Vloerverwarming met stadsverwarming hoog verbruik

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #21
Het is een nieuwbouwwoning. Daar zijn dus in ieder geval precies van bekend wat de isolatiewaardes en EPC zijn. Helaas kan je dat niet vertalen naar een verbruik. (Er zijn andere rekenmethodes waarbij dat wel kan).

Is er tijdens de bouw toezicht gehouden? Is er een opleveringskeuring geweest?

Je kan altijd nog een thermografisch onderzoek laten uitvoeren. Dan krijg je een inzicht in de kwaliteit van isolatie, koudebruggen en kierdichtheid.

Verder kan je het beste je verbruik vergelijken met de buren. Er zijn vast meer soortgelijke huizen.
 

Freekcv

  • #22
Hoeveel gj heeft u over de afgelopen 365 dagen verbruikt?
Hoeveel leden telt u gezin, hoeveel m3 inhoud heeft u woning, stookt u op 1 vaste temperatuur en welk bouwjaar is u woning?
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #23
Begin eerst eens met de aannemer aan te spreken op de foutive installatie van de unit, hier mist immers iets in.


Zorg eerst dat dit juist aan is gesloten voor je verder gaat met wat dan ook Eneco schrijft dit niet voor niets voor. Zorg dat het klopt met wat er voor geschreven word.

Aannemer briefie sturen dat je hem in gebreken stelt en dat het probleem opgelost moet worden.

Ga niet zelf lopen prutsen en klooien want dan is het drek weg garantie je bent er zelf aan bezig geweest.

Mensen leer eens zorg eerst dat de installatie klopt volgens voorschriften leverancier of fabrikant.

In uw geval is dat niet.

John
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #24
Stadsverwarming is per definitie duur. Dit komt door het niet meer dan anders principe waardoor er ook allerlei andere "fictieve kosten" in de warmteprijs verwerkt zitten. Dit zijn kosten die een eigenaar van een cv ketel ook zou hebben gemaakt.

Denk daarbij aan rente over geïnvesteerd bedrag in de ketel, afschrijving van de ketel en onderhoudskosten van een ketel.

Dan wordt het dus al snel prijzig en kun je geen een op een vergelijk meer maken met de prijzen die betaald moeten worden voor het verwarmen van een woning op gas.
 

Roeland010

  • #25
Het gaat mij niet zozeer om de prijs of wat ik betaal, maar puur om het verbruik.

Ik woon in een nieuwbouw huis (bj 2016). Het betreft een eengezinswoning (tussenwoning) met een oppervlakte van ongeveer 130 m2. Mijn huishouden telt 2 mensen. De vloerverwarming staat in de winter maanden altijd op 21,5 graden.

Het verbruik in de afgelopen 365 dagen was 38 GJ. Dat is voor mijn inziens aan de hoge kant.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #26
Komt overeen met circa 1200 m³ aan aardgas. Dat warmteverbruik valt op zich dus wel mee.
 

Roeland010

  • #27
Ok dank allemaal. Ik leg mij er voorlopig maar even bij neer en kijk het de aankomende maanden even aan.

Ik heb alleen nog wel een paar vragen die mij nog steeds onduidelijk zijn. Ik heb ze al eerder gesteld, maar helaas geen duidelijke info gekregen.

1. Waar dient dat ding in de meterkast precies voor? (zie foto). En is at vergelijkbaar met een RTL ventiel (alleen dan niet met temperatuur maar met drukregeling)?
2. Als er geen RTL ventiel is, wat houdt het warme water dan nog "tegen"? Zonder RTL ventiel loopt mijn inziens het warme water nadat deze door de vloerverwarming is gegaan direct weg via de retourleiding. Bij een RTL ventiel wordt dit tegengehouden totdat het onder een bepaalde temp komt. Klopt mijn redenatie en zo nee kan iemand dit nader toelichten?
3. In de meterkast hangt een Honeywell VC8015 klep. Die gaat alleen open als de gemeten temperatuur op thermostaat in de woonkamer te laag wordt. Als de temperatuur overeenkomt met de ingestelde waarde blijft de klep dicht en stroomt er geen warm water naar de vloerverwarming. Op een gegeven moment stroomt dan toch al het water via de retourleiding weg (en komen de leidingen dus'droog' te staan). Klopt mijn redenatie en zo nee kan iemand dit nader toelichten?


Roeland010 schreef:
Overigens zag ik de meterkast nog wel iets aparts zitten. Zie foto. Weet iemand waar dat voor is?

 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #28
Dat is een inregelenventiel. Daarmee begrens je de totale volumestroom over de installatie. Dat is verder niet afhankelijk van de temperatuur.
 

Roeland010

  • #29
Hij zit op de retourleiding. Hoezo zou je dit willen regelen/begrenzen?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #30
Om capaciteit in het systeem evenredig te verdelen.
Als je weet dat de capaciteit bijvoorbeeld 10KW moet zijn, dan hoort daar bij een delta T van bv 20 graden een flow van x liter/uur bij.
Door die flow te begrenzen begrens je dus indirect ook de retourtemperatuur.

Ook in systemen met een CV ketel worden deze afsluiters toegepast bij de cv ketel.

Afhankelijk van hoe je warmtewisselaar aangesloten is, kan het ook zijn om productie van tapwater te waarborgen bij vollast van ruimteverwarming.
 

Roeland010

  • #31
Eigenlijk dus "deels" vergelijkbaar met een RTL ventiel, alleen regel je het niet met de temperatuur, maar middels druk (liters/uur).

Als ik het inregelventiel dus lager zou zetten dan kan er meer liter/uur doorheen. Hierdoor wordt de retourtemperatuur dus ook hoger.

Begrijp ik het zo goed?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #32
Dat klopt, als je hem verder open zet (hoger getal!) kan er meer water door.

Dan moet dit ventiel wel de beperkende factor zijn, er zit natuurlijk ook een regelkraan op de vloerverwarming...
Als die al aan het begrenzen is, dan kan die die andere kraan nog zo ver open zetten, maar dan verandert er niks.
 

Roeland010

  • #33
Top! Kijk ik begin het al te snappen.

Regelkraan op de vloerverwarming? Bedoel je daarmee de thermostraatkraan? Die staat op 40 graden. Dus dan bedoel je te zeggen dat de retourtemp nooit boven de 40 graden kan komen :P Ik heb namelijk geen RTL ventiel of iets anders om te regelen.

En als je de pomp op de vloerverwarming harder zet wordt de retourtemperatuur toch ook hoger? Het water wordt immers sneller door de het syteem gepompt en komt dus sneller bij het einde.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #34
Nee die thermostaatkraan regelt de aanvoer. en met de pomp op een hogere stand wordt de delta t over de vloer kleiner en de retour dus hoger.

Maar wat probeer je precies te bereiken met dit alles?
 

Roeland010

  • #35
Wat bedoel je dan met de regelkraan?

Ik probeer het een beetje te snappen. En als ik later naar mijn aannemer/uitvoerder stap met klachten wil ik weten waarover ik praat... en niet met een kluitje het riet ingestuurd worden.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #36
Met regelkraan bedoel ik de thermostaatkraan die op 40 graden staat.

met een regelkraan regel je de installatie (dus bijvoorbeeld een (thermostatische) radiatorkraan.
Met een inregelafsluiter regel je de installatie in, en daar kom je daarna niet meer aan.
 

Roeland010

  • #37
Nu begint het weer verwarrend te worden.

Eerst geef je aan: "Dan moet dit ventiel wel de beperkende factor zijn, er zit natuurlijk ook een regelkraan op de vloerverwarming... Als die al aan het begrenzen is, dan kan die die andere kraan nog zo ver open zetten, maar dan verandert er niks."

Hierop vraag ik of je daarmee de thermostraatkraan bedoelt waarop jij "nee" zegt.

En nu in je laatste bericht is het wel weer de thermostaatkraan.... uhmmmmmmmmm
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #38
Ja sorry gaat een beetje door elkaar. maar jij zegt 'Dus dan bedoel je te zeggen dat de retourtemp nooit boven de 40 graden kan komen '

Waarop ik zeg nee, hij regelt de aanvoer.
 

Roeland010

  • #39
Hahahaha het loopt een beetje door elkaar... :) :)

Maar hoe kan de regelkraan (=thermostaatkraan) aan het begrenzen zijn? Die regelt zoals jezelf al zegt de aanvoer.

Overigens klopt het toch ook als de aanvoertemp 40 graden is kan de retourtemp nooit hoger zijn. Dat zou raar zijn. Het water zal onderweg niet warmer worden....
 

Roeland010

  • #40
Kan iemand mij nog helpen met de onderstaande vragen:

1. Als er geen RTL ventiel is, wat houdt het water dan nog "tegen" aan het einde van de rit door de vloerverwarming? Zonder RTL ventiel loopt mijn inziens het lauw/warme water, nadat deze door de vloerverwarmingsbuizen is gegaan, direct weg via de retourleiding. Bij een RTL ventiel wordt dit tegengehouden totdat het onder een bepaalde temp komt. Klopt mijn redenatie?

2. In de meterkast hangt een Honeywell VC8015 klep. Die gaat alleen open als de gemeten temperatuur op thermostaat in de woonkamer te laag wordt. Als de temperatuur overeenkomt met de ingestelde waarde blijft de klep dicht en stroomt er geen warm water naar de vloerverwarming. Op een gegeven moment (als de Honeywell klep lang dicht blijft) stroomt dan toch al het water via de retourleiding weg (en komen de leidingen dus'droog' te staan)? De pomp staat immers op constante druk, maar er komt geen nieuw water bij. Dus alles wordt "weggepompt" terug naar de stadsverwarming. Klopt mijn redenatie?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu