Verplaatsen wasmachine naar zolder

Brrron

 • #1
Hallo allemaal,

Ik wil de wasmachine naar zolder verplaatsen, echter daar zit niet direct een geschikte afvoer. Er hangt wel een CV-combiketel met een overdrukventiel die het water afvoert in een afvoerbuisje met een vrij kleine diameter. Dit buisje gaat vrij snel een met bakstenen beklede koker in. Ik durf hier de wasmachine niet op aan te sluiten. Ten eerste omdat die buis volgens mij veels te dun is (moet dacht ik min. 40 zijn en dat is tie bij lange na niet) en en tweede ben ik bang dat dan het water door de overdrukventielafvoer naar buiten geperst wordt.

Kan ik in die koker een afvoer verwachten met een grotere diameter? Loopt er normaal gesproken altijd een ontluchtingsbuis naar zolder? Zou ik dan daar de wasmachine op aan kunnen sluiten?

En stel dat er een grotere afvoer zit en ik sluit de wasmachine daarop aan, kan ik dan problemen verwachten als die afvoer hoger zit dan die ontluchtingsafvoer, die is immers open en dan kan zo water eruit stromen.

Heeft het zin om een deel van die koker te gaan slopen in de hoop dat daar wat zit of is dat eigenlijk al zonde van het werk?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Ron321

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Het heeft zeker zin om die koker open te maken, grote kans dat je daar wat mee kan.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Kijk anders eens op of naar het dak of je daar iets van ventialtie ziet.
   

  Brrron

  • #4
  Vandaag behalve de badkamervloer (zie andere post) ook maar de boorhamer gepakt voor de koker. Naast de nodige takken en weet ik wat voor troep (zitten vaak kouwen op het dak boven bij de afvoer, moet nog met gaas worden afgesloten) ook de gehoopte afvoerbuis gevonden.


  Rechts zit het overdrukventiel van de CV.  Zoals je ziet is die verticale buis wel ruim zat voor wasmachine afvoer, het zit alleen weer op zo'n %#@&&-plek, lekker strak tussen 2 luchtafvoerbuizen in :(. Waarom houden ze nooit rekening met toekomstige aanpassingen...

  Maar... moet ik de aftakking voor de wasmachine onder die van de overdrukafvoer plaatsen of er boven? Of kan ik hem wellicht toch aansluiten op het buisje wat al uit de hoofdleiding komt mbv een T-stuk. mits die buis dik genoeg is natuurlijk moet min. 40mm zijn voor wasmachine toch? Of komt dan al het water via de overdrukafvoer me zolder in?
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
  Ik zou de afvoer van de wasmachine zo laag mogelijk onder de bestaande afvoer plaatsen.

  Het beste kun je de boven en onderkant van de koof een stuke verder open maken, zo kun je er gemakkelijk bij.
  Dan de buis doorzagen, en 2 t stukken plaatsen een 20 cm uit elkaar.
  Met behulp van 2 schuifmoffen, kun je de standbuis dan weer aan elkaar zetten.

  Hoe je de buis weer in elkaar kunt zetten, is al meerdere malen op dit forum besproken, en tekeningen van geplaatst.
   

  Brrron

  • #6
  Bedankt Peter...

  Ik hoop dat ik ver genoeg naar beneden kan en anders is die bestaande afvoer nog wel te verplaatsen, als het moet kan ik die waterleiding van wel een stukje omleggen naar boven.

  Ik hoop alleen dat ik een beetje normaal kan zagen met die metalen lucht af/aanvoer buizen direct er tegen aan. Aansluiten op het bestaande T-stuk (stel dat tie 40 mm is) is een probleem denk je? Ook als die die overdruk afvoer dan daarvandaan omhoog trek? Dus zoiets er van maak:  En die staande buis...met dat T-stuk. Dat is toch wel echt een afvoer? Ik bedoel, daar kan wel een hoop water doorheen en gaat dan ook het riool in? Niet dat het alleen een een of andere buis is waar dit dan niet voor bedoeld is :?
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
  De bestaande buis, kun je het beste doorzagen met een ijzeren zaagkoort.
  Dat kun je ook zelf maken van een remkabel van een fiets, met aan de uiteides 2 blokjes hout vastgemaakt, zodat je jezelf niet bezeerd.
  Het kabeltje haal je dan achter langs de pijp om, en dan kun je de pijp doorzagen.

  De afvoer die er nu zit, is eigenlijk de beluchting van het riool, en komt dus ook uit op het riool.
  Als je de koof in je badkamer zou open maken, zou je dat daar kunnen zien.
  Dus de afvoer kan daar gemakkelijk op.
  Gebruik wel haakse T stukken, en geen 45 graden Tstukken.

  Verders zou ik zelf de aansluiting zo maken.
  Dan heb je ook geen kans dat het water uit de sifon van het overdruk ventiel komt.

  Je moet trouwens bij de wasmachine ook nog een sifon zetten.

   

  Brrron

  • #8
  Misschien een stomme vraag maar....waarom geen 45 graden? Niet dat ik die van plan was dan...maar...waarom niet?

  En dat van dat draad...om te zagen had ik in andere post al gelezen ja... klinkt wel als goed plan.... ben alleen bang dat ik het er niet omheenkrijg... Die andere buizen zitten er best strak tegenaan dacht ik...

  Zoiets dus?  Sifon is hier alleen voor de stank af te sluiten? Troep zal er wel niet in blijven staan toch?
   

  Brrron

  • #10
  Duidelijk verhaal zo van die 45 graden... Je moet het maar even weten...
  Bedankt voor de link.
   

  Brrron

  • #11
  Na enig geklooi, de metalen luchtbuizen zaten er toch wel erg strak tegenaan, de boel door gekregen. Bovenste deel van de buis kon gelukkig wat omhoog en omlaag worden geschoven, dat scheeld dus weer een hoop gedoe met extra schuifmoffen... Die schuiven we dus zo terug in T-stuk met rubber ring...

  Zit het zowaar ook nog eens mee in mijn gehele huisverbouwing... :lol:

  Bedankt voor de tips in iedergeval...
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu