Verven en behang verwijderen

-Margriet-

  • #1
Ik ben toe aan een nieuwe slaapkamer... heb dus mooie kleuren uitgezocht. Maar: in welke volgorde ga ik nu wat schilderen?


Verfvolgorde
:

Ik heb:
- Licht plafond
- Iets donkerder muren (lange kanten)
- Er donkere muren (korte kanten)
- En met die zelfde donkere kleur moet ik ook de deklatten doen bij de kozijnen (lange kant) = lak verf. En de verwarming (ook lange kant).


Behang verwijderen
Dan is er één muur die blijkbaar uit gipsplaten bestaat... Het betreft een binnenmuur, en erachter zit de badkamer (en die lijkt toch ook nog een eigen muur te hebben). Ik vraag me af waarom er een gipsplaten muur is geplaatst? Kan ik die verwijderen? Ik heb er nl. een gat in gemaakt, met het verwijderen van het behang en het verwijderen van een foeilelijk / gevaarlijk haakje (blijkbaar met zo'n rare plug, dat ik hem dus dwars door de plaat heen trok). Een gat door en door dus van ong. 3 cm. Daarnaast dus - door het nat afweken van het behang, trok ik op verschillende plekken ook de bovenlaag van de gipsplaat mee (zie onder en boven van het gat) zie de foto. Ik krijg het behang er hier bijna niet vanaf zonder schade ... hoe kan ik dit het beste doen?

Hoe herstel ik dit straks het beste? Of kan ik beter gaan voor het wegbreken van de gipsmuur? Ik wilde de muur uiteindelijk verven. (middelste kleur)

 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Wat een toestand. De gipsplaten kunt u het beste verwijderen en vervangen voor gipswandplaten. Deze zijn 12.5 mm dik en een stuk steviger dan de 9.5 platen die alleen voor plafonds geschikt zijn. Repareren heeft eigenlijk geen zin als het oppervlak van de platen over een groot deel beschadigd is.

U kunt ook deze 12.5 mm platen over de bestaande aanbrengen, maar dan moet u wel het rachelwerk kunnen bepalen om ze goed vast te kunnen schroeven en dubbele naden te vermijden.

U kunt deze topassen als de maximale plafondhoogte 2.60 mtr. is.
De palten kunnen worden gesausd of eerst worden gestukt en daarna gesausd.


De kleurstelling is normaliter: plafond het lichtst, wanden waar geen direct licht op valt lichter dan de wanden waar wel direct licht op valt.

In kleine vertrekken maken lichte kleuren de ruimte groter. Een wit plafond maakt hoger, een donker plafond drukt ahw het plafond naar beneden.
 

-Margriet-

  • #3
Hoi,

Dank je wel alvast voor het antwoord... M.b.t. de gipsplaten, ik vind het nogal rigoureus om een compleet nieuwe wand te plaatsen, voor een stuk wat nu kapot is (gat niet groter dan 3 cm, en de afgetrokken bovenlaag kan ik beiden wel opvullen met "grote gatenvuller" en daarna glad plamuren .... denk ik? - tenminste, dat bedacht ik mij vanmorgen...

Het is mij meer te doen, waaróm deze extra muur er zit... dat is mij nl. niet duidelijk... (kan er een reden voor zijn? De andere badkamermuren (grenst aan kleine slaapkamer en overloop) hebben het nl. niet.

m.b.t. de verf: ik weet waar ik wat wil hebben ;) maar het ging mij erom is er nog een handige volgorde: eerst het plafond, dat lijkt me logisch.
Daarna eerst de lichte muren, dan donkere muren? Eerst de lakverf (kozijnen), dan de waterbasisverf, of ... enz. ??


Dank jullie wel alvast! :D
 

Tiho

  • #4
Mogelijk dat er leidingen langs deze muur lopen die zo uit het zicht zijn gewerkt.


Hoeveel ruimte is er tot de muur en kun je niets zien door dat gat met een lamp?
 

-Margriet-

  • #5
Ik heb geconstateerd dat er inderdaad leidingen lopen...

Maar: Als ik de muur niet giga-nat kan maken om het behang los te weken, hoe ga ik het dan aanpakken??

Ik week het behang normaliter af met warm water met een beetje zeep.

Normaal werkt dat prima, maar ja... níet op die muren dus :(
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Nee, niet op gipskarton en dat is geen steenachtige ondergrond dus geen muur. Steenachtige ondergronden zoals de overige wanden kunt u het beste afstomen of ( langer werk) met behangafweker behandelen.

De ervaring leert dat het repareren van dergelijke beschadiging zoals op de foto niet onzichtbaar weggewerkt kunnen worden en het verwijderen van behang van gipsplaten gewoon geen doen is zonder de papierlaag mee te trekken.

Vandaar mijn advies de wand kompleet te vervangen.

De volgorde: werk altijd van boven naar beneden dus eerst het plafond dan de wanden en als laatste de vloer.
 

Tiho

  • #7
En voor behangen of verven eerst voorstrijken al dan niet met onverdunde verf.
 

-Margriet-

  • #8
En in mijn beleving kan ik - na het plafond - het beste eerst de deklatten van de kozijnen lakken? immers dit is geen "waterverf"... als dat droog is, en ik mors met de muren schilderen, dan is het goed afneembaar. Andersom niet...

Ok... op naar de behang-afweek voor de laatste muren!
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
Als u de lijsten langs de muur afpakt en eerst schildert dan heeft u geen vette randen op de muur waar de waterverf niet goed op hecht.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu