Nefit Aquapower Plus: werking 3-wegklep

Red

 • #1
Ondanks alle pogingen om het gebonk van een radiator op te heffen is dit nog niet 100% gelukt.


Nu heb ik gister een half uur voor mijn ketel gezeten, terwijl deze radiator weer net geresoneerd had.

Nu veel mij op:
- Ketel in CV bedrijf, met 50-55% pomp modulatie....niets aan de hand
- Ik draai een warmwatertapkraan open en op een gegeven moment gaat de ketel naar tapwaterbedrijf met 100% pomp modulatie, om de boiler te verwarmen.....niets aan de hand
- Vervolgens moduleerd de ketel naar ca 25% tapwater bedrijf en hoor ik, volgens mij even een brom van de 3 wegklep, terwijl de CV pomp nog 100% wordt aangestuurd
- Tegelijkertijd wordt de aanvoer van de CV heter en voila de radiator begint te resoneren, terwijl de ketel nog steeds ca 25% tapwater bedrijf aangeeft
- Vele minuten later, gaat de ketel naar CV bedrijf en zakt de pomp modulatie tot onder de max. ingestelde modulatie grens en dan pas wordt het weer rustig

Nu heb ik inmiddels Nefit gebeld, omdat de groothandel met mij er tamelijk zeker van is dat de radiator echt goed aangesloten is en het wellicht iets met de 3 wegklep te maken zou kunnen hebben (omdat je deze bij het verstellen wel eens hoort brommen).

Weet iemand of het bij een Aquapower Plus toestel mogelijk is, dadt het toestel en bezig is met het opwarmen/nawarmen van de boiler en tegelijkertijd gedeeltelijk naar CV bedrijf gaat. Ik dacht dat het of het een was of het ander, maar niet tegelijk CV en tapbedrijf (nawarmen oid).

Waarschijnlijk komt Nefit zelf kijken binnenkort maar dat hoor ik nog, men wist daar ook niet zeker, of dit de juiste situatie was.
 

Red

 • #2
Inmiddels twee maal Nefit aan de lijn gehad en toch een waardevolle tip gekregen zo is gebleken....trek de stekker van de vloerverwarming er eens uit (die lui werken wel mee).

Dat het met het omschakelen van de ketel tussen CV en tapwaterbedrijf te maken had had ik ondertussen al door, maar nu blijkt dat het de vloerverwarmingspomp is die van invloed is.

Dus:
- Badkamer radiator thermostaat is op temperatuur
- Nefit Aqua power plus gaat in tapwater bedrijf (boiler opwarmen)
- Vloerverwarming pomp draait
-> radiator begint te resoneren. Zodra je op dit moment met de thermostaatknop van de radaitor rondom dit punt iets draaid, voel je als het ware dat er aan het ventiel wordt gezogen (kloenk)

En:
- Badkamer radiator thermostaat is op temperatuur
- Nefit Aqua power plus gaat in tapwater bedrijf (boiler opwarmen)
- Vloerverwarming pomp uit geschakeld
-> radiator doet niets, ook geen stroming geluid te horen

Dus zodra de drieweg klep de CV stand verlaat en de vloer verwarmingspomp staat aan (die op de laagste van de 3 standen staat) is er kans dat het radiator ventiel gaat resoneren.

Maar ja wat nu?
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #3
Lijkt erop dat je vloerverdeler niet hydraulisch neutraal is.
 

Red

 • #4
Nee dat denk ik ook niet, het is deze maar dan met 4 groepen en een zonneventiel in de retour.Maar ja wat doe je er aan?
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #5
De retour zit nu boven de pomp(plaatje links), als je deze verplaatst naar de voorbalk op de aansluiting (plaatje) rechts is deze hydraulisch neutraal.
 

Red

 • #6
Ik zal deze week nog eens langs de groothandel gaan waar deze unit vandaan komt.

Ik had elders op dit forum gelezen dat het wellicht mogelijk is hem toch neutraal aan te sluiten. Deze firma leverd ook een 100% neutrale unit, maar deze past niet zomaar in het hoekje/kastje waar de huidige unit hangt.

Ik begrijp eigenlijk niet waarom men die dingen niet standaard neutraal maakt, wanneer ik wat google dan blijken niet neutrale units wel vaker problemen op te leveren, vooral in combinatie met bepaalde typen ketels.
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #7
De verdeler zoals afgebeeld is niet neutraal maar met de verplaatsing van de retour naar de mengbalk en de afdichtingsdop op de mengbalk naar de verdelerbalk ben je al klaar, de meeste units zijn zowel neutraal als actief te gebruiken.

Post eens een foto van je eigen verdeler waarschijnlijk kan je met een simpele handeling dat ding neutraal krijgen.
 

Red

 • #8
Aan de rechterzijde komen uit de vloer (in de zwarte mantelbuis) de CV aanvoer (voor) en retour (achter). Daar zit ook de bypass.

Links achter op de unit zit het zonneventiel wat door de kamerthermostaat aangestuurd wordt. Links lopen de pex leidingen verder voor de garage radiatoren en een hulp radiator.


 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #9
Als je de knop links achter(retour) verplaatst naar rechtsvoor op de plek van de voorste ontluchter dan is hij hydraulisch neutraal aangesloten.
 

Red

 • #10
Dat wordt qua leidingwerk een leuke uitdaging :cool: ... hoeft er nergens een terugslagklep in? daar heb ik elders op dit forum iets over gelezen. Op af-fabriek 100% neutrale units, zit volgens mij ook geen terugslagklep.

Alvast bedankt voor het begin van de echte oplossing voor het thermostaatkop-bonk probleem.
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #11
Sommige ketelfabrikanten geven aan dat je een keerklepje moet plaatsen.
Geen idee of dat bij die van jou ook zo is.
 

Red

 • #12
De groothandel heeft je advies bevestigd. Wel heeft hij me gevraagd, eerst het voetventiel terug te plaatsen en deze slechts 1-2 slagen open te zetten. Dat heeft dus niet geholopen en ik mag nu de boel dus inderdaad neutraal gaan maken, wat ik dit weekend hoop te kunnen doen.

Ook de groothandel was verbaast, men installeerd zelf Nefit en men is ook niet op de hoogte dat het nodig is deze Aquapower plus ketels te gebruiken met hydraulisch neutrale vvw units.

Het was overigens Nefit zelf, die aangaf dat het wellicht aan de niet neutrale unit zou kunnen liggen.
 

Red

 • #13
Zo, ondertussen de vvw unit neutraal aangesloten en dat is wel even een verschil.

De stromings geluiden in de CV zijn afgenomen, en wanneer de Nefit nu naar tapwater bedrijf gaat, is er geen stroming in het CV circuit vanwege de vloerverwarming pomp, maar circulatie uitsluitend in de vloerverwarming zelf.
Ik heb het voetventiel neergezet daar waar normaal de aanvoer zit, en het zonneventiel boven op de originele dompelthermostaat gestapeld, daar waar eerst de ontluchting zat. Op de plaats waar voorheen het voetventiel zat, heb ik de overgebleven ontluchting geplaatst.

Als toegift, heb ik in het keukenblok, de warmwater aanvoer van de eengreeps mengkraan voorzien van een stopkraantje welke ik zo heb afgeregeld dat er niet meer dan ca 5 liter/min heet water uitkomt. Bij 7 liter namelijk gaat de Nefit direct de boiler bijwarmen en dat is onzin natuurlijk. De ketel gaat nu dus veel minder vaak van CV naar tapwater bedrijf, dat scheelt dagelijks nogal wat driewegklep omschakelingen.

 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #14
Wat betreft uw tapwater. Een topline aquapower plus komt bij taphoeveelheden groter dan 7 l/minuut na 10 seconden in bedrijf. Niet onmiddelijk dus.

U beperkt dit door de waterhoeveelheid te beperken met een stopkraantje. U kunt hetzelfde doel echter ook met de instellingen van de ketel bereiken.

De start na 10 seconden bij tappingen groter dan 7 l/minuut geldt alleen wanneer de warmwatervoorziening op de comfortstand staat. Wanneer deze op eco wordt ingesteld komt de ketel pas in bedrijf na verloop van een minuut.

Zo worden inderdaad veel starts en stops voor warmwaterbereiding voorkomen. Nefit adviseert zelf ook voor de aquapower plus ketels om het warmwater op eco te zetten. Dit omdat het gasverbruik scheelt en het tapcomfort eigenlijk niet minder wordt.
 

Red

 • #15
Pas een paar dagen terug heb ik eenTechnisch bulletinvan Nefit gevonden, waar eindelijk eens duidelijk in staat wat het verschil is tussen de comfort stand en de eco stand.

Voordeel van het stopkraantje is wel dat ik nu niet meer mijn handen verband. Nu moet je de eengreeps meng kraan, echt naar links draaien voor heet water.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu