Vlak plafond met stucplaten en spotjes

JohanW2300

  • #1
De volgende klus:

Ons plafond bestaat uit bogen met daartussen vlakke stukken. De vlakke stukken zijn circa 13 cm breed, de bogen 50 cm (zie foto). De hoogte van de bogen is 5 cm.
Wij willen het plafond vlak maken met stucplaten 40 x 200 op rachels en vervolgens dimbare LED-spotjes aanbrengen in de stucplaten. Het plafond wordt vervolgens gestuct.
Ik moet even zoeken welke maat rachels ik precies kan krijgen, maar ik denk aan 2,2 cm dik en 5 cm breed.
Woonkamer en keuken/eetkamerdeel liggen Z-vormig aan elkaar, dus het is niet 1 grote ruimte.
Het woonkamerdeel is 4,90 x 3,70 m (deel 1). Het keuken/eetkamerdeel is circa 5,80 x 3,60m (deel 2).

Vraag 1:
De rachels worden haaks vastgeschroefd op de platte delen van het plafond. De stucplaten worden dan weer haaks op de rachels geschroefd.
De ruimte tussen vlakke stukken vind ik best wel groot (50 cm) en ik ben bang dat de rachels daar kunnen gaan bewegen, of zie ik dat verkeerd? En als ik het goed heb, hoe kan ik dan voorkomen dat de rachels op en neer kunnen bewegen?

Vraag 2:
Ik wil de spotjes in deel 1 en deel 2 ieder een eigen schakelaar/dimmer geven. Hoe doe ik dat met de bekabeling voor de spotjes? Eerst de rachels, dan de bekabeling? En zo ja, hoe kom ik dan nog met de bekabeling aan de andere kant van een rachel? Ik kan niet met de bekabeling onder de rachels door. Er overheen kan ook niet omdat ze dan klem liggen tussen de rachels en de stucplaten.

Vraag 3:
Deel 1 is circa 18 m2, deel 2 is circa 21 m2. Hoeveel spotjes zou ik nodig hebben in ieder deel?
Omdat ik dimbare LED-spotjes wil, zal ik waarschijnlijk een trafo nodig hebben. Hoeveel sportjes kunnen er aangesloten worden op 1 trafo??
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #2
Die 50 cm overbrugging is geen probleem. Dit is stevig genoeg.
 

JohanW2300

  • #3
Oke, maar dan nog een vraag:

Ik plaats eerst rachels tegen het betonnen plafond. Geadviseerd worden rachels van 22x50.

Tegen de rachels komen stucplaten. Deze zijn 9,5 mm dik. Samen met de rachels zit ik dan op een dikte van iets meer dan 31 mm. Gipsplaatschroeven zijn echter minimaal 35 mm. Dan kan ik de schroeven er toch nooit goed indraaien??

Of zie ik iets verkeerd??
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Iets dikkere rachels gebruiken.
Komt u met 31 mm wel uit met de spots?
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #5
Zijn echt wel kleiner verkrijgbaar 19mm en 25mm bijvoorbeeld.
 

Franc1234

  • #6
Gipsschroeven met grove spoed gebruiken. 3.9x25 mm is de juiste maat.
Je kunt ze ook op band verkrijgen. Met een schroefautomaat kun je die schroefbanden verwerken, en gaat gemakkelijker dan met de hand 1 voor 1.

Overigens heeft u hier een situatie met kwaaitaalvloeren. Hier kunt u met slagpluggen 60mm uit de voeten. Let bij het boren erop dat u iets uit het midden van het vlakke deel boort. Kans is aanwezig dat u dan net op een aansluit naad zit, en de plug niet pakt.
 

JohanW2300

  • #7
Het eindresultaat. Muren en plafond gestuct, kozijnen geverfd.
Uiteindelijk toch dikkere balken (4,4 cm) gebruikt waar de stucplaten opgeschroefd zijn. De juiste spots gevonden met een inbouwdiepte van 6 cm. Ervoor gezorgd dat de spotjes onder de bogen (zie eerste foto) komen zodat er wat extra ruimte boven de spotjes was.

Ik ben tevreden. Op naar de volgende klus; een aanbouw van
4 x 6 meter.

Allen bedankt voor de reacties.

 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu