Vloer bergzolder verstevigen

Feem

 • #1
Beste vakmannen,

Via een hele lange weg heb ik de nok van mijn huis laten verleggen en twee dakkapellen laten bouwen. Natuurlijk heb ik eerst een architect ingeschakeld die vervolgens constructietekeningen heeft laten maken. Vergunning uiteindelijk gekregen, maar dat ging moeizaam (ben hierin echt genaaid, maar dat is misschien een verhaal voor in de comments).
Inmiddels heb ik geen goed contact meer met de architect, omdat zijn tekeningen niet kloppen en het geheel veel kleiner is uitgevallen. Ook de constructietekeningen bevat vooral veel "in het werk controleren" en kan met minder sloopwerk uitgevoerd worden (naar mijn mening als leek dan). Omdat dit zonder vergunning uitgevoerd kan worden hoop ik nieuwe (betere) plannen te kunnen maken met jullie hulp (constructeur is immers ook niet langs geweest).

In de afbeelding heb ik een weergave van de situatie gemaakt. Ja, ik weet het is niet zoals het hoort, maar als het leesbaar is is het effectief.
 • De L1 staalconstructie is aanwezig en voldoet.
 • De A1 balkjes wil ik verhogen zoals gespecificeerd.
 • De A2 balkjes zoals ik ook verhogen zoals gespecificeerd en hoh-afstand verkleinen.
 • Enige onzekere is de lengte en bevestiging van de B1 balk. Loopt waarschijnlijk door het hele huis, maar kan anders ook ergens tussen de groene A2 balkjes stoppen. Dat zal ik nog uitzoeken. Maar als ik over dat gedeelte loop en spring is het stevig.
Nu ga ik het geheel m.b.v. raveeldragers en houtdraad bouten bevestigen. Alle balken worden gelijmd en geschroefd om de 30cm. Op plekken waar leidingen komen zal ik het lamineren met osb-platen. Ik ben op deze versteviging gekomen door de balkenschuif aan te houden. Ik ben zelf een ICT'er en ook wel handig, maar dus geen vakman die alle termen kent.

Mijn vraag is simpel: zien jullie iets geks in het plan? Waar zijn eventuele valkuilen?

Bij voorbaat dank,
Femi

bovenverdieping.png
 

Feem

 • #2
Het valt me op dat de specificatie van de A2 balken niet klopt. Dat zal ook nog eens gelamineerd worden met 18mm osb en wordt dus circa 68mm dik.
 

Feem

 • #3
Beste vakmannen (en natuurlijk ook vrouwen ;),

Is er iemand met kennis van constructies die hier even naar wilt kijken?

Als meer informatie nodig is of als dit alleen door een vakman op locatie uitgezocht kan worden is dat ook een reactie. Kan echter niet naar een architect gaan die niet kan uitrekenen hoeveel groter de vloeroppervlakte wordt bij een nokverhoging. Ik ben niet koppig, maar heb goed geld voor een architect en constructeur betaald en niet gekregen waar ik om gevraagd heb, terwijl het wel zo geschetst is door hun.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #4
Als je af wilt gaan wijken van wat een architect en constructeur voor je bepaald hebben zul je toch nieuwe berekeningen moeten laten maken.

Oprechte vraag: Ben je duidelijk genoeg geweest in je vraagstelling / opdracht naar de architect toe?
 

Feem

 • #5
Ik ben zeker duidelijk geweest, maar de gemeente deed moeilijk met de vergunning waardoor er nieuwe tekeningen gemaakt moesten worden. Moest volgens de gemeente minimaal 1 meter van de achtergevel blijven met mijn dakkapel. Ik heb dat maar overgenomen terwijl mijn overbuurman slechts 50cm van de achtergevel moest blijven en daarnaast een frans balkon mocht maken. Dat was dan ook mijn uitgangspunt geweest richting de architect die de tekeningen na de reactie van de gemeente moest aanpassen. Ook de hoogte werd door de gemeente beperkt en daar is het misgegaan. Volgens de gemeente mocht ik uit mijn hoofd 2,44cm hoog en door die hoogte aan te houden i.c.m. de hoek van het dak zit ik bijna 2 meter van de achtergevel. Dat is 5 vierkante meter minder dan geschetst is over de breedte van de woning. Tijdens de bouw kwam ik daar achter en kon toen de aannemer niet laten stoppen. Alles werd op maat in het veld gemaakt. Als ik dit vooraf geweten had was ik dit project niet aangegaan.

Maar de gemeente had dus mijn voorstel afgekeurd, terwijl het bij 3 anderen in de straat jaren geleden goedgekeurd was. Om het nog erger te maken heeft een andere buurman net na mij ook een vergunning aangevraagd en hij ging protesteren en mocht wel tot 50cm van de achtergevel blijven. Mijn architect had me afgeraden in protest te gaan wat ik natuurlijk wel had moeten doen.

Nu is het niet mijn bedoeling om hier te gaan klagen over anderen en noem bewust ook geen namen, maar met te veel bestelde hoeveelheden materialen zijn de kosten onnodig opgelopen. Ook waar ik nu bij kan is gewijzigd, waardoor ik een nieuw plan moet maken. Ik heb genoeg gebouwd om dit met vrienden aan te kunnen, maar dat is altijd afwerking of ander soort werk geweest.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #6
Je kan de architect niet verwijten dat de gemeente opmerkingen heeft gemaakt op het ontwerp.
Dat is een onderdeel van het traject.
Als je vervolgens dan ook nog zijn advies in de wind slaat om hier tegen in proces te gaan moet je niet achteraf klagen als het andere wel is gelukt.

Verder neem je zelf het risico om al te gaan inkopen zonder dat de vergunning rond is
lees hier de voorwaarden van de architect en of constructeur maar eens op na.

tenzij je ontzettende ruzie hebt gemaakt of hem niet betaald zie ik niet in waarom je niet meer zou kunnen praten met de architect of de constructeur Iedereen maakt fouten een professioneel lost deze gewoon open probeert een tevreden klant achter te laten.

Als er staat in het werk controleren betekend dat dat er iets is aangenomen of overgenomen van derde.
meestal is het niet mogelijk om de zaak in het werk te controleren zonder te slopen.
Dat er iets op papier wordt gezet komt door het Nederlandse vergunning stelsel van tegenwoordig
vroeger kon je gewoon schrijven tijdens de uitvoering nader in te meten en te controleren
maar daarmee komt de vergunning niet meer af.

Goed meten is in de bewoonde toestand moeilijk, tijdrovend en onnauwkeurig doordat je tegen de afwerking meet of er meubels in de weg staan
Er zijn oplossingen maar die kosten waarschijnlijk meer dan het honorarium van je architect en zijn voor kleine klusjes dus ook geen optie

De aannemer hoort een project voor te bereiden en in situ te controleren voordat er wordt begonnen
maar mogelijk is die gestart met de afgekeurde tekeningen en stond hij daarom ook gelijk 1-0 achter

Een bouwwerk is met zijn vele spelers een moeilijk iets om te regelen als leek zijnde
maar dat moet je een keer ervaren om dat te geloven.
 

Feem

 • #7
Materialen zijn pas gekocht nadat ik de vergunning had en er constructietekeningen zijn opgeleverd. De laatste opgeleverde tekeningen kloppen dus niet en daarop hebben ik, de constructeur en de aannemer alles gebaseerd. Materiaal is gekocht 1 dag voor de aannemer aan de gang ging. Lijkt mij dan ook logisch om zoveel mogelijk op voorhand te hebben en niet weken te moeten wachten op voorraad.

Architect heeft geadviseerd niet in protest te gaan, waardoor ik nu in deze problemen zit. Ik heb de architect gevraagd nieuwe tekeningen te maken, omdat alles kleiner uitvalt maar dan mag ik nog eens de helft extra betalen. Ik snap dat een project mis kan gaan, maar het probleem ligt nooit bij 1 persoon. Nu draagt 1 persoon wel de schade.

Maar deze post gaat dus niet over hoe een architect en de gemeente aan het werk gaat of om gelijk te krijgen. Het gaat om de tekening en of die haalbaar is. Zoals de slogan van Boertje125 stelt doe ik het liever goed. Ik weet dat de constructie sterker wordt dan de eerste verdieping. Daar liggen balken van circa 14cm hoog op 70cm hart afstand en met een overspanning van 4 meter. En toch heb ik liever een professional die eens mee wilt kijken met een dhz'er.

Hoop dus echt dat iemand me wilt helpen en anders zal ik een aannemer moeten vragen om nieuwe plannen te maken gebaseerd op wat die ziet. Het geheel wordt vergunningsvrij gebouwd en doe dus ook niks illegaals. Alles wat met een vergunning gebouwd is is door een vakman(vrouw) uitgevoerd.

P.s. omdat ik dus een leek ben met vergunningen en tekeningen heb ik een architect genomen die alles van a tot z zou regelen en van a tot z is het nu misgegaan :(
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu