Vloerverwarming in combinatie met een split unit

Cent

  • #1
Onze woonkamer heeft vloerverwarming die geregeld wordt door de kamer thermostaat. Ik overweeg om een split unit te installeren om warmte uit de buitenlucht te pompen EN om de woonkamer enigszins te kunnen koelen in de zomer. In de winterperiode zou ik de vloer op een constante watertemperatuur willen regelen terwijl de split unit zorgt voor de gewenste ruimtetemperatuur. Ik ben benieuwd of een dergelijke combinatie reeds toegepast is en/of dit goed samengaat. Als deze combinatie nog niet toegepast is dan ben ik benieuwd naar de mening van de forum leden of dit een kans van slagen heeft. Indien dat het geval is dan moet ik nog uitzoeken hoe ik de vloerverwarming op een constante water temperatuur kan laten draaien. Suggesties hoe ik dat kan realiseren zijn uiteraard heel welkom.
Bij voorbaat hartelijk dank.
Mvg
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Over vloerverwarming wordt hier al zoveel gevraagd, daar moet je hier vrij makkelijk iets over kunnen vinden. Een combinatie vloerverwarming/airco hebben wij ook toegepast in de slaapkamer en dat werkt.
De inverter airco van een goed merk koelt prima en kan ook heel goed verwarmen ook al hebben we dat
nog niet nodig gehad. Het belangrijkste is dat je het vermogen goed selecteert op de koellast en het
extra vermogen bovenop de vloerverwarming wat je nodig denkt te hebben.
Ik zelf zou er eerst voor zorgen dat de regeling van de vloerverwarming in orde is en de airco
in principe alleen voor koelen gebruiken tenzij je zonnepanelen hebt ter compensatie.
 

Cent

  • #3
Ronny, Bedankt voor je reactie. We hebben 14 zonnepanelen dus het extra elektraverbruik van de split unit kunnen we prima hebben. Ik zou het tevens wel prettig vinden dat het gasverbruik voor verwarmen daalt door het gebruik van de split unit in de winter. Als we slechts zouden verwarmen met de split unit dan zou de vloer mogelijk erg koel/koud aanvoelen en zou het mogelijk oncomfortabel zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Thijs3006

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Het rendement van een split unit neemt wel af wanneer het buiten erg koud wordt, dus houd er rekening mee dat je op erg winterse dagen de vloerverwarming nodig zal blijven hebben. Als het erg vriest zal die zelfs goedkoper stoken dan de airco kan verwarmen.
 

Cent

  • #5
Bedankt Krunnie, Dat is duidelijk. Ik hou nu al wekelijks mijn gas- en elektra verbruik bij. Ik ga dus mogelijk zien dat de split unit heel veel elektra verbruikt. In dat geval kan ik de vloerverwarming op een hogere temp laten draaien. Ik heb nog geen reacties gehoord dat mijn een combinatie vloerverwarming en een split unit niet werkt om te verwarmen. Wie weet hoe ik de regeling aan kan passen zodat ik de vloerwater toevoer temp ga regelen ipv de kamertemp.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
Je hebt een mengverdeler met thermostaatkop neem ik aan? Die thermostaat op de verdeler regelt de watertemperatuur van het water dat de vloer in gaat.
 

Kluskoppel

  • #7
Je gaat op deze manier gas én elektra verbruiken. Of je hiermee nou goedkoper uit bent.... Of heb je flink overschot van je panelen?
Zeker met vloerverwarming is er gewoon een hoop massa die opgewarmd moet worden. Een lucht-lucht warmtepomp ('airco') verwarmt alleen de lucht en heeft de ruimte dus sneller op temperatuur (maar koelt ook weer sneller af). Vrienden van ons verwarmen er hun woonkamer mee. Dat werkt prima, maar nu rond het vriespunt bevriest de buitenunit regelmatig en gaat hij dan een defrost doen. Je hebt dan een paar minuten geen warmte toevoer meer en dat is soms wat oncomfortabel. Hoe kouder/vochtiger buiten, hoe vaker dit gebeurt. Maar een groot deel van het jaar werkt het prima. Een beetje goed merk airco heeft een COP van 4, wat wil zeggen dat je uit 1 kWh aan stroom, 4 kWh aan warmte kunt halen. Hoe kouder het wordt buiten, hoe verder dit inzakt uiteraard.

Kijk anders eens naar een monoblock warmtepomp (Pa.....ic). Dan kun je je vloerverwarming actief laten, maar stook je wel op elektra ipv gas. Ook hiermee kun je wel koelen, maar minder effectief dan met een airco, je moet namelijk rekening houden met condensatietemperatuur, waardoor je niet té laag kunt gaan omdat er anders condens op je leidingen/verdeler/vloer ontstaat. Een monoblock heeft geen koeltechnische handelingen nodig, dus deze zou je zelf kunnen aansluiten. Nadeel is wel dat je vrij forse CV-leidingen (lagere temperatuur, dus meer flow benodigd) bij de unit buiten moet zien te krijgen.

Zelf geen ervaring mee (ik stook het overschot van m'n zonnepanelen op in een elektrisch ventilatorkacheltje), maar lees goede verhalen over die monoblock warmtepompen.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu