WTH verdeler vloerverwarming hydraulisch neutraal maken

RensV

  • #1
Ik heb een oude wth verdeler die is geinstalleerd volgens deze afbeelding.
WTH verdeler pijltjes.jpg

De perszijde is aan de voorste balk. Om hem hydraulisch neutraal te maken dacht ik de aanvoer met thermostaat op het gat van de temperatuurmeter op de achterste balk te plaatsen. De afvoer zou dan hetzelfde blijven.
Dat maakt hem dan wel hydraulisch neutraal, maar de vraag is of dat gaat werken als de aanvoer en afvoer zo dicht op elkaar zitten?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
ja de pomp zal gemengd water gaan aanzuigen, maar helemaal optimaal zal de vermenging niet zijn met de aanvoer en retour zo dicht op elkaar
 

Auto-Geen

  • #3
Als de voorste balk de perszijde (aanvoer) is ,dan zitten je aanvoer en retour op de verdeler verkeerd om. Standaard is bij deze verdeler de achterste balk de aanvoer. De flow van de pomp is dan omhoog. Ombouwen kan, waar nu de thermostaatkraan zit komt de retour, waar de aftapper zit komt de aanvoer en waar de retour zit komt de temperatuur voeler. Moet wel de achterste balk de aanvoer worden.
 
Laatst bewerkt:

RensV

  • #4
Klopt. De pomp is ooit omgedraaid, en ik heb geen idee waarom.

Het probleem is dat ik de pomp niet makkelijk loskrijg, en ik kan ook bijna geen kracht zetten omdat de hele unit al los zit op de muur. Dus draaien wordt een nogo voor mij.

Eigenlijk moet ik een nieuwe verdeler installeren met nieuwe en zuinig pomp, maar ik vind het wel leuk om te kijken of ik dit ouwe (maar nog steeds prima) apparaat niet kan ombouwen zonder de pomp om te draaien.

Vandaar mijn vraag of het gaat werken als aan en afvoer zo dicht op elkaar zitten
 

Auto-Geen

  • #5
Pomp is op het vierkant tegen te houden. Met twee hamers de moer laten schrikken wil ook wel eens helpen. WD40 helpt ook.
 

RensV

  • #6
verdeler hydraulisch neutraal.jpg


Inmiddels is de klus geklaard, pomp inderdaad kunnen vervangen en het systeem is nu hydraulisch neutraal
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu