Vloerverwarming verdeler - hydraulisch actieve - neutrale

Ejs

  • #1
Met veel plezier lees ik de vragen en antwoorden in dit forum.
Nu heb ik een vraag over vloerverwarmingverdelers.

Geeft een hydraulisch neutrale verdeler meer warmte aan de vloer af en dus minder aan de radiatoren of is een hydraulisch actieve verdeler hier in het voordeel ?
Het gaat dus om een installatie met vloerverwarming en radiatoren.

Het lijkt mij dat een actieve verdeler een deel van zijn warme water direct weer naar de retour zijde van de verdeler stuurt.
 

Chathanky

  • #2
Een neutrale verdeler levert net zoveel warmte als een niet neutrale verdeler.
Met een niet neutrale verdeler is het belangrijk dat hij goed ingeregeld is want onballans geeft sneller aanleiding op verstoringen in de rest van het cv systeem dan een neutrale verdeler.
De neutrale verdeler is het daarom niet minder belangrijk om hem goed in te stellen.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #3
Deze vraag stel in ongetwijfeld naar aanleiding van het topic van Rene12move.

Het is idd zeker niet zo dat een hydraulisch actieve verdelen per definitie slecht is.
Indien een verdeler goed aangesloten is, zal ook een actieve verdeler goed werken. Er zijn verschillende situaties waarbij verschillende verdelers gebruikt kunnen worden. Een actieve verdeler kan bijvoorbeeld zelf zijn water uit een buffervat of warmtewisselaar zuigen. Dit scheelt dan een pomp.
Ik zou echter zelf in een situatie met een cv ketel altijd voor een hydraulisch neutrale kiezen.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #5
Dit mag normaal gesproken dus niet gebeuren, en jouw geval is ook de eerste keer dat ik zoiets zie. Namelijk: Als er water de retour in gepomp wordt, wordt er evenzoveel opgewarmd water uit de ketel de vloer in gepompt.
 

Rene12move

  • #6
Dat was dus niet zo. Het water uit de ketel werd dus voor een deel de vloer ingepompt en een deel rechtstreeks de retour in. De bedoeling is (volgens mij) dat de pomp van de verdeler alles (dus 100%) in de vloer rondpompt.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #7
Bij een hydraulisch neutrale wel idd, bij een actieve verdeler dus niet. Maar in jouw geval werkte dat dus absoluut niet samen met de ketel.
 

Chathanky

  • #8
Bij elke verdeler hoort veelal wat aanvoerwater door te laten naar de retour.
Om de gewenste 20 graden verschil te houden tussen aanvoer en retour zal je met een aanvoer van 80 graden en een aanvoer van bv 40 graden uit de vloerverdeler 20 graden moeten bijwarmen. Zo kom je aan de 20 graden verschil. Doe je dit niet dan komt je keteltemperatuur niet hoger dan 50 graden. Dit hoeft geen probleem te zijn als je geen radiatoren hebt.
Heb je die wel dan zal er bij een verkeerde inregeling je radiatoren nooit met meer dan 50 gevoed worden. Die ruimtes komen dan slecht op temperatuur.
Bij een actieve verdeler is een bypass veelal nodig om dit temperatuursverschil aan te laten maken.
De passieve verdeler kent dit probleem bijna niet. Een bypass heeft dan enkel de functie om de doorstroom te garanderen mocht de installatie door de thermostaatkranen te ver geknepen staan.

Zo zitten er in het inregelen van elke installatie wel wat listige zaken om goed rekening mee te houden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu