Houtrot vervangen onder kozijn uitbouw

Wouter76

  • #1
Ik ontdekte houtrot in een latje onder een van de kozijnen van de uitbouw aan mijn nieuwe huis. Het latje zit tussen een folie op de fundering tegen optrekkend vocht en een bitumen-achtig materiaal (met metalen strips erin). Zie foto's. De oorzaak was een montagefout in de hemelwaterafvoer. Die heb ik verholpen, en nu wil ik graag het rotte hout vervangen.

Probleem is alleen dat de kozijnen volgens mij steunen op dat rotte latje, en dat het strak ingeklemd zit tussen een folie die op de fundering ligt tegen optrekkend vocht en een flap van een soort bitumen-achtig materiaal (met metalen strips erin). Ik ben bang dat ik die folie(s) beschadig als ik er met wat geweld een nieuw latje tussenram. Als alternatief voor een nieuw latje denk ik aan opvullen met plamuur, maar ik weet niet of plamuur het gewicht van het kozijn wel kan dragen.

Hoe zouden jullie dit aanpakken?

binnen.JPG buiten 1.JPG buiten 2.JPG
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik zie op de foto niet wat er rot is. Een lat onder een kozijn hoort van hardhout te zijn. Is dat het ook?

Ik zou het gewoon laten zitten zolang er geen probleem is.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Zo te zien is het een stelstrook/ stelkozijn van multiplex. Dat kan hardhout zijn, of bijvoorbeeld grenen multiplex.
 

Wouter76

  • #4
Het is multiplex, 12 mm.
Het kozijn zelf is goed, het rotte latje zit onder het kozijn. Op de foto is het het donkere/zwarte onder het witte van het kozijn, en boven de tegels. Er zat eerst een plint voor die ik heb weggehaald.

Als ik het laat zitten, kan de rot dan niet doorgaan wat op termijn een probleem gaat geven? Het is wel droog nu, maar er is in de buurt van de hoek waar de lekkage zat niet veel meer van het hout over.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik zie op de foto alleen vast glas. Daar is geen enkel risico. Zit dit ook onder een deur/schuifpui?
 

Wouter76

  • #6
Nee, de deur zit twee kozijnen verderop, en daar is geen rot. Houtrot zit voor zover ik kan zien alleen in grofweg de eerste meter vanuit de hoek waar de hemelwaterafvoer zit.

Waarom is er geen risico bij vast glas?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Bij een deur sta je nog al eens op de onderdorpel. Als daar een rotte balk onder zit, heb je kans dat de onderdorpel naar beneden zakt. Bij vast raam heb je dat niet. Die zal dus niet gaan zakken, en daarmee is er nauwelijks risico als het blijft zitten.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
je kan het ook in stukken van bijvoorbeeld een halve meter vervangen dan blijft je kozijn gesteund
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Zou het een oplossing zijn om dit eronder aan te brengen. Watervast het isoleert en het zijn korte stukken.
 

Wouter76

  • #10
Boertje125, ik denk dat ik dat ga proberen inderdaad. Hoop dat ik de folie niet beschadig bij het erin tikken van nieuw hout.
Wgb, dat foamglas lijkt me ideaal spul (want kan niet rotten, betere isolatie en kan de kozijnen dragen), maar ik heb maar spleetje van 12 mm te vullen en ik zie nergens op die website plaatmateriaal van 12 mm. Is dat materiaal te bewerken? Dan zou ik eventueel nog een dikkere plaat kunnen nemen en er een strip van afzagen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Dat materiaal is goed te zagen. Foamglas heeft ook grotere platen daar zou je stroken van kunnen zagen Van dit materiaal hebben ze ook andere platen. Of strookjes van 12 mm dik heel blijven zou ik niet weten. Zoek is contact met een groot dakdekkersbedrijf en vraag of ze nog wat over hebben van dit materiaal.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
De balk eronder is om het kozijn te steunen. In kleine delen vervangen zonder extra beugels eronder is meestal niet verstandig. Dus eerst kijken waar de houten balk op afdraagt. Zo zien bijvoorbeeld de beugels/ondersteuning eruit:

vh.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu