Vliering overbelast met gewicht, doorzakken???

Troef

  • #1
We hebben een klein (arbeiders)huisje uit 1948. Huurwoning.
Er was eerst geen vaste trap naar de zolder, maar die hebben de vorige bewoners er in laten zetten. Het was dus denk ik eigenlijk eerst een vliering?? De oppervlakte van de zolder is 23 m2. Het huisje heeft een schuin dak vanaf de eerste verdieping.
Als je op de zolder loopt is dat vele malen gehoriger dan wanneer je op de eerste verdieping loopt.

Ik heb weinig verstand van constructies van huizen.

Nu het verhaal:
Na de verhuizing hebben we alle platen en cd's (ongeveer 1100 platen 900 cd's), van mijn man op zolder gezet met het plan om daar een muziekkamer voor hem van te maken. Ze hebben daar nu 4 maanden gestaan.

De dozen met platen zijn een paar keer verplaatst op de zolder zelf omdat ik de houten planken moest schilderen. Nu zie ik opeens in de kamer onder de zolder (precies onder die platenkasten, allemaal scheuren in het stucwerk van de muren. Ook in de hoeken trouwens, maar ook in de muren zelf. Alhoewel, ik zag de scheuren al wel eerder, maar had niet gedacht aan het gewicht op zolder, ik dacht dat wij misschien meer stookten dan de vorige bewoners, maar nu leg ik de link met het gewicht van de platen. Als het eerst een vliering was met een vlisotrap is het misschien niet helemaal de bedoeling die zo zwaar te belasten. En die platen en cd's zijn echt heel zwaar!!!

Nu ben ik bang het huisje een beetje is gaan verzakken door het enorme gewicht van al die platen en cd's (en de kasten waar ze in staan).

Wat denken jullie hiervan?
Kan zo'n zolder dat hebben of was dit echt heel stom van ons???
En wat nu??
We hebben voor de zekerheid alle platen op de eerste verdieping gezet totdat we wat meer weten, maar ik vind het maar een eng idee die scheuren in onze slaapkamer.

Ik hoop op reacties......
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Om te weten of de vloer het gewicht aankan, zul je meer moeten weten over de constructie van de vloer, zoals balkmaat en afstand tussen de balken. Wellicht kan de verhuurder hier meer informatie over verschaffen.
 

Troef

  • #3
We hebben nu de platen en cd's weggehaald voor de zekerheid en de verhuurder komt woensdag kijken.

Maar ik wilde hier ook even kijken wat de meningen zijn. (heb niet zo'n hoge pet op van de woningbouwvereniging).

Zou het permanente schade kunnen hebben aangericht??
 

Triekje

  • #4
Normaal gesproken zijn vlieringen geconstrueert voor een vloerbelasting van ongeveer 50kg/m2 daar gaan nog kleine veiligheidsfactoren overheen waardoor je normaal gesproken ervan uit kan gaan dat je nog best 100kg/m2 erop kan zetten.

MAAR!!!

Dit is nooit te zeggen zonder de originele berekeningen van de constructeur. Zoals Sxnder al heeft gezegd zul je meer moeten weten over balkmaten en balkafstanden. Hieruit kun je ook een maximale vloerbelasting uithalen. Je zult ervoor ook echter de houtkwaliteit moeten weten.

Niet onverstandig is om er een constructeur in het werk naar te laten kijken.
 

Troef

  • #5
En als het nu te zwaar blijkt te zijn geweest. Wat kunnen dan de gevolgen zijn? Ik heb daarnet weer nieuwe scheuren ontdekt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Nu het gewicht er af is, is er geen risico meer. Ook je huis zal er niet door verzakken.

Kan je (ergens) zien wat voor balken zijn gebruikt?
 

Troef

  • #7
Ik zie alleen balken op de schuine wand. Maar onder de vloer kan ik het niet zien. Ik heb er ook geen verstand van......

Toen ik daarnet nog wat cd's wegdroeg, hoorde ik een krakje. Bleek er weer een scheurtje te zitten boven de badkamerdeur tot aan het plafond. Aan beide kanten van het gipsen wandje zeg maar. Ook aan de andere kant van het wandje zie ik deze scheur.Vind het echt niet leuk.

Er staan nog wel vier zware kasten op de overloop en er zitten nog wat boeken in, maar het is niets vergeleken met wat er stond. Nu zal er toch geen gevaar meer zijn?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
De glazen bol is in reparatie dus het is niet op afstand te zeggen of er wel of geen gevaar meer is, dat kan alleen wanner de sterkte van de constructie bekend is.
De verhuurder zal opheldering kunnen geven.
 

Triekje

  • #9
Als de constructie verzwakt is door het eerdere gewicht kun je het gewicht er wel afhalen maar geeft geen garantie dat het niet verder scheurt. Het verstandigste is zeker gezien de continu extra scheurvorming om alles eraf te halen en een constructeur ernaar te laten kijken.

Je moet bij constructie geen risico's lopen Dit soort zaken kun je denk ik niet snel via een forum oplossen..
 

Troef

  • #10
Ja precies, ik had er gisteren al heel veel gewicht af gehaald en toch, toen ik over de zoldervloer liep, voelde en zag ik dat er een nieuwe scheur boven de badkamerdeur vormde. Aan beide kanten.

Maar stel dat het verzwakt is, wat zijn dan de opties om zoiets op te lossen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Sorry voor m'n antwoord. De andere antwoorders hebben gelijk :oops:

Oplossen door de verhuurder te bellen. Het wordt denk ik niet op prijs gesteld als je hier zelf mee aan de slag gaat.
 

Troef

  • #12
De opzichter is vandaag geweest. Hij zei dat er om de 50 cm een balk liep en hij vond de scheuren gewoon leefscheuren zeg maar.

Hoewel hij bij één scheurtje dat ik zelf niet gezien had, zei dat dat op verzakking kon lijken, maar dit echt niets was.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Zitten jullie er net in en was het net daarvoor opnieuw gestuukt?
 

Troef

  • #14
We zitten er nu 4 maanden in, maar het is niet net opnieuw gestuukt. Die opzichter zei ook dat het kon komen omdat we geverfd hebben, maar ik ben vergeten te zeggen dat we die betreffende muur helemaal niet geverfd hebben.

Het zou wel kunnen dat wij vaker op zolder komen dan de vorige bewoonster (een bekende van ons). Dus dat het huis anders gebruikt wordt. We hebben ook de wasmachine op die zolder staan. Dus misschien alleen al van het centrifugeren zouden er scheuren bij kunnen komen door de trilling...

Iemand enig idee of het onverstandig een wasmachine op zo'n zolder te zetten. Er is gewoon een aansluiting.... dus hebben we dat gedaan. De andere optie was in de keuken..
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Nogmaals, het is niet op afstand te bekijken, deze vraag had u aan de opzichter moeten stellen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #16
Het is best mogelijk dat het huis aan het zakken is.
van hieraf is dat niet te beoordelen.

Dat zakken komt dan echt niet door een paar doosjes op zolder
maar gewoon omdat de fundering onder het pand niet voldoende sterk (meer) is.
u kunt de zolder dan ook gewoon blijven gebruiken.
Daarmee veroorzaakt u geen extra schade aan het pand.
 

Troef

  • #17
Ik ben nog een paar dingen vergeten te vragen, dus ik vrees dat ik hem vandaag inderdaad opnieuw zal moeten bellen om mijn vragen te stellen....
 

Troef

  • #18
@ Boertje: een paar doosjes?? Het gaat wel om 1100 platen en 800 cd's
 

Troef

  • #19
Een paar dagen geleden opende ik een ander topic. We hadden onze verzameling lp's en cd's op de zolder gestald. Later bleek het allemaal op één balk te staan aan één kant de zolder. Dat was niet zo handig. Er kwamen scheuren in de muren op de eerste verdieping.

Nu willen we ze gaan verplaatsen naar een kamertje van 2 bij 3 op de eerste verdieping.

Het gaat om een totaal gewicht van meer dan 500 kilo.

Het is een huis uit 1948 met houten vloeren.

Volgens de opzichter moet het kunnen, maar hij zegt wel dat het huis dan wel weer zal gaan "werken" of "zetten" waardoor er weer scheuren kunnen komen....

Wat denken jullie? Er zullen toch wel meer mensen een grote verzameling platen en cd's opbergen??? Ik word er een beetje moe van. Weet niet goed wat ik met die platen (uiteraard van mijn man grrr) aan moet.
Hij wil graag een "muziekkamer"....
 

StefanD

  • #20
500 kilo is natuurlijk best veel... Ik zou dat ook niet zomaar op een houten vloer zetten, zeker als je bedenkt dat je er ook nog met een paar personen bij moet kunnen staan.
Kun je geen rails met planken aan de muur schroeven? Die dragers kunnen makkelijk 25kg per stuk hebben, dus als je de collectie spreid over een paar planken van 2 of 3 meter kun je alles makkelijk kwijt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu