Vervangen Kozijn Werkwijze

Pharmen

  • #1
Dag Klussers,

Ik heb een jaren 70 woning en wil een kozijn gaan vervangen met een draaikiepgedeelte en een deel vast glas. Dit kozijn wordt van hout. Nu wil ik dit op de volgende wijze gaan doen.

- Meten van muur tot muur op meerdere plekken. De kleinste afstand pakken en daar 1cm van af halen voor de benodigde speling. Deze wordt later opgevangen door compriband.
- Stutten van de stenen boven het kozijn. Ben bang dat dit naar beneden gaat komen. Als mijn zaag klem komt te zitten als ik de stijl doorzaag dan weet ik genoeg.
- Kozijn er uit halen.
- Ik wil geen gebruik maken van een stelkozijn maar van spouwlatten.
- Spouwlatten plaatsen als deze er niet zitten en deze afpurren.
- De spouwlatten wil ik gelijk hebben met de muren zodat ik het kozijn kan plaatsen. Anders sla ik de spouwlat verder de spouw in.
- Afzagen spijkers e.d. met slijptol.
- Kozijn met compriband erin.
- Kozijn vastschroeven aan de spouwlatten.
- Compriband nog afkitten aan de buitenkant. Dus tussen muur en kozijn. En hopen dat de kier niet te groot is. Anders er nog een afwerklat overheen. Maar liever niet natuurlijk.

Nu heb ik de volgende vragen.

Welke schroeven moet ik gebruiken (soort schroef en materiaal) en moet ik die dan zomaar door het kozijn boren? En waar moet ik dan precies boren. Welke afstand?
Moet er nog folie op onderste spouwlat? Zijn er nog andere waterkeringen die ik moet aanbrengen. Ik zie nu uberhaupt nergens lood of iets dergelijks zitten.
Ik ben bang dat de buitenste raamdorpel wellicht verder doorloopt onder het kozijn. Dus klopt mijn meetmethode wel? Niet dat ik later nog een stuk uit het kozijn moet vreezen zodat de raamdorpel in een gleuf van het kozijn kan vallen.
Ik zie geen latei. Dus blijkbaar niet nodig?
Welke sponning-->geen sponning/kalksponning. Zat zelf te denken aan een kalksponning.
Ik weet niet of er tips gegeven mogen worden waar ik het beste het houten kozijn kan bestellen, misschien mag dit met een PM.
Heeft triple glas nog zin (geluid en isolatie). Welk soort triple glas moet ik dan nemen. En wordt dit niet te zwaar voor het draaigedeelte.
Hoe kom ik er achter hoe breed onze spouw is.
Klopt het als je het kozijn plaatst dat deze niet over de binnenmuur heen komt. M.a.w. aan de binnenkant kun je nog in de spouw kijken en dit moet je later afwerken met een afwerklat.
Zie ik iets over het hoofd.

Alvast bedankt voor al jullie reacties. Doel voor mij is om een beetje een beeld te hebben zodat ik niet voor onverwachtse verassingen komt te staan. Dus een gedegen voorbereiding alvorens te starten.

20230324_125239.jpg
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Mijn timmerman heeft de nieuwe kozijnen inderdaad gewoon door de stijlen aan de spouwlat vastgeschroefd. Dit deed hij op de plek in de sponning waar het glas kwam (dan zie je de schroefkop niet) of bij het openslaande deel in een verdiept deel van de sponning. Netjes de schroefkop verzinken en naderhand een tipje verf geven bij het aflakken en je ziet er niks meer van. Het waren gewoon lange verzinkte schroeven met platverzonken torx kop. Wel deeldraad, dat stelt makkelijker.

Vergeet het lood niet onder de onderdorpel (er van uitgaande dat het lood boven het kozijn hergebruikt wordt aangezien dit in het binnenblad vast zit). Met een strookje watervast verlijmd multiplex schroef je het vast onder de onderdorpel.

Ik meen mij te herinneren dat het kozijn niet op de dorpelsteentjes hoort te rusten. Die horen er net iets vrij onder te zitten.

Ik had helaas geen (ook) geen rollaag boven het kozijn. Bij 4 van de 5 kozijnen kwamen de stenen boven het kozijn los (deels al los voor het slopen en deels kwamen ze los tijdens het slopen). Kwestie van na het kozijn plaatsen een houten “constructie” maken die de stenen ondersteund en de stenen terug metselen.

Je kunt als je dezelfde stijldikte neemt niet in de spouw kijken van binnen uit. Dit zou ook niet kunnen, aangezien je het nieuwe kozijn immers vast zet aan de spouwlatten die in de spouw zitten. Zou je kozijn niet voorbij de spouw steken, dan kan je ook niet in de spouwlatten schroeven. Daarnaast is je nieuwe kozijn minimaal net zo dik als de huidige oude. Hij komt dus ook net zo ver naar binnen.

Je kunt eenvoudig opmeten hoe dik je buitenmuur is. Trek er 2 x 1 baksteendikte af en je houdt de spouw over.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Pharmen

Pharmen

  • #3
Bedankt voor je reactie. En bedankt voor de tip met de onderdorpel. Daar had ik niet aan gedacht. In de filmpjes die ik bekeken heb ik dit ook niet gezien.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Compriband pas je toe bij stelkozijnen, niet bij gebruik van spouwlatten. Maar ik zie niet hoe je zonder stelkozijn een kozijn in kunt trekken. Bestel gewoon een kozijn met renovatiesponning, daar maak je het jezelf een stuk makkelijker mee. En uiteraard kun je een stelkozijn op de (oude) spouwlat vastzetten.
 

Pharmen

  • #5
Op de door mij beschreven wijze is het toen die tijd ook bij mijn huis gedaan. Het kiertje tussen kozijn en muur is toen dicht gemetseld. Dus het kan wel. Met een stelkozijn lijkt mij meer rekenwerk maar ook meer werk.
 

Pharmen

  • #6
Ik ga er toch over denken. Bedankt voor je reactie.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
Bij mij is er ook geen stelkozijn gebruikt. De kozijnen waren zo strak ingemeten dat ze hooguit 2 mm ruimte hebben aan de zijkanten.
 
  • Like
Waarderingen: Pharmen

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
En dus geen ruimte voor een compriband.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu