Zoneregeling vloerverwarming in installatie met radiatoren en stadsverwarming

erik_z

 • #1
Ik wil graag mijn vloerverwarming onderverdelen in 2 zones: 1 voor de werkkamer en 1 voor de woonkamer.
Nu is mij onduidelijk of ik een zoneregelaar nodig heb naast de 2 thermostaten en de electrische regelelementen.
De situatie is als volgt:
IK heb stadverwarming. Deze gaat rechtstreeks naar de met thermostatische kranen geregelde radiatoren boven en via een klep (die op dit moment wordt aangestuurd via de thermostaat in de woonkamer) naar de vloerverwarming.

Het idee is dat ik de klep verwijder en de thermostaat van de woonkamer gebruik om electrische regelelementen aan te sturen van de 5 groepen die de woonkamer en keuken verwarmen. Via een nieuw te plaatsen thermostaat in de werkkamer stuur ik dan het electrische regelelement van de groep die de werrkkamer verwarmt aan. Beide thermostaten zijn aan/uit thermostaten. De regelelementen zijn NC elementen (normally closed)

Bij veel installaties zie ik echter een zoneregelaar terugkomen (waarop alle regelelementen van de groepen aangesloten zijn met hun thermostaten. Het is mij echter onduidelijk wat voor toegevoegde waarde zo'n zoneregelaar heeft. Is deze nodig? Zo ja waarom? Zit er een fout in mijn ontwerp? Graag jullie mening.

Bijgaand de foto's van de huidige installatie, op de tweede foto de plaatsing van de klep (naar de vloerverwarming) en op de 1e foto de huidige vloerverwarmingsunit.

IMG_3805.JPG IMG_3806.JPG
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Marcn.88

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Uw vloerverwerwarmigsunit is niet geschikt om zonemotoren op te plaatsen, de kranen zijn hand bediend en niet thermostatisch.
  Om de vloerverwarming op te delen in zones zullen er thermostatische ventielen geplaatst moeten worden ipv de handbediende kranen op deze thermostatische kranen kunnen de zone motoren worden geplaatst die door een thermostaat open en dicht gestuurd kunnen worden
   
  • Like
  Waarderingen: erik_z

  erik_z

  • #3
  Dank MarcN voor je advies. Je hebt gelijk, dit had ik niet vermeld. Ik was van plan deze te vervangen door thermostatische ventielen, waarbij ik dacht aan Heimeijer eclipse, omdat deze tevens een debietregelmogelijkheid bevatten (zit namelijk ook niet bij deze vloerverwarming). Maar daarnaast: heb ik dan nog de zoneregelaar nodig in deze opstelling?
   

  Marcn.88

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Als je een verdeler hebt met geintregeerde flowmeters kun je met de flowmeters het debiet per groep instellen en de motoren op de afsluiter zetten
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu