Balkenlaag verstevigen

Tpeene

  • #1
Ik ben bezig met een verbouwing en ik ga op de eerste verdieping een badkamer plaatsen waar nu nog een slaapkamer is.

De balkenlaag is als volgt:

HoH is 60cm.
Balk lxbxh is 3700x60x178 mm, waarbij de 3700mm de overspanning is.

De badkamer wordt op de 6 balken uit de foto's geplaatst. De badkamer zelf is kleiner dan de ruimte eronder, 3x3,5 ongeveer.

Met een overspanning van 3,7m en een HoH van 60 is deze balkenlaag niet stevig genoeg om de badkamer te dragen. Zeker niet omdat 3 balken niet geheel dragend zijn, daar er een reveling is aangebracht voor een vroegere schoorsteen. Zie foto 3. 1 balk steunt op deze raveling en de 2 balken aan de zijkanten ervan zijn deels ingezaagd, en ze zijn al niet sterk genoeg.

Nu heb ik echter een probleem, gezien er aan de zijdes ofwel een groot raam, ofwel enkele deuren zitten. De balken ondersteunen met een stalen profiel is daardoor niet mogelijk, tenzij er twee profielen worden geplaatst met enkele dwarsbalken ertussen. Dat is de meest complexe oplossing.

Wat ook kan is een of meerdere bestaande houten balken vervangen voor een stalen profiel, of 1 a 2 kleinere stalen profielen naast de bestaande balken plaatsen voor extra draagkracht.

Het vervangen is te doen maar kost veel tijd, het ernaast plaatsen kost minder tijd maar daarvoor moet wel 1 muur nog meer gaten krijgen voor de oplegging naast de huidige openingen voor de houten balken. Dan blijft er niet erg veel muur meer over, hoewel het wel moet kunnen aangezien de muur en cm of 20 dik is.

Mijn gevoel gaat naar optie 2, of zien jullie nog een betere oplossing die ik mis?

 

Willem52

  • #2
Hoi,
Mijn voorkeur zou uitgaan naar het bijplaatsen van houten balken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Bijplaatsen kan. Er zijn meerdere manieren om de nieuwe balken op te leggen. Kan bijvoorbeeld met een korte raveelbalk tegen de muur.

Voor het verstevigen van een vloer is er een vergunning nodig. De benodigde constructeur kan je vertellen hoe de balken precies bevestigd moet worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu