Gipsblokken vlak tegen wand lijmen.

Richard2022

  • #1
Ik wil het onderste deel (1m) van de achterwand van een douche 7cm naar voren brengen. Deze wand (dus in de douche zelf) is met gladde tegels bekleed.
Kan ik de gipsblokken (hydro) met tegellijm (Eurocol 690) direct tegen deze betegelde achterwand aan plakken?
Kan dat zonder af te steunen op de vloer? (Ik hoop dat dat kan want de vloer eronder is alleen maar 18mm multiplex. Liefst laat ik hem 1 cm erboven zweven.)
Of is het raadzaam om elk blok dan met een muuranker vast te zetten? (Zo'n blok weegt 18kg/st en ik plak er 4 tegen de muur.
Andere vraag:
De huidige douchewand is altijd waterdicht geweest. De gipsblokken zijn geschikt voor een vochtige ruimte. Zal het desondanks nog nodig zijn om kimband tussen de (4) binnenhoeken en (4) buitenhoeken te gebruiken?

20230806_110032.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Beter wel afsteunen op de vloer.

Kimband is nodig bij alle binnenhoeken. Bij een houten vloer moet zelfs de gehele vloer waterdicht gemaakt worden.
 

Richard2022

  • #3
Voor wie deze vraag ook heeft...
Ik heb inmiddels verschillende tegellijmen geprobeerd maar dat werkt niet omdat zowel de tegels als de hydro gipsblokken geen vocht opnemen en de lijm dus niet uithard.
Uiteindelijk is het toch goed gelukt met Soudral blokkenlijm. Dat is een PUR schuim die niet heftig expandeert maar wel goed hecht op gladde tegels en ook deze gipsblokken dus. Daar waar kieren zitten is de sterkte van het schuim groter dan gewoon bouwschuim.
De zwakste schakel is het gips zelf. Een testblokje die ik tegen de muur plakte brak op het gips zelf.
In mijn toepassing is echter een groot hechtoppervlak en geen andere belasting dan het eigen gewicht van de gipsblokken.
Kortom. Dit werkt.
Kimband ga ik toepassen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu