d. heb ik al geprobeerd.

Alles wordt verwarmd door een Nefit SmartLine HRC 24/CW4 ketel uit 2006.

Hieronder wat foto's van de situatie:
IMG_20201231_083114.jpg

IMG_20201231_083125.jpg

IMG_20201231_083136.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Krunnie

  Specialist Elektra
  • #2
  Worden de leidingen wel warm, of stroomt er helemaal geen water naar toe?

  De vloerverdeler is hydraulisch actief. Dat betekent dat de circulatiepomp van de vloerverwarming meehelpt met de circulatie van het CV water. Schroef eens de grote metalen dop voor van de vloerverwarmingspomp en probeer met een schroevendraaier in dat gat de pomp te draaien. Soms wil na een zomerseizoen de pomp wel gaan vastzitten en moet dan een handje geholpen worden.
   

  Fistula80

  • #3
  De leidingen boven worden wel warm. En de pomp draait ook :-)

  In de hal naar de radiator wordt de leiding ook warm, tot circa het rood omcirkelde. Ik weet ook niet goed wat deze knop (in de rode cirkel) doet:
  1609419320113.png
   

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #4
  Die rood omcirkelde knop is een bypass. Als het water niet door een radiator of vloer wil gaat het hierlangs rechtstreeks terug naar de ketel. Als de CV leiding tot aan de bypass warm wordt heb je een lokaal probleem bij de vloerverwarmingsverdeler en de convector. Dat scheelt in het zoeken.

  Kun je eens naar het draaien van de pomp kijken zoals ik in het vorig bericht schreef?
   

  Fistula80

  • #5
  Hoi Krunnie, bedankt voor je snelle reactie, super fijn! Ik heb gekeken naar de pomp en drie draait.

  Op de grond (bij de convector) ligt ook een sensor. Die lijkt aangesloten te zijn op de radiatorknop van de convector. Zou die wellicht niet meer werken? De radiatorknop staat helemaal open (op 6)

  Verder is is dit de stand van de 'bypass':
  IMG_20201231_141433.jpg


  De vloerverwarming is op een aanvoertemperatuur van 45 graden ingesteld (onderste knop). Waar zou de bovenste knop van zijn? Daar zit ook een 'draadje' aan vast.
  IMG_20201231_141443.jpg
   
  Laatst bewerkt:

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #6
  Zit aan die bovenste knop een dun metaaldraadje, of een elektrisch snoer? Dit zou een stelmotor kunnen zijn om de vloerverwarming open/dicht te zetten door bijvoorbeeld een kamerthermostaat.
   

  Fistula80

  • #7
  Daar zit een elektrisch snoer aan die leidt naar dit kastje (en dit kastje zit aangesloten op een stopcontact):
  IMG_20201231_143541.jpg
   

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #8
  Aan dat kastje zou nog een snoer moeten zitten die naar een thermostaat gaat.

  Je zou ook de bovenste kop van de kraan af kunnen schroeven. Dan gaat de kraan open en moet er water de vloerverdeler in stromen. Dan weet je in ieder geval dat de vloerverwarming verder werkt. Dan kun je vervolgens op zoek hoe die kop geschakeld wordt.
   

  Fistula80

  • #9
  Dat klopt, er gaat vanuit het kastje een snoer door de muur (waarschijnlijk dan de thermosstaat?) en een snoer naar dit kastje:
  IMG_20201231_150103.jpg


  Het is mij nog niet duidelijk waar die bovenste knop (met snoer) voor is. Ik kan er aan draaien, maar dat lijkt geen effect te hebben. Ik zie ook niet hoe ik hem zou moeten verwijderen.
   
  Laatst bewerkt:

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #10
  Ik bedoelde de bovenste knop er helemaal afdraaien. Dat kan door de ring hieronder op de foto los te draaien. Als de kop er af is moet de kraan vanzelf open gaan.

  knop.jpg
   

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #11
  Dat rode kastje is gezien zijn instelling waarschijnlijk een maximaal thermostaat. Als de test met de kop eraf lukt is het dan beter de kop er weer op te zetten. Die maximaalthermostaat zit er niet voor niks op.

  Vervolgens kijken waar het snoer door de muur heen gaat.
   

  Fistula80

  • #12
  Dit is het resultaat. Zou het pinnetje moeten bewegen? Die zit helemaal vast namelijk:
  IMG_20201231_151247.jpg
   

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #13
  Het pinnetje moet je kunnen indrukken en hij moet daarna op eigen veerkracht weer naar buiten komen. Als dat niet lukt zit hij inderdaad vast en is dat het euvel. Het pinnetje moet naar buiten komen om water door te laten.

  Niet aan het pinnetje zelf sjorren of scheuren want dan heb je kans dat hij beschadigt, kloppen op de zijkant van de kraan wil wel eens helpen.
   

  Fistula80

  • #14
  Het is gelukt! Bij de convector zat de pin ook vast. Die heb ik losgekregen, die werkt nu.

  Bij de (voor mij onbekende) witte knop zat die ook vast. Die heb ik nu ook losgekregen. Maar wat doet deze knop? Als ik hem weer erop zet, drukt hij vanzelf het pinnetje in. Ik kan aan deze knop draaien wat ik wil, maar hij gaat dan niet open (of dicht).

  IMG_20201231_160650.jpg IMG_20201231_160706.jpg
   

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #15
  :prima:

  Die witte kop is een elektrisch gestuurde stelmotor. Hiermee kan de kraan open en dicht worden gezet via een ruimtethermostaat of maximaalthermostaat. Ik zou de bedrading volgen om te zien waar dat vandaan komt. Mogelijk is ook de zekering in de transformator (dat grijze kastje in bericht #7) kapot. Omdat er een maximaalthermostaat op lijkt te zitten is het wel beter om de kop wel weer op de kraan te schroeven.
   

  Fistula80

  • #16
  Echt enorm bedankt voor je hulp!! Ik vermoed dat de bedrading dan inderdaad naar de thermosstaat gaat. Ik heb die witte knop er weer op geschroefd. Hoe weet ik of die het doet en/of de zekering misschien kapot is?

  Dit zit in het kastje:

  IMG_20201231_163445.jpg
   

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #17
  De zekering is dat glazen buisje met metalen dopjes onder en boven rechts naast de transformator. Zo te zien is de draad erin nog goed. Dus dan is het zoeken in de woning waar de draden heen gaan.

  Je zou voor de zekerheid als je een multimeter hebt nog op de kroonsteentjes onder de transformator tussen aansluiting 5 en 8 kunnen meten of je daar 24 Volt wisselspanning hebt. Dan kun je dit kastje als probleem uitsluiten.

  De draden tussen 5 en 6 gaan ergens het veld in naar een thermostaat. Op 7 en 8 zit zeer waarschijnlijk de kop van de vloerverwarming aangesloten.
   

  Fistula80

  • #18
  Dankjewel! Het meten kan ik helaas niet zelf, even kijken of ik iemand ken die mij daarbij kan helpen.

  Zou ik moeten horen dat die knop werkt?

  In ieder geval enorm bedankt en alvast een hele fijne jaarwisseling!
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #19
  Nee, dit zijn wax motoren deze warmen op en door uitzetten van de wax gaan ze open.
  Zet de thermostaat vragend dan zal de knop.warm worden.
   

  Fistula80

  • #20
  Ik leer een hoop vandaag! Een wax motor...hoe weet ik of die werkt? :-)
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu