Vloer verstevigen voor wasmachine

cvandijk

 • #1
Ik ga de vloer verstevigen waar de wasmachine staat. Dit omdat de hele vloer trilt als de wasmachine gaat centrifugeren, wat erg vervelend is omdat ik mijn computer op zolder heb staan, en vanwege corona werk ik nu de hele week thuis.

Het is een huis uit 1938, de vloer is van hout. Op de houten balken (geen idee nog hoeveel cm die uit elkaar liggen) liggen vloerdelen, hierop weer een ondervloer en daarop laminaat. En daarop staat de wasmachine. Niet ideaal dus.

Ik had zelf het volgende bedacht, na wat rondkijken op internet. Ik lijm 2 hardhouten platen multiplex van 18mm aan elkaar, dan heb je een plaat van 36mm dik.
Deze plaat wil ik vastschroeven aan de vloerbalken.

Dus dan krijg je het volgende:
vloer gelijk op balken.png


Maar nu kwam ik dit topic tegen: https://www.klusidee.nl/Forum/topic/versteviging-houten-vloer-tbv-wasmachine.4097/
Hier wordt aangeraden om eerst dwarsbalken te monteren, en daarop de plaat. Is dit verstandiger om te doen?

En ik wil eigenlijk de plaat zo breed maken dat zowel de wasmachine als de droger erop kan staan, dat vind ik mooier om te zien, dan staan ze even hoog. Of is dit onverstandig omdat er dan een groter oppervlakte is?

En de laatste vraag, de vloerdelen haal ik weg waar de plaat moet komen, maar hoe zorg ik ervoor dat de vloerdelen vast komen te zitten daar waar de plaat vast zit? Want ik neem aan dat de plaat (of dwarsbalken) helemaal op de balken komen, dus dan zweven de vloerdelen:
vloer zwevende vloerdelen.png


Ik ga de 17e starten met de klus, hopelijk gaat het allemaal goed. Ik zal wel foto's van het proces maken, altijd leuk om te zien.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #2
Even een hele andere vraag: staat de wasmachine wel goed gesteld? Deze moet in alle richtingen perfect waterpas staan om trillen te voorkomen. Ook zijn er bij de bouwmarkt rubberen doppen te koop die je onder de 4 stelvoetjes plaatst. Die vangen ook trillingen op.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #3
@Wgb heeft dit eerder gedaan als ik het me goed herinner?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #4
Wgb heeft zelfs ergens een video staan (of was dat weer iemand anders?)

Breder is beter, dan pak je meer vloerbalken mee.
Eerst balken en dan een 18mm plaat kan,
maar niet nodig als je plaat dikker wordt dan is dat een soort van één grote brede balk.
 

Lampje45

 • #5
Je zult je naad halverwege de balk moeten maken, want anders gaat de rest van de vloer zweven. Beide materialen moeten wel vol gedragen worden.
Laat de vloerdelen maar lekker zitten en schroef ze dood met veel schroeven, zodat de vloer ook bijdraagt aan de stijfheid van de constructie
 

cvandijk

 • #7
Dank jullie wel voor de tips. Topic met het filmpje had ik nog niet gevonden.

Ik ga vandaag of morgen eerst even het laminaat weghalen, dan kan ik zien hoe de vloerdelen erbij liggen. Wellicht zijn er enkele niet meer goed en kan ik beter nieuwe plaatsen waarop ik dan weer de plaat ga monteren. Ik ben ook benieuwd wat het verschil gaat zijn zonder laminaat.

De vloerdelen moet ik toch weghalen, want onder de wasmachine is de badkamer en daar zit momenteel geen ventilator, dus het is daar vaak vrij vochtig. Ik ga in het plafond een ventilator monteren en dan moet ik wel een slang kunnen aansluiten, dus dat ik bezig moet de de vloer komt dan mooi uit, twee vliegen in een klap.
 

cvandijk

 • #8
Ik heb de vloer bekeken, en het is toch wel krakkemikkig allemaal:
IMG_20210509_152445.png

De vloerdelen zitten praktisch allemaal los, als ik hier op een vloerdeel druk is het goed te zien, er zit ruimte tussen de kop van de spijker en het hout:
IMG_20210509_152452.png

En sommige planken hebben scheuren:
IMG_20210509_152635.png

Kortom, eigenlijk is er geen vloerdeel wat helemaal vast zit. Vraag me af hoe het met de rest van de vloer is, maar hopelijk valt dat mee want op dit deel stond dus de wasmachine op laminaat.

Het beste is denk ik nieuwe vloerdelen, en dan goed vastschroeven. Wat voor lengte schroeven kan ik dan het beste gebruiken? Iets van 10cm? En dan 2 schroeven naast elkaar, net als er nu 2 spijkers zijn?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #9
Als je de machine op een of twee lagen multiplex gaat zetten trek je met het monteren van die lagen tot een stevige stijve laag.
Doe van die 10 cm maar de helft voor planken rond 20dik.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #10
Planken voorboren voorkomt splijten, zeker nabij de kopse kant, dan meteen de kop verzinken.
Schroeven 5x50 met deeldraad, dan trekken ze beter aan.
Planken zijn gekrompen, dat is een normaal beeld.
 

cvandijk

 • #11
Zo, de klus is zo goed als geklaard. Alleen nog laminaat terug leggen en een plankje op maat zagen voor een kiertje.

De nieuwe vloerdelen waren 2mm minder dik dan de oude, dus ik heb ook nog een goede oude vloerdeel weggehaald. De overige oude vloerdelen waren niet zonder schade weg te halen, het hout spleet heel snel. Ook wel apart, sommige oude vloerdelen waren breder dan andere.

Ik heb nadat de nieuwe vloerdelen zijn geplaats al een wasje gedaan, en dat scheelde al gigantisch veel aan trillingen. Straks ook maar even testen met de nieuwe plaat erop, ik ben benieuwd.

De multiplex (244x61, ik heb een plaat van 244x122 doormidden laten zagen) heb ik vastgezet met M8x120mm houtdraadbouten (20 stuks), hier had ik er nog een hoop van liggen dus dat scheelde weer.

Nieuwe vloerdelen, vastgezet met een hoop 5x50 deeldraad schroeven (natuurlijk netjes voorgeboord):
IMG_20210517_150844.png

2x 1.8mm hardhouten multiplex erop, hier kun je ook linksboven het kiertje zien, en nog een oude plank, maar die loopt door tot onder de schoorsteen, dus die kan ik niet weghalen zonder veel schade:
IMG_20210518_144055.png


Mocht het blijven trillen dan kan ik ook nog proberen de wasmachine te plaatsen waar nu het expansie vat zit, daar zitten meer dikke balken bij elkaar.

Dank allemaal voor de adviezen!
 

cvandijk

 • #12
Was gedaan en het trillen van de vloer is zo goed als verholpen, ik ben erg blij met het resultaat.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu