Vervangen rot kozijn

Erik_w107

  • #1
Door het mooie weer aangemoedigd ben ik begonnen met het herstellen van een stuk buiten-kozijn van mijn erkertje. Zie hiervoor de foto.





Jullie zullen het met me eens zijn dat vervangen de enige goede oplossing is. Voordat ik het deel geheel los neem zou ik willen weten of ik in een bouwmarkt gewoon een stuk kozijn (heet dit deel wel zo?) met gelijk profiel kan kopen, en dit in de plaats die vrij komt als ik het rotte stuk hout weg neem kan lijmen.

Kan ik überhaupt wel het deel weghalen of komt dan m'n raam naar beneden zetten?

Het gat onder de staander is ca 3 cm diep, maar dan gaat het over in redelijk hout. Hier heb ik het rotte hout al weggestoken en behandeld met antirottingsmiddel, en wil dit met een passend stuk hout opvullen en met polyesterplamuur verder afwerken.

Of adviseren jullie me om ook dit deel, dus helemaal vanaf de muur tot tot de hoek te vervangen? Maar ja, rust daar de staander niet op?

Graag jullie gewaardeerde advies.

Erik
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Vaak wordt een gedeelte van de staander verwijderd, ongeveer 50 cm is genoeg, hier wordt dan een nieuw stuk in gezet.
Met de staander gebeurt niets, die blijft wel staan, er zitten kozijnankers in.
 

Fiesiekus

  • #3
Met een bouwstempel (te huur) onder het erkerdak wordt die verticale stijl wel opgevangen. Dan kan je het hele horizontale deel wel vervangen inclusief het eventueel te vervangen deel van die verticale stijl. Kozijnankers?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ja, kozijnankers, die worden in het hout gedraaid en ingemetseld in de muur.
 

Erik_w107

  • #5
Bedankt voor jullie meedenken.

Alhoewel het op de foto niet zo lijkt is de staander echt in orde. Deze is ooit al vervangen. Het gaat echt om alleen het horizontale deel. Door de jaren heen heeft het kozijn deel water opgenomen van het zand/plantenbak dat er naast ligt. Dit is ook de reden dat het kozijndeel aan de buitenzijde slechter is dan aan de kant van het glas.

Dit horizontale deel kan ik met wat kracht heen en weer bewegen, maar ik ben bang als ik dit er uit trek/breek, de constructie te veel verzwak. Ik weet niet of het raam er op draagt. Overigens zit onder dit horizontale balkje een gemetseld muurtje.

Kan ik bij een bouwmarkt een vergelijkbaar stuk hout/kozijn kopen dat ik er voor in de plaats kan zetten, of is het niet zo eenvoudig?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
De ruit moet er uit, de sponning zit aan de binnenkant dus aan de verkeerde kant om het onderste stuk er uit te halen. De constructie verzwakt er niet door, u kunt er van uit gaan dat de staanders goed vast zitten.

Bij een timmerwerkplaats of een houthandel kunnen ze het stuk zo namaken, bij een bouwmarkt zal dat waarschijnlijk niet lukken.
 

Erik_w107

  • #7
Heren bedankt voor de reacties.

Wat is dit toch een mooi forum! Keep up the good work!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu