Houten vloer verstevigen

AnneTDA

 • #1
De uitbouw eeste verdieping (gerelaiseerd in 1980) is voorzien van een houten vloer. Voor zover ik kan zien zijn er planken met tong/groef over de balken gezet. Daarover zit heel dun hardboard platen gespijkerd. Ik denk om de egalizeren voor het tapijt dat er heeft gezeten.

Prima allemaal. Maar het golft wel wat (ik had een paar planken rechtop tegen de muur gezet en als ik aan de andere kant door de kamer liep, wiebelen de planken). Ook als je beneden zit, klinkt het alsof er boven een vrachtwagen rondrijdt als er iemand loopt.

mooiste is alles natuurlijk alles eruit en opnieuw erin, maar kan het ook al helpen om dwars op de richting van de planken osb plaat te zetten? Of juist parallel aan de planken, want dan dwars op de balken?

toplaag wordt kliklaminaat.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #2
Als de balken teveel doorbuigen, gaat OSB dit niet tegenhouden. Loopgeluiden verminder je met een goede ondervloer / isolatielaag.
 

AnneTDA

 • #3
Wat zou wel helpen? Of is dat alleen dwarsbalken erbij maken oid?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #4
een ondervloer, een plafond en isolatiemateriaal tussen de balken maken dat het een stuk minder herrie maakt.

als de balklaag te slap is kan je deze verstijven
Als die vloer voorheen een dak was is de kans dat de balklaag (te) slap is vrij groot
 

AnneTDA

 • #5
Tsja. Ik heb het in 1980 niet gemaakt :)
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #6
wat is de huidige balkmaat en overspanning en op welke hoh maat liggen de balken?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #7
Je kan (als ze te licht blijken) alle balken opdikken. Meest effectief door de hoogte te vergroten door er een lat/balk op te lijmen, of door aan de zijkant er underlayment tegenaan te lijmen.
 

AnneTDA

 • #8
Weet ik niet. Het is nu ‘verstopt’ onder de planken + hardboard. Ik had gehoopt dat een oplossing ‘erbovenop’ zou helpen, maar als voor verstijven de boel toch helemaal open moeten, dan neem ik het golven maar voor lief. Ik zal iig niet besparen op ondervloer.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #9
je kunt beter zorgen dat de basis goed is, als de balklaag te licht is dan kun je dit niet oplossen met een ondervloer.
Als je de planken netjes loshaalt kun je ze weer gebruiken na het verzwaren van de balklaag
 

AnneTDA

 • #10
Ja snap ik. Maar ‘netjes loshalen’ is een uitdaging in dit huis. Iemand had volgens mij een spijkerpistool en alles zit om de 5 cm vast met een 5mm dikke spijker ‍
 

Rooster

Specialist Geluid
 • #11
Als ik het goed begrijp is geluidsisolatie hier het probleem (en niet de stevigheid van de vloer).

Bedenkt dan het volgende:
Ontkoppelen van de vloerbedekking op een houten vloer is erg lastig.:

Lage tonen en houten draagvloeren
Op houten draagvloeren worden producten toegepast die een onvoldoende of soms zelfs een averechtse dempende functie hebben. Daarbij spelen lage tonen een doorslaggevende rol als het gaat om de ervaren hinder. Vaak betoogt men dat het aangeschafte product verkeerd is gelegd. Dat is niet het geval. Het product is op een zware betonvloer getest in het laboratorium. Het daar gevonden getal kan je niet toepassen bij een houten draagvloer. De reden daarvan is dat bij houten vloeren de lage tonen dominant zijn en daar scoort een ondervloer-product niet of nauwelijks. Soms proberen bewoners dat effect te compenseren door op sokken te gaan lopen. Sommige mensen gaan dan juist op hun hielen lopen en dat bevorderd dan weer het opwekken van dreungeluiden. Bij spelende kinderen gaat het helemaal fout. Bij oude etagewoningen is daarom al snel een bouwkundige aanpak nodig. De NSG krijgt daarover dagelijks vragen.
 
 • Like
Waarderingen: IJkenhout en Jackd

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #12
Spijkertrekker,
maar alles er lomp eruit trekken / zagen is waarschijnlijk zo veel sneller dat je liever iets uitgeeft aan osb platen. 6 euro /m2 zijn de kosten niet, hoewel je het mogelijk dubbel wilt leggen als de hoh afstand groot is.

Estrich vloerplaten zijn een goeie manier om geluid te ontkoppelen. Dat is wel duur, zonder snijverlies 30,- / m2. En het is best zwaar, dus als de draagkracht al twijfelachtig is.

Ik noem hier wat ongeveer prijzen, omdat dat laat zien dat de vloer eruit halen niet de kosten zijn.

ps. ik zou eerst (een stuk van) één plank eruit halen, dan kan je kijken / meten wat eronder zit.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu