Vloer in een stal maken

Olle

  • #1
Net aangemeld op het forum en nu dus meteen al mijn eerste vraag!


Wij hebben een oude woonboerderij met daarbij een oude stal/schuur van zo'n 9 bij 6 en 5 m. hoog. Die stal willen wij verbouwen tot woonruimte. In de stal ligt nu een vloer van zand. Daarop wil ik een vloer maken en ik vroeg mij af hoe ik dat het beste kan aanpakken.

Zelf dacht ik aan: dampwerende folie over het zand, daarop een laag isolatieplaten, daarop betonijzer en dan een laag beton van zo'n 10 cm dik storten. Alleen zie ik een beetje op tegen dat beton laten storten vanwege de kosten en de droogtijd.

Mijn vraag is dus of er een andere oplossing is? Zoals bijvoorbeeld een laag betonstenen ipv beton op de isolatie leggen. Of helemaal geen beton maar bijvoorbeeld met houten platen bovenop de isolatie? Heeft iemand tips? Er komen overigens geen zware spullen op de vloer te staan.
Alvast bedankt voor het meedenken!

Groet,
Olaf.
 

Pepjo

  • #2
In ons vorige huis hebben we ook de deel verbouwd tot woonkamer. Deze was 10 bij 10 meter. We hebben het gedaan zoals jij als eerste beschrijft, dus zand, folie, isolatieplaten en betonvloer. Daaroverheen een betondekvloer.

De voordelen zijn dat je alle leidingen weg kan werken, er vloerverwarming in kan leggen en je een solide basis hebt. Ik denk dat de kosten zeker opwegen tegen het gemak wat je er van hebt. Ik denk zelfs dat een constructie met houten platen meer kost.

En wat betreft de droogtijd : de dag na het storten kan je er al voorzichtig overheen, en na drie dagen moet het geen probleem meer zijn.

Ik zou het niet anders doen. We hebben trouwens beton van de centrale laten komen, en niet de hele boel zelf gedraaid.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Hout voor een begane grond vloer lijkt me niet handig, als je geen kruipruimte eronder maakt. Beton ligt meer voor de hand, en is een stuk duurzamer. Ook niet onbelangrijk: toekomstige kopers waarderen een betonvloer!

Ik zou echter de betonvloer wat dikker maken dan je voorstelt. Minimaal 15 cm, al is dat nog steeds aan de dunne kant voor 6 x 9 m. Leg de wapening onderin op bv. betonblokjes (geen stoeptegels) van zo'n 3 cm dik. Hou de vloer rondom los van de wand met een dun laagje piepschuim.

grtz
Henk
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu