Vliering isolatie met een warboel aan elektra

pierreduc

 • #1
Moeten kiezen tussen dit subforum of dak en schoorsteen

Hallo allemaal,

Vorig jaar hebben we een twee-onder-een kap gekocht uit 1953. Wij blij.

Desalniettemin hebben we flink moeten (laten) renoveren, en hebben hierbij overal vloerverwarming aan laten leggen, de spouwmuren geïsoleerd en alles (wanden/plafonds) opnieuw gestuukt.

Het "enige" wat nog rest is de vliering isolatie, en dit is iets wat ik eigenlijk ook zelf wil oppakken, omdat ik verwachtte dat het gewoon een recht toe recht aan projectje zou zijn. Maar dat blijkt niet helemaal het geval (zoals gewoonlijk) en kom dus hier om advies in te winnen.

Situatie (zie foto's voor meer detail):
 • Vorige bewoner heeft getracht het te isoleren, maar dat is veel te dun en maar op de helft van de vloer
 • Er liggen overal lukraak (open) elektraleidingen, zowel pvc als oude koperen, waar eigenlijk geen touw aan vast te knopen is
 • De schuine wanden lopen nog een relatief groot stuk (30cm) naar beneden toe, en waarschijnlijk op de plekken waar geen koekoek is nog meer, maar is lastig om te zien
 • Ruimte tussen schuine wand en "vloer" is minimaal
 • Dakoppervlak van buiten is relatief klein door twee koekoekjes aan weerszijde
 • Ruimte is moeilijk te bereiken (nog geen vlizotrap) met een "sta" hoogte van 150cm
 • Dak is wellicht aan renovatie toe, maar naar mijn inziens kan het nog wel een lustrum of twee mee
 • Schuin dak oppervlak (inclusief koekoeks) is 30m2
 • Vliering vloer oppervlak is 18m2
 • Geen dakramen, en geen mogelijkheid of behoefte om er een leefruimte van te maken
Wensen
 • Voldoende isolatie, hoeft geen schoonheidsprijs te krijgen, van mijn part mag het daar vriezen, zolang het daarbeneden maar warm is. Zodat het huis klaar is voor een warmtepomp systeem.
 • Wellicht mogelijkheid tot vloerpanelen aanleggen voor extra opbergruimte (geen complete must daar we genoeg ruimte in de schuren hebben)
Mijn vragen zijn eigenlijk:
 1. Wat is de meest efficiënte manier om deze ruimte geïsoleerd te krijgen?
  1. Vliering vloer isolatie
  2. Binnenzijde dak isolatie
  3. Buitenzijde dak isolatie (specialist voor nodig)
 2. Bij vloerisolatie
  1. Wat te doen met de elektra leidingen? Kan ik de isolatie er gewoon boven oprollen? Dat lijkt me niet geheel veilig en vrij lastig lucht dicht te maken, of moet ik de leidingen verleggen, iets wat ik liever niet doe, voornamelijk niet met de koperen leidingen.
  2. Wat voor isolatie materiaal kan ik het beste gebruiken om tussen de schuine zijde en de vloer te komen? (waar zelfs ook nog een koperen leiding loopt)
  3. Wat te doen met de stenen muur die tussen de balken zit?


IMG_20220903_102849.jpg
IMG_20220903_102902.jpg

1662235454240.png

1662234879733.png

1662235441883.png

1662235464873.png
 

Sander 1972

 • #2
Die elektra had je beter eerder aan kunnen pakken, eigenlijk die hele vliering.
Je gaat eerst alles netjes maken en daarna op de lastigste ruimte nog even verbouwen.

Je mag die vloer eerst wel aanpakken voordat je beneden staat. maja de elektra..... bij mij zou het eruit gaan en opnieuw beginnen
 
 • Like
Waarderingen: Walker

pierreduc

 • #3
@Sander 1972 Geef je helemaal gelijk. Huis op afstand gekocht (vanuit buitenland), en daarna niet goed bij nagedacht wat voor klus de vliering zou zijn. Maar zoals ik zei, het behoeft geen schoonheidsprijs. Is er een mogelijkheid om de elektra te "negeren" of er omheen te werken? Of is schuine dak isolatie beter dan vloerisolatie in dit geval
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #4
Probeer een schema te maken welke stopcontacten en lichtpunten op welke groepen zijn aangesloten. Vervolgens kun je per groep een nieuwe centraaldoos plaatsen, waar nodig nieuwe draden trekken (ivm oude kleuren) en alles netjes afmonteren.

De vloerisolatie kan gewoon steenwol zijn. Zorg voor 100% kierdichting bij de aansluiting van de dakvoet op de spouwmuur. Eventueel plaats je een dampscherm aan de warme zijde van de isolatie.

Kies voor steenwol van voldoende dikte. 8 a 10 cm is wel het minimum.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #5
Elektra saneren en helemaal opnieuw doen ja. Dan kun je leidingen tussen de balklaag leggen ipv erop en ben je van die normaaldozen af.

Vervolgens extra isolatie erin en vloer erop maken.

Isoleren had je ook beter kunnen doen voor je het plafond ging stucen want toen kon je er eenvoudig en dampscherm onder maken.
 

Sander 1972

 • #6
Ik zou de punt ook isoleren, maar ook even kijken hoe je dak van buiten is.

de muizen kunnen binnen nu zonnen, dus hoe is de staat van je dak? En is het dan niet beter om vanaf buiten te isoleren met dakplaten. Die schroeven we ook wel eens over het beschot.
 

Chuckles

 • #7
Buitenzijde kan, maar niet onderschatten. Je hebt 2^1 kap zeg je. Dan krijg je al problemen op de scheiding, of je buren moeten meedoen. Je gootconstructie gaat veranderd worden en al je pannen moeten eraf en erweer op ....
Gewoon aan de binnenkant, je electra nalopen wat nog in gebruik is en waar spanning op staat, en idd saneren. Glaswol eruit, halve platen osb om je vloer dicht te leggen, en je dak aan de binnenzijde isoleren met steenwolrollen met flens en dampscherm. De opgemetselde puntjes zet je een voorzetwand voor met kepers en isolatie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu