Rot kozijn vervangen voor glasblokken

Rabes

  • #1
Beste klussers en bouwmannen,

Allereerst ik ben een nieuwkomer op dit form en wilde graag gebruik maken van jullie kennis. Ik heb het volgende probleem. In onze bijkeuken zitten momenteel twee ramen. Deze ramen zijn 85 bij 70. Helaas zijn de kozijnen van beide ramen verrot en dienen deze vernieuwd te worden. Omdat het om het huis van mn moeder gaat wil ik de kozijnen eruit slopen en het gat opvullen met glasblokken zodat er geen onderhoud meer aan is. Nu ben ik dus het volgende van plan: kozijn op 4punten doorzagen met reciprozaag en eruit halen met koevoet. Vervolgens de vensterbank aan buitenkant eraf tikken en de loodslab verwijderen. Daarna checken Of alles waterpas is en dan beginnen met opbouwen. Voor de opbouw plaats ik 1x een RvS u-profiel op het horizontale deel. Deze boor ik vast en kit ik af. Hier komen de glasblokken in te liggen waarvan de eerste rij vast gekit wordt op het profiel (heb ik wel een profiel nodig of is het sterker om kaal op de bakstenen de blokken te metselen??). Vervolgens zal ik voor de sterkte de rijen verticaal voorzien van bewapening en zodoende de overige glasblokken opmetselen. Tijdens opmetselen maak ik natuurlijk gebruik van de speciale afstandskruisjes voor een ideale voeg. Daarna cement laten drogen en afvroegen. Zo een heel verhaal maaaarrr is dit de juiste manier of hebben jullie nog tips...

Alvast ontzettend bedankt. Robin
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #2
De glazen blokken worden met specie of lijm verwerkt.
Kruisjes gebruik je voor tegels
metalen profielen heb je niet nodig, maar het kan een accent zijn wat er mooi uit ziet
 

Ralph

  • #3
De kans dat het met hele blokken past is nihil. Hoe ga je dat op willen lossen dan?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Waldy schreef:
Kruisjes gebruik je voor tegels
Er zijn ook voor glasblokken speciale kruisjes verkrijgbaar. :wink:
Werkt ook een stuk makkelijker en sneller.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #5
Weer wat geleerd dus.
Eens aan denken als ik ze weer moet plaatsen
 

Ralph

  • #6
Kruisjes zal in dit geval niet hard helpen, immers word er een gat dicht gemetseld en zal je moeten marchanderen met de voegen.

Wat de meest gemaakte fout is, is dat er verkeerde specie word gebruikt.

Voor dit werk moet je scherp zand hebben van 0/8 mm, dan tik je zo'n glasbouw wand gemakkelijk steiger hoog.

Murfor is voor dit kleine wandje niet nodig.
 

Rabes

  • #7
Ik heb uitgerekend dat ik horizontaal 4blokken kwijt kan. Het gat wat dan overblijft ga ik opvullen. Ik zal dan halve stenen en hele stenen gebruiken welke ik iets afkort. Doordat de stenen rondom het kozijn nu in verband zijn gemetseld wil ik de 1/2steentje los bikken en deze vervangen voor de hele (afgekorte) stenen. En de last erboven were 1/2stenen en zo door. Horizontaal kan ik ddie blokken kwijt en houdt dan +- 13cm over. Steen is 5hoog dus 2x met voeg ophogen en hopen dat ik uit Kom :). Ga het nog even droog uittesten voordat ik begin. Ralp bedankt voor de tip van het zand!
 

Rabes

  • #8
Soms zegt een foto meer
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu