Vloerverwarming hydraulisch actief maken?

Vianney

  • #1
Vloerverwarming hydraulisch actief maken?

In het kort. 2000 liter buffervat verwarmt dmv zonnecollectoren, houtkachel en CV ketel.
Een modulaire circulatie pomp draait continue en zorgt voor circulatie in het gehele CV systeem. (verbruik in de praktijk 6 tot 10 Watt) Alle radiatoren hebben thermostatische knoppen. Temperatuur in het CV systeem wordt ingesteld met een mixventiel. Een instelling van 35 graden is voldoende gebleken om het gehele huis te verwarmen.
Vloerverwarming bestaat uit twee verdelers met ieder een draaiende pomp van 35 en 45 Watt. De vloeren, waarvan 1x hout, moeten op een constante temperatuur blijven. Ongeveer een half jaar lang staat er 80 Watt te draaien, wat een aardige kostenpost op termijn wordt. Een pompschakelaar is ook geen optie. De twee verdelers zijn als hydraulisch neutraal aangesloten. De twee verdelers zijn ook als hydraulisch actief aan te sluiten.

Nu mijn vraag.
Is het mogelijk de verdelers als hydraulisch actief aan te sluiten, de twee pompen van de verdelers uitschakelen en de modulaire circulatie pomp het warme water van het buffervat door de vloerverwarmingsleidingen te laten drukken of zuigen?

Ben zeer benieuwd naar jullie mening.
 

Chathanky

  • #2
Hoe wil je je radiatoren dan actief maken dan?
 

Bernhard

  • #3
Vianney,
Als je 1 pomp weg laat zal een andere pomp het vermogen over moeten nemen.
Anders zou het opgaan je doet alle pompen weg en tel uit je winst.
Om minder weerstand in de leidingen te verkrijgen kan je de leidingen vergroten of minder water laten circuleren. Ik denk dat dit geen goede oplossingen zijn.
Met een berekening van de ideale grootte van het buffervat met een daarbij behorende juiste isolatiedikte is meer energie te besparen.
mvgr Bernhard.
 

Vianney

  • #4


Heb snel een zeer vereenvoudigd schema getekend van de huidige opstelling met een plaatje de water circulatie in de verdeler. Ik vroeg mij af hoe de circulatie in de verdeler zou verlopen indien als actief aangesloten.

De circulatiepomp gaat meer vermogen leveren indien de radiatoren meer warmte vragen. Warmte toevoer naar vloerverwarmingverdelers is miniem en verloopt gedoseerd. De circulatiepomp zou bij een actieve aansluiting de verdelers als actieve radiatoren moeten zien.
 

Chathanky

  • #5
Het is een mooie tekening maar ik kan er zo niks mee. Ik mis de houtkachel en de pomp waar je de radiator en de vvw mee wil voeden zit op de verkeerde plaats.
 

Vianney

  • #6



Snel schema gewijzigd. Houtkachel heeft een aparte pomp. Is nu niet getekend.
 

Chathanky

  • #7
Juist bij die houtkachel hoort een mixventiel te zitten. en niet zozeer naar je cv installatie daarachter.

Maar over het vele energieverbruik van pompen:
Als je te grote pompen plaats verspil je zeker energie. Kies je de juiste pompen ga je in principe niet meer energie verbruiken.
In plaats van 1 pomp van 100 watt kun je het ook af met 2 pompen van 50 watt.

Ga je nog wat verder kijken en wil of kun je wat investeren zijn er al enige tijd pompen op de markt die nog zo`n 20% verbruiken dan de oudere pompen.

Een goed gekozen pomp gebruikt percies genoeg om een deel van je systeem goed te laten functioneren. Met die juist gekozen pomp kune je niet het gehele systeem voeden. En niet in alle gevallen kun je met 1 pomp het systeem goed laten functioneren. Zeker met de komst van alternatieven ontkom je niet aan meerder pompen in je cv systeem.

Hiermee gezegd is jou vraag nog niet beantwoord maar geeft wel een antwoord op de misvatting dat meerdere pompen ook per definitie meer stroom verbruiken.
 

Bernhard

  • #8
Met 1 pomp voor de radiatoren en de 2 vloerverwarmingen ga je meer Kw elektra gebruiken dan in de huidige situatie.
In de nieuwe situatie wordt het aantal liters water wat per uur door de hoofdleiding en het regelventiel moet stromen circa 3x groter.
Dit geeft waterzijdig een enorme toename van de weerstand. Je moet dan een veel zwaarde pomp toepassen en gaat meer Kw elektra gebruiken.
mvgr Bernhard.
 

Vianney

  • #9
Bernhard en Chathanky. Jullie reactie heeft mij tot denken gezet. Inmiddels is mij de werking van een neutrale verdeler duidelijk. Op een website van een leverancier wordt in een animatie de werking van een neutrale verdeler getoond. Komt het plaatje ook vandaan. De houtkachel heeft een mixventiel, maar vond het overbodig om deze symbolen het schema te tekenen. Dit ter zijde. Aangezien het temperatuursverschil van de vloer aanvoer/retour slechts 1,5 a 2 graden is lijkt het dat de vloerverwarming niet zo heel veel warmte vraagt. De vloeren blijven gedurende het najaar tot het voorjaar eigenlijk op een constante temperatuur. Staan nu op 20 graden in dec/jan/feb gaat één vloer op max. 26 graden. Echt niet hoger, anders drijf je huis uit door de warmte. Dat de situatie die ik voorstelde zal leiden tot een behoorlijke vloeistofstroom zie ik nu ook in. Dit had ik mij niet gerealiseerd. Stel dat de huidige verdelers met pomp vervangen zouden worden door gewone verdelers met in elke aanvoerleiding een mixventiel, creëer je in feite ook een verdeler waar het “koude
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #10
Op zich kun je wel een pomploze verdeler gebruiken, maar dan moet je wel aanvoer water van de juiste temperatuur hebben. (26 graden zeg je zelf)
Het lijkt mij stug dat die radiatoren dan nog veel doen.

Je laatste schema:
Ik begrijp niet helemaal hoe je dat bedoeld?
Zit er nou nog een pomp op die verdeler?
Want een mixventiel kan nooit werken zonder een eigen pomp. ( per mixventiel 1 pomp)
 

Vianney

  • #11
 

Vianney

  • #12
Er is één circulatiepomp die voor de circulatie in het gehele circuit moet zorgen.
Eigenlijk is er 1 hoofdcircuit waar een contante vloeistofstroom is. Deze circuleert vanaf het mixventiel geplaatst tussen de pomp en het buffervat door de AVDO (had ik er nog niet ingetekend). Het instelbare mixventiel bepaald te temperatuur in het hoofdcircuit. Tbv radiatoren is deze temperatuur hoger dan 26 graden, ongeveer 35 graden. Er zijn overgedimensioneerde radiatoren geplaatst. 35 graden is voldoende gebleken. Indien nodig kan met het mixventiel de temperatuur worden verhoogd.
Als de radiatoren opengaan, ontstaat ook daar een vloeistofstroom met 35 graden als aanvoer temperatuur.
Als de vloerverwarmingverdeler opgezet zal worden (dmv een afsluiter) zal het warme water door de vloerverwarmingsbuizen gaan stromen. Ik schreef al eerder dat de vloerverwarming in het najaar tot halverwege het voorjaar aanstaan. Een afsluiter is een optie. Voor elke pomploze verdeler is een mixventiel geplaatst, waarmee de temperatuur voor de vloer ingesteld kan worden. Door het plaatsen van het mixventiel (instelbaar) voor de verdeler ontstaat een apart circuit met zijn eigen temperatuur, bijvoorbeeld 26 graden. Aangezien de temperatuur in het hoofdcircuit hoger is dan de ingestelde temperatuur door het mixventiel voor de verdeler, zal een gedeelte van het “koude
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #13
Aangezien de temperatuur in het hoofdcircuit hoger is dan de ingestelde temperatuur door het mixventiel voor de verdeler, zal een gedeelte van het “koude
 

Vianney

  • #14
De optie van een venturi heb ik ook aangedacht. Gaat niet werken dus. Als in plaats van een mixventiel een afsluiter met thermostaat/dompelbuis met een grote doorgang geplaatst zou worden, kan toch de temperatuur geregeld worden. Er wordt dan niet gemengd en als nadeel veel water circulatie, wat Bernard al schreef. Een alternatief kan zijn om bij elke verdeler een adaptieve pomp te plaatsen. Ik zal er nog eens over nadenken. Bedankt voor het meedenken.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #15
Ik kan dan wel een goed werkend systeem bedenken met 2 pompen:
1 pomp voor de radiatoren, en 1 pomp met mixventiel voor de vloerverwarming. Vanaf dit mixventiel worden dan de beide vloerverwarmingsverdelers gevoed.(pomploze verdelers)
Hierbij heb je wel flowmeters nodig om in beeld te brengen hoeveel mengwater er door elke verdeler gaat om nog beter door elke groep.
 

Vianney

  • #16
Ingmar89 schreef:
Ik kan dan wel een goed werkend systeem bedenken met 2 pompen:
1 pomp voor de radiatoren, en 1 pomp met mixventiel voor de vloerverwarming. Vanaf dit mixventiel worden dan de beide vloerverwarmingsverdelers gevoed.(pomploze verdelers)
Hierbij heb je wel flowmeters nodig om in beeld te brengen hoeveel mengwater er door elke verdeler gaat om nog beter door elke groep.

Ik heb eens verder gezocht en mij valt op dat in Duitsland vaker pomploze verdelers (heizkreisverteiler für fußbodenheizung), gebruikt worden. Op het merendeel van deze verdelers is elke groep voorzien van een aparte flowmeter (Durchflußmengenmesser), waar de vloeistofstroom gemeten kan worden. En inderdaad, elke verdeler heeft zijn eigen pomp. Als 1 pomp met 1 mixventiel voor de vloerverwarming gebruikt wordt hebben beide vloeren (verschillende verdiepingen) dezelfde temperatuur. Dit is niet wenselijk. Wellicht toch maar op elke pomploze verdeler een adaptieve pomp aansluiten. De kosten zijn na ongeveer 5 jaar terug verdiend heb ik uitgerekend.
 

Bernhard

  • #17
Adaptief betekend zelflerend. Wat moet de regeling van de betreffende pomp dan leren?
Als je 2 vloersets hebt hoe ga je de verschillende watertemp regelen.
Met het schakelen van de pompen ( aan-uit ) ga je de waterhoeveelheid regelen en ook de temperatuur van het water. Je bent dan 2 "grootheden" aan het regelen. Het regelen en sturen van 2 grootheden is not done.
mvgr Bernhard.
 

Vianney

  • #18
In het huidige system is namelijk 1 adaptieve pomp in werking die zorgt voor de watercirculatie in het gehele cv systeem. Deze pomp draait continue en het is niet bedoeling dat deze aan/uit geschakeld wordt. Indien de radiatoren open gaan of de hydraulisch neutraal aangesloten verdelers vragen meer warm water, gaat de pomp sneller draaien. Hij past zich aan op het “verbruik
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu