Houten verdiepingsbalken verstevigen, wijsheid

Alt234

  • #1
Hoi,

Graag leun ik op jullie ervaring en wijsheid. Deze vraag is volgens mij al meermaals voorbij gekomen, maar blijkt voor mij toch lastig een keus te maken. Wij zijn toe aan het verbouwen/renoveren van de begane grond verdieping van onze woning, een tussenwoning uit 1900. De verdiepingsvloer kan voor ons gevoel wat stijver/steviger, maar ervaren geen noemenswaardige problemen wat betreft doorbuiging. Momenteel zitten er op zowel begane grond als 1e verdieping balken in van circa 17,5 x 7,5 cm (wisselt ongeveer een halve cm per balk), hoh circa 65 cm, de overspanning is 400 cm, de woning is 15 meter diep. Volgens de balkenschuif onderbemeten. De begane grond ligt momenteel open, dus geen plafond en geen vloerplanken, een lege ruimte dus. De balken van de begane grond zijn in prima conditie en gaan eruit (er komt schuimbeton in de kruipruimte met daarop vloerverwarming en een afwerkvloer). Nu kansen dus om iets te doen aan de balken.

Het opdikken met multiplex aan weerskanten vind ik eigenlijk geen optie vanwege de kosten en twijfelachtig of dit echt wat toevoegt. De overspanning verkorten is ook geen optie, omdat er niet zomaar een balk onder kan. Wat is aan te raden uit de volgende opties:

1. bg vloerbalken halveren in hoogte (dus circa 8,5 x 7,5 cm als resultaat) en daarmee de 1e verdiepingsvloer balken ophogen van onderaf (verlijmen en schroeven). Resultaat balken verdiepingsvloer van circa 26,0 x 7,5 cm, hoh 65.

2. nieuwe vloerbalken - juiste maat - tussen de bestaande balken, oplegging in de gemetselde muur doormiddelen van uithakken (voel ik weinig voor). Resultaat veel werk en kosten, maar wel volgens de norm.

3. zelfde als vorige, maar dan in plaats van nieuwe balken en oplegging in de muur eerst een balk bevestigen aan de muur tussen twee bestaande balken, bevestiging door twee of drie chemische ankers, vervolgens raveeldragers en daarop de oude bg vloer balken. Resultaat balken nog steeds 17,5 x 7,5 cm, maar met hoh van circa 30 cm.

Wat zouden jullie doen? Als er nog andere opties zijn, die de voorkeur zouden hebben, sta ik daar uiteraard voor open.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
aangezien je je pand constructief aan het aanpassen bent en dus keurig een vergunning hebt aangevraagd zou ik het even aan mijn constructeur vragen hoe dit het beste aan te pakken
 

Alt234

  • #3
Dank voor de genomen moeite om een reactie te plaatsen. Ik vermoed alleen wel dat je reactie een hoop aannames in zich draagt. Ik ben mijn woning (nog) niet constructief aan het aanpassen. Dus heb ook (nog) geen constructeur. Er is ook (nog) geen vergunning aangevraagd. Naast dat ik totaal niet van plan ben om zonder benodigde vergunning zaken te gaan uitvoeren, snap ik ook niet zo goed hoe een constructeur tot een weloverwogen advies voor uitvoering gaat komen. Daarnaast is het volgens mij niet verkeerd om elkaars kennis en ervaring te benutten door uitwisseling (daar is een forum ook deels voor meen ik), alvorens meteen naar een expert te stappen en alles voor zoete koek aan te nemen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Het versterken van een verdiepingsvloer is een constructieve aanpassing en daarom vergunningsplichtig. Het vervangen van de begane grondvloer ook, maar daarvan maken veel gemeentes geen probleem.

Als je de hoogte hebt, is het opdikken van de balken aan de onderkant het makkelijkst. Zeker als je daar de bestaande balken van de begane grond voor kan gebruiken. Krik ze wel eerst in het midden (voorzichtig) omhoog met een bouwstempel om te zorgen dat de nieuwe balk meteen mee gaat doen. Lijmen+schroeven.

Hou tijdens het werk de vlakheid van de vloer en vloerplanken in de gaten met een lange waterpas.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Je neemt op allerlei gebieden een hoop risico als je zomaar gaat beginnen aan een dergelijke grote klus.
 

Tolhuisje

  • #6
Die constructeur kan je ook wel praktisch helpen hoor. Er zijn nog wel een paar opties die kunnen bijdragen, stalen balk ertussen, opdikken met platen die gelijk als vloer of plafonddelen dienen, etc, etc. Toevallig net vergelijkbare vraag gehad en ik ben zeker blij met het advies en hulp bij interpretatie van de berekening door de constructeur.

Ik moest er wel duidelijk om vragen anders had ik alleen maar een rapportje met berekeningen gehad inderdaad :-)
 

Alt234

  • #7
Inmiddels al even wat verder in tijd en werkzaamheden. Wel netjes om wat terug te koppelen n.a.v. jullie reacties. Aan de hand daarvan heb ik geprobeerd te achterhalen welke vergunningen ik nodig had en heb ik na een paar pogingen een uiterst behulpzame constructeur gevonden die bereid was mee te denken. Uiteindelijk vanwege toch wat vage antwoorden met betrekking tot de benodigde vergunning vanuit meerdere hoeken (ook vanuit de gemeente, daar kreeg ik namelijk het antwoord dat het niet nodig was), besloten om het hele begane grond werkje uit te besteden. Er ligt inmiddels een nieuwe vloer in. De vloerbalken zijn netjes verwijderd en opgeslagen. Had het verwijderen van de balken wel aangedurfd zelf te doen, maar op deze wijze duidelijke afspraken kunnen maken (ben mij er bewust van dat ik uiteindelijk verantwoordelijk blijf voor de aanwezigheid van de benodigde vergunningen).

Vooral vanwege de aanwezigheid van prima balken en het kostenaspect, gekozen voor de methode van het opdikken, zoals beschreven door Ijkenhout. De beschikbare ruimte voor het opdikken is gelukkig ook ruim. Nu geen haast mee, dus dat komt later.

Dank allen!
 
  • Like
Waarderingen: IJkenhout
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu