Stadsverwarming met radiatoren en vloerverwarming review

Justvinnie

  • #1
Vorig jaar verhuist naar mijn huidige woning in Den Haag met stadsverwarming.
Ik heb de indruk dat ik het systeem niet erg efficiënt is en zoek naar input om eea te verbeteren en optimaliseren. Ik heb hier in het forum al heel wat speurwerk verricht, maar nog niet echt antwoorden voor mijn situatie kunnen vinden. Ik heb foto's bijgevoegd.

Het huis is 14 jaar oud en alles is vanuit de bouw aangelegd. Radiatoren als hoofdverwarming met vloerverwarming als bijverwarming in de woonkamer / keuken geschakeld via een programmeerbare slimme thermostaat in de woonkamer die de toevoer van warm water regelt. Alle radiatoren in alle kamers hebben een thermostatische radiatorkraan.

Zoals gezegd stadsverwarming. De CV aanvoer met warm water komt de warmtewisselaar uit en loopt via een 24v klep door de vloer naar het eerste en enige verdeler blok. Vanuit dit verdeler blok worden alle radiatoren in huis van warm water voorzien. Vanuit dit verdelerblok word ook de vloerverwarming van water (2 groepen) voorzien.

Grote probleem is nu dat zodra de woonkamer op temperatuur is de thermostaat de klep dicht zet en daarmee ook de warmte aanvoer naar ander kamers stopt. De vloerverwarming blijft doordraaien en onttrekt het resterende warme water in de radiatoren. Het lijkt me niet logisch.

Ik dacht dat dit kan worden opgelost door de 24v klep te verplaatsen naar een plek tussen het verdelerblok en de vloerverwarming op die manier krijgen alle radiatoren warm water als ze daarom vragen maar verlies ik de functie en voordelen van de slimme thermostaat. (nachtverlaging etc) E

Is er een manier om de vloerverwarming pomp stil te zetten op het moment dat de warme cv aanvoer is gestopt ?

Suggesties welkom !



 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #2
Er zit al een pomp schakelaar op de pomp(zwarte kastje met sensor)
functie ervan is pomp uitschakelen als leiding afgekoeld is, als dat niet goed werkt dan staat de schakelaar verkeerd ingesteld of sensor zit niet op juiste leiding gemonteerd.
 

Justvinnie

  • #3
Schakel temperatuur van dat kastje ligt rond 35 graden en kan ik niet instellen. Schakelt de pomp in de zomer aan elke 24 uur. Dacht dat die schakelaar er zat om de pomp te stoppen als de verwarming niet in gebruik is, om stroom te sparen.

Welke instelbare pomp schakelaar kun je aanbevelen ?
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #4
Ik kan je niet helemaal volgen , maar als het goed is gaat de klep dicht wanneer ruimte temperatuur is bereikt (verwarming uit ) , vvw pomp blijft even doordraaien totdat aanvoertemperatuur onder de 35 graden zakt en stopt dan , wat wil je daar aan veranderen ?
 

Justvinnie

  • #5
Op dit moment blijft de vvw pomp idd draaien tot de aanvoer onder 35 graden zakt. Maar dat is niet 'even'. Hij blijft draaien tot het warme water in mijn radiatoren is gezakt tot onder 35 graden. En de radiatoren buiten de woonkamer zijn op die manier niet in staat om de ruimtes waar zij staan te verwarmen / op temperatuur te houden.

Dus ik denk aan een nieuwe pompschakelaar nl eentje die de vvw pomp afschakelt zodra aanvoer vanuit het verdeler blok onder de 60 graden komt en niet pas afschakelt onder de 35 graden (zodat wordt voorkomen dat de net opgewarmde radiatoren leeg worden getrokken)
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #6
Ik weet niet hoe je tot die conclusie bent gekomen ,maar dat klopt niet .een vvw pomp kan niet circuleren over je radiatoren , laat staan warmte onttrekken aan radiatoren ??

circ pomp van vvw circuleert alleen over de vloer en niet over je installatie! dat de andere ruimtes kouder worden dan de woonkamer, heeft daar dus niet veel mee te maken. waarschijnlijk is opgestelde capaciteit in woonkamer te groot waardoor ruimte te snel op temperatuur komt en te kort in bedrijf is om rest van de ruimtes op temperatuur te laten komen.

je zou een zoneregeling kunnen overwegen. dat werkt het beste in dergelijke situaties.
 

Justvinnie

  • #7
Hartelijk dank voor je reacties. Waardeer het zeer !

Begrijp dat er ergens een fout in mijn redenering zit. Waarom kan de vvw pomp niet circuleren over de radiatoren ?

Buiten de vvw pomp en de terugslagklep in de vvw zitten er geen afsluiters / kleppen tussen CV radiator blok en de vvw circuit.
Bij het sluiten van de CV aanvoer klep onstaat een gesloten circuit waarin de nog actieve vvw pomp water zal blijven circuleren tussen de 2 vvw groepen en de 8 radiator groepen (de weg van de minste weerstand) Zodra de temp beneden 35 graden komt schakelt de pomp af en stopt deze ongewenste circulatie.

Kun je die zone regeling willen toelichten voor mijn situatie ?

Mvg Vin
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #8
Water kiest voor het minste weerstand , dus pomp circuleert over de vvw verdeler door terugslagklep , zo hoort het te werken , is dat niet het geval , dan is terugslagklep defect of verstopt , bovendien zou de installatie niet goed functioneren . en bovendien zou je ook duidelijke stromingsgeluiden door installatie moeten waarnemen .



zoneregeling heb je in diverse soorten en uitvoeringen ,simpelste is elke ruimte voorzien van een elektronische knop , en de centraleregelaar bedient dan de verwarmingsklep. voorbeeld (ketel weg denken in dit voorbeeld , dat wordt dan de klep van stadsverwarming)



of zoneregelaar icm zonekleppen op radiatorverdeler en temperatuuropnemers in ruimte.

een hoop comfort , maar kost ook een hoop centjes
:mrgreen: :mrgreen:
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #9
Ik zie trouwens nog een heel vreemde manier om de retourtemperatuur te begrenzen.
Normaal wordt de temperatuur van het retourwater richting stadsverwarming begrensd door een RTL thermostaat in de retourleiding.
Nu zit er een motortje in de retourleiding dat wordt geschakeld door een maximaalthermostaat: m.i. een heel vreemde manier.....
Als de temperatuur in de vloer op de gewenste waarde is (in te stellen door de thermostaat in de aanvoerleiding van de verdeler, dus rechts op de foto) moet die thermostaat de toevoer van warm water vanuit de stadsverwarming sluiten.
De aanvoerleiding van de verdeler zal dus afkoelen en de pompschakelaar zal de pomp moeten uitschakelen (ook als blijft er een circulatie via de radiatoren)
Ik adviseer je de sensor van de pompschakelaar te plaatsen net boven de thermostaat in de aanvoerleiding van de verdeler.

Als het niet goed werkt kunnen er m.i. nog 2 oorzaken zijn: pompschakelaar defect (of schakelt niet bij de opgegeven temperatuur) of de thermostaat in de aanvoerleiding sluit niet 100% of is defect.

Je maakt het allemaal veel te lastig door in één ruimte 2 warmtebronnen toe te passen: radiatoren en vloerverwarming. Dat vraagt altijd om problemen.

Ik vraag me ook af wat zo'n zogenaamd "slimme" thermostaat in die hele regeling doet.
Het woord "slim" wordt te pas en te onpas gebruikt, maar slaat echt nergens op, Deze thermostaat is wel zo "slim" dat hij de toevoer van alle andere radiatoren afsluit waardoor je geen verwarming meer hebt in de overige ruimten. (en dat zal niet de bedoeling zijn geweest)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu