Binnenkozijnen rot - stukje vervangen

Thomas-30

  • #1
De 2 onderkanten van dit binnenkozijn (toilet) zijn verrot, doordat ze in op de vochtige (gemetselde) fundering zijn geplaatst (jaren 30 huis). Zie de foto.

Ik zat er aan te denken het volgende te doen:
- Stempels plaatsen onder kozijn (er boven zitten alleen oude kalkzandstenen, dus volgens mij is het een beetje dragend)
- Horizontaal doorzagen kozijn (ca 15 cm boven vloer)
- Schoonmaken stukje fundering recht onder kozijn, indien nodig herstellen met een beetje beton/cement
- Terugplaatsen nieuwe stukken kozijn

Mijn vraag: zie ik nog iets over het hoofd? Moet er misschien wat plastic tussen fundering en balken, of moet ik de boel met wat menie insmeren? Ik wil het graag goed en definitief oplossen.

 

Millew

  • #2
Als je het definitief wil oplossen, kan je beter een stukje kozijn van natuursteen of composietsteen er in lijmen i.p.v. hout.

Als je toch hout gebruikt, zaag het oude deel dan schuin af. Dan krijg je een betere verbinding. Deze verbinding lijmen met PU-bruisllijm.
Al het hout tegen metselwerk en vloer minstens 2x schilderen met houtmenie.

Een vochtremmende laag kan, maar dan moet je het wel op het hout vastlijmen anders trekt er toch nog vocht tussen de kier, omdat het zo laag bij de vloer zit.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Je hebt hier een plintneut. Je kan dit deel vervangen door een echte neut, zoals Millew aangeeft. Deze neut kan je ook zelf maken van gietmortel.

Ik heb laatst twee onderdorpels gemaakt, waarvan 1 met eenvoudige neuten. Ik wil daar nog een bouwbeschrijving voor maken, de foto's heb ik al.
 

Thomas-30

  • #4
Super mannen, bedankt voor het advies.

Ik hoorde van een collega dat je de neut ook nog zelf kan 'gieten' met een hars. Misschien dat ik daar voor ga (i.v.m. kosten, en de overschilderbaarheid).

Nogmaals bedankt!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu