1 pijpsysteem verwarming h.o.h. 35 mm met slechts een aansluiting op radiator

Goedemorgen,
In ons appartement willen we de radiatoren uit 1981 vervangen. Op het één pijpsysteem stadsverwarming zijn 3 radiatoren aangesloten in de woonkamer. We willen de kleinste laten vervallen en in totaliteit meer vermogen plaatsen. De vervallen radiator wordt doorgelust omdat het een 1 pijpsysteem is.
De h.o.h. afstand van de aan- en afvoer uit de vloer is echter 35 mm i.p.v. 50 wat gangbaar is.
Bij de bestaande verwarming is er slechts één aansluiting op de radiator. Op het onderblok is niet aangegeven de stromingsrichting van aanvoer en afvoer maar bij openzetten van de stadsverwarming blijkt dat de aanvoer niet aan de zijde van de thermostaat aansluiting zit.
Of de bestaande 100% afsluitbaar zijn weet ik niet en aan de vorige bewoner kan ik het niet voorleggen.

We willen het nu vervangen door plaatradiatoren met een aansluiting aan de bovenzijde (toevoer) en onderzijde (afvoer). Ik heb gelezen dat we vanwege het 1 pijpsysteem 50% afsluitbaar moeten hebben.
Is bijgaande een goede oplossing of gaat de aanvoer dan niet direct retour naar de afvoer en is dan de capaciteit van de radiator onvoldoende ?
Ik heb begrepen dat bij de oude aansluiting als de thermostaat 100% wordt dichtgezet dan direct alles retour gaat maar bij 50% standaard retour krijg ik dan wel voldoende warmte in mijn radiatoren als ik deze vervang door minimaal dezelfde capaciteit ?
radiator aansluiting met radiator.jpg
de ONDERBLOK 1 PIJPSYSTEEM ARTIKEL NR. 438522B.jpg onderblok eenpijpsysteem h.o.h. 35 mm links warm aanvoer en rechts afvoer.jpg
 
Laatst bewerkt:
Hem je een eigen aansluiting op stadsverwarming (die je zelf af kunt sluiten)? Of heeft het flat blokverwarming? In dat laatste geval is overleg met (en toestemming van) een deskundige van de VVE nodig!
Wordt/werd de bewuste radiator wel warm? Waarschijnlijk is die ondeskundig en verkeerd aangesloten, de grote moer aan de linkerkant, op de fabrieks-foto rechts, is waarschijnlijk als retour bedoeld.
De 50% onderblokken zijn juist bedoeld voor éénpijps systemen. Doe je een radiator dicht dan blijft er stroming over de kring, zodat de andere radiatoren ook nog warm worden.
Of dit bij stadsverwarming een goed idee is betwijfel ik, met alle radiatorkranen dicht zal dan heet water terugkomen. Stadsverwarming wil niet te heet water retour het net in. De bedoeling van stadsverwarming is immers om een fossiele fabriek te koelen, niet om heet water rond te pompen.
 
We kunnen van de stadsverwarming per appartement de aanvoer en/of afvoer stilzetten zonder dat dit ten koste gaat van andere appartementen. In ons appartement 3 lussen waarvan een lus in de woonkamer en die willen we voorzien van nieuwe radiatoren. De radiatoren werden wel warm. 50% begrijp ik. Gaat dus niet ten koste van aanvoer in de radiator en wordt dan wel warm.
Volgens plaatje leverancier kan het wel zoals ik het begrijp
 

Gerelateerde klussen

Reacties
0
Weergaven
148
Reacties
10
Weergaven
1K
Verwarming inclusief leidingwerk
goteseanu
Reacties
7
Weergaven
9K
Reacties
4
Weergaven
99
Verwarming inclusief leidingwerk
Sniffertje
Reacties
21
Weergaven
437
Verwarming inclusief leidingwerk
Auto-Geen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu