Verwarming met een warmtepomp

Hallo,
Onze woonunit van 5 delen bestaat praktisch uit twee delen. Drie delen vormen samen de woonkamer/ keuken en worden verwarmd door een 5kw airco.
De andere 2 delen waar de slaapkamers en badkamer zit hebben geen verwarming. Tot nu toe pakken we wanneer nodig even de elektrische olieradiator.

In de woonkamer hebben we geen last van schimmel en geen last van vocht, tot nu toe.
In de slaapkamers hebben we aan de koude kant wel last van schimmel en veel vocht. Vocht loopt van de ramen maar ook van de wanden. Ook het plafond is hier echt nat in één deel.

Bijkomend is het dak beperkt geventileerd met isolatie aan de binnenzijde.

Eigen gedacht was zonnepanelen op het dak en een olieradiator in het halletje tussen de slaapkamertjes die altijd aanstaat om zo een basistemperatuur van 15/16graden te realiseren.

Ander idee dat nu wordt ingebracht is alvast de geplande 12 kw warmtepomp aan te schaffen en deze aan te sluiten. Vervolgens ieder kamertje een radator.
voordeel:
  • De oude 22 radiatoren ( groot) uit de woning zouden hiervoor gebruikt kunnen worden.
  • De warmtepomp is natuurlijk erg energiezuinig, wat een voordeel is.
  • Voordeel is dat we nu nog gebruik kunnen maken van subsidie, welke over 2á 3 jaar mogelijk wegbezuinigd is.
nadeel:
  • overal weer radiatoren en leidingen (volgende bewoners hebben geen warmtepomp.
  • reeds aangeschafte boiler moet op MP.
Het tapwater van de badkamer kan dan ook verwarmt worden via de warmtepomp (300 l vat). En aanvullend wel zonnepanelen op een plek waar ze kunnen blijven liggen na de verbouwing. 1 fase aansluiting en na de verbouwing op de woning gewoon een extra onafhankelijke serie panelen.

Als dit werkt is het voordeel dat we altijd een aangename temperatuur hebben, en de woonunit goed onderhouden, namelijk geen schimmel en vochtproblemen. (mogelijk kan er een radiator in de woonkamer bijgeplaatst worden, er is twijfel of de airco het red als het echt koud wordt)

Dit klinkt wel rigoureus en is geld uitgeven aan de voorkant. Het voordeel van de subsidie vervalt deels omdat er extra installatiewerk betaald moet worden. (ik zal proberen zelf zoveel mogelijk te doen)

vraag:
De woonunit is beperkt geïsoleerd, het zijn sanwichpanelen van 5 cm. Is dat een probleem?
Zorgen de oude radiatoren niet voor een probleem, ik had altijd in min hoofd dat het laag temperatuurradiatoren moeten zijn.

Is de warmtepomp niet te sterk voor deze beperkte energievraag?

Gaat het vocht en schimmelprobleem oplossen als wij deze ruimte inderdaad tot 15 graden gaan verwarmen?

andere input is welkom.
dank
 
Laatst bewerkt:
met een wp die op hogere temperaturen kan draaien is dit prima te realiseren. (kijk naar modellen die op r290 draaien)
 
Ik lees nergens in uw beschrijving hoe de woonunit geventileerd wordt en hoe hoog de vochtigheidsgraad binnen is.
Nochtans zijn dat de voornaamste aandachtspunten bij condensatie en schimmelvorming in een woning.
Het condensatievocht is namelijk het onvermijdelijke leefvocht dat bij te weinig ventilatie zal condenseren op de koudste vlakken in de woning.
 
Er wordt geventileerd via ventilatierooster. De vochtigheidsgraad is altijd hoog. Dat varieert tussen de 62 (laag voor ons doen) en 75. Het zakt wat als de airco aanstaat. Maar onder de 60 gebeurd nooit.

De warmtepomp is de pomp die straks bij d woning geplaatst wordt, dus die keuze is al gemaakt.
 
Is de warmtepomp niet te sterk voor deze beperkte energievraag?
De eerste vraag is vooral: is deze warmtepomp ook geschikt voor hoge temperatuur verwarming? Als deze bedoeld is voor de nieuwe woning, verwacht ik dat daar juist met lage temperatuur verwarmd gaat worden.

Dan past deze warmtepomp nu niet in de tijdelijke woonruimte met radiatoren.


Je zou ook één of twee extra airco's kunnen installeren, en goed kijken naar actieve ventilatie, minimaal in de badkamer. Ventilatie door alleen de roosters is niet genoeg.

Afzuiging in de badkamer, toevoer via de verwarmde ruimtes en dat scheelt al veel voor de luchtkwaliteit in de badkamer en slaapkamers.

Voordeel van een airco is dat in veel gevallen er ook een ontvochtigingsstand op zit, naast koelen en verwarmen.

Nog een voordeel is dat je dan achteraf niet alsnog een verwarmingsbron moet installeren in de tijdelijke woonruimte als de warmtepomp doorgaat naar de nieuwe woning.
 
Ja, ik vroeg het of het niet laag temperatuur radiatoren moesten zijn. Maar dat hoefde niet. En wbt het vermogen, ik geloof iets met terugschakelen.
De nieuwe woning krijg inderdaad vloerverwarming.

De airco is lastig, omdat we het hebben over vier kamertjes met een halletje ertussen. Kan wel, maar dat wordt ook omslachtig.

De badkamer heeft ook een afzuiging met timer.

En inderdaad, onze airco ontvochtiger ook, maar dat doet geen wonderen.

Ik merk dat ik eigenlijk wel hoop dat het een goede oplossing kan zijn om alvast de warmtepomp te installeren.
 
Ik ben ondertussen wel verder gekomen.

Ik begrijp dat het wel mogelijk is om met de warmtepomp de woonunit te verwarmen en het tapwater te leveren. De beperkte isolatie zorg enkel voor meer energieverbruik. Ook de huidige radiatoren kunnen gebruikt worden, er moet een berekening gemaakt worden hoeveel vermogen ze opwekken.

Maar misschien kan HenkL14 meer toelichting geven waarom dit volgens hem niet kan?
Dan past deze warmtepomp nu niet in de tijdelijke woonruimte met radiatoren.

Zonnepanelen gaan de energiebehoefte niet dekken, want in de winter is er amper zon.

Als de kamers inderdaad verwarmd worden tot 15 graden, én er wordt geventileerd, dan zou het vochtprobleem opgelost moeten zijn. Omdat de wanden dan warm zijn slaat daar geen codens op neer.

Vragen die ik over houd zijn:
Wel of geen panelen? Staat ook een beetje los van de vraag rondom verwarming, als ze toch amper iets opleveren.

Het vochtporlbeem is het grootst in één kamer, die staat op de hoek. Bijde wanden van die hoek zijn aan de binnenkant nat. Ik denk omdat die meer regen en wind vangt. Zou ik aan de buitenkant piepschuim tegen de wand aan kunnen plakken. Zou dat verschil maken?

De belangrijkste vraag die ik heb is of het nu loont om de warmtepomp nu al aan te schaffen en al dat installatiewerk te realiseren. Of is het voordeliger met een boiler te werken en met elektrische kacheltjes? We zitten zomaar twee of drie jaar in de woonunit. Dat is best een lange tijd.

Een extra airco is ook lastig. Omdat het dus vier kamertjes zijn met een halletje ertussen. Help mij dit eens op een rijtje te zetten als je wilt.

dankje.
 
Gaat het vocht en schimmelprobleem oplossen als wij deze ruimte inderdaad tot 15 graden gaan verwarmen?
Het vochtporlbeem is het grootst in één kamer, die staat op de hoek. Bijde wanden van die hoek zijn aan de binnenkant nat. Ik denk omdat die meer regen en wind vangt. Zou ik aan de buitenkant piepschuim tegen de wand aan kunnen plakken. Zou dat verschil maken?
De badkamer heeft ook een afzuiging met timer.
Er wordt geventileerd via ventilatierooster. De vochtigheidsgraad is altijd hoog. Dat varieert tussen de 62 (laag voor ons doen) en 75. Het zakt wat als de airco aanstaat. Maar onder de 60 gebeurd nooit.
Ik heb een paar van uw verklaringen bijeengevoegd die het voor mij meer dan duidelijk maken dat uw vocht- en schimmelprobleem enkel maar te maken heeft met een zeer ondermaatse ventilatie.
Je spreekt van ventileren via een ventilatierooster maar dat ventileert op zichzelf niets als er niet tegelijk ook elders lucht wordt weggetrokken.
Er wordt lucht weggetrokken in de badkamer maar dat is telkens kortstondig (timer) en niet constant zoals het zou moeten.
Een constante rv tussen 62 en 75 is abnormaal, in een goed geventileerde woning zou dat deze dagen eerder tussen 40 en 50 moeten zijn. Uw waardes zijn een duidelijk bewijs van het feit dat er te weinig en wellicht het grootste deel van de tijd zelfs niets wordt geventileerd waardoor het onvermijdelijke leefvocht zich blijft ophopen ipv te worden afgevoerd.
Die constant te hoge vochtigheidsgraad maakt dat er condensatie zal optreden op de koudste plaatsen van de woning. Alle vochtigheid trekt naar daar.
Weet ook dat je bij een hoger vochtigheidsgraad harder moet stoken om hetzelfde comfortgevoel te hebben.
 
Dankjewel Charel.

Ik moet actief ventileren zeg je?
Nee dat is nu niet het geval. Iedere kamer heeft gewoon één ventilatierooster.

Dat doen we trouwens ook niet in de woonkamer. Daar hebben we geen schimmel. Vochtpercentage is meestal wel iets hoger dan 60%

Dus je zegt dat we een mechanische ventilatie moeten aanleggen? Misschien zon dakwaaiertje die door de wind ronddraait in het halletje?

Maar wat ik nog niet begrijp is hoe het vochtpercentage daalt als ik van buiten verse lucht aanzuig die zeker een hoog vochtpercentage heeft.

Denk je dat de temperatuur dan minder een probleem is?
 
Zoek eens op relatieve luchtvochtigheid vele topics vol over geschreven.

Tip, warme lucht kan veel meer vocht bevatten dan koude, als je koude lucht met een hoge luchtvochtigheid verwarmt krijg je dus een lagere relatieve luchtvochtigheid

Als je in het stookdeizoen te vochtige lucht hebt komt dat bijna zeker door een gebrek aan ventilatie. Niet alleen voor luchtvochtigheid belangrijk overigens ook erg ongezond!
 
Maar misschien kan HenkL14 meer toelichting geven waarom dit volgens hem niet kan?

Ik ben er met mijn reactie vanuit gegaan dat de nieuwe woning (waar die warmtepomp voor bedoeld is) met lage temperatuur verwarming gemaakt zal gaan worden.

Dan is het voor mij onlogisch dat die zelfde warmtepomp nu al ingezet kan worden voor een minder geisoleerde (tijdelijke) woonruimte waar hoge temperatuur radiatoren wenselijker zijn.

Maar als een leverancier/verkooppunt/installateur over dat apparaat zegt dat het wel kan, is het dus wel gewoon mogelijk en is mijn mening niet meer van belang in dit geval.
 
als de wp geschikt is om tapwater te draaien dan zal deze zeker de 55 graden kunnen halen, r290 machines zullen zeker de 70 graden halen.
Als u de wp aansluit dmv een buffervat zodat deze zn vermogen kwijt kan en de installatie voedt vanuit de buffer met een eigen pomp en de wp aanstuurt oo buffer temperatuur kan dit prima werken
 
Wie kan mij het beste adviseren over het totaalplaatje?
Is dat de installateur? Of meer een bouwkundige? Moet een installateur op de hoogte zijn van vochthuishouding?

Want ik hoor altijd maar stukjes van mensen en moet dan zelf de puzzel compleet maken :D
 
Het feit dat je in de woonkamer geen condensatie en schimmel hebt is omdat condensatie zich altijd afzet op de koudste plaats in de woning en dat is dus niet in de woonkamer.
Zo'n dakwaaiertje is beter dan niets maar werkt niet constant en bij windstille dagen zal dat amper helpen.
Uw vraag over het veranderde vochtpercentage van binnengetrokken lucht: zie reactie @Job_04
 
Je maakt het veel te ingewikkeld voor deze tijdelijke huisvesting. Je tijd, energie en geld kun je beter in je bouwproject steken. Wat betreft de units moet je accepteren dat het niet optimaal is, en dat betekent wellicht ook wat vocht etc.

Weet niet of je ook nog gas hebt, anders gasketeltje erin en klaar.
 
De beste optie is veel meer gaan ventileren.

Andere optie is om een simpele ontvochtiger erbij te plaatsen, maar dan zul je alsnog moeten verwarmen. Kouder dan 15-16 graden moet je het eigenlijk niet hebben in de totale unit.


Je maakt het veel te ingewikkeld voor deze tijdelijke huisvesting. Je tijd, energie en geld kun je beter in je bouwproject steken.

Hier kan ik het alleen maar mee eens zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Mn22
Het wordt een extra airco in de koudste slaapkamer. overdag gewoon de deuren van de kamertjes op en en dan wordt dit hele stuk verwarmd!
ventilatie gaan we ook naar kijken. eventueel een ontvochtiger.
 
Die ontvochtiger in een leefruimte zou ik vergeten, als de luchtvochtigheid te hoog is ventileer je te weinig, en een ontvochtiger haalt geen schadelijke gassen zoals co2 uit de lucht. Doe het gewoon zoals het hoort, met voldoende ventilatie en verwarming.

En dat je met een airco in 1 kamer andere kamers gaat verwarmen kun je ook vergeten, je krijgt misschien de temperatuur 1 a 2 graden omhoog meer niet.

Ik heb hier een keer recht tegenover een airco een ventilator in de muur geplaatst met het idee de kamer ernaast mee te verwarmen. Zelfs met de hele dag de airco en de ventilator aan krijg ik het in de kamer ernaast hooguit 1-2 graden warmer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan