Vloerverwarming hydraulisch Neutraal

Red

  • #1
Zo als ik in deze Nefit Aquapower Plus: werking 3-wegklep topic heb beschreven worden mijn problemen grotendeels, zoniet in zijn geheel veroorzaakt doordat mijn vloerverwarmings unit niet hydraulisch neutraal is.

Maar wat is nu precies HET verschil tussen een gewone VVW en een neutrale VVW. Betekend dit dat de CV aanvoer en retour voor de vloerverwarming, beide in of de aanvoer of de retour van het vloerverwarming pompcircuit zitten? ... dus niet de vvw aanvoer in de zuig en de vvw retour in de pers...
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
In een hydraulisch neutrale vloerverwarming zorgt het draaien van de circulatiepomp van de vloerverwarming niet voor een druk toe- of afname tussen de aanvoer en retourleiding van de CV. De circulatiepomp zorgt alleen voor circulatie van water in de vloerleidingen zelf, niet naar buiten. Bij een hydraulisch neutrale installatie kun je in principe alle kranen naar de vloerverwarming dicht draaien en het water in het vloercircuit blijft normaal circuleren (alles dichtzetten is niet verstandig als het vloercircuit niet zijn eigen expansievat heeft).

Bij een niet-hydraulisch-neutrale installatie staat de vloerverwarming circulatiepomp (deels) in serie met de CV pomp waardoor het draaien van de circulatiepomp zorgt voor extra drukverschil. Een dergelijke installatie is soms nodig wanneer het vloerverwarmingscircuit ver van de CV ketel af ligt.
 

Wim Lenderink

  • #3
Bij een niet-hydrolisch-neutraal systeem gebruikt men meestal de ketelpomp als vloerverwarmingspomp. Om een pomp uit te sparen.
Dit noem ik altijd de low-budget installaties.
Dit werd vroeger meestal gedaan.
Sinds de komst van de combiketels, lees:warmhoudfunctie van het tapwater) , kwam men hiermee in de problemen en zijn de hydrolisch neutrale sets gekomen.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Dat klopt niet.
Een niet hydraulisch neutraal systeem heeft ook een eigen pomp. Maar de aansluitingen zitten aan 2 verschillende kanten van de pomp. Hierdoor zuigt de pomp water uit de ene leiding(aanvoer) en pompt hij het in de andere(retour).
Bij een hydraulisch neutraal systeem zitten zowel de aanvoer als de retour aan een kant van de pomp. Hierdoor heeft de vloerverwarmingspomp geen invloed op de rest van de installatie. Vandaar ook de naam "neutraal"
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu